100 nap, 100 tipp, hogy tegyünk valamit a Földért

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 6. 13:11

Idén július 29-re esett a túlfogyasztás napja, vagyis ekkora feléltük a Föld egy év alatt megújuló tartalékait. A Global Footprint Network és a Schneider Electric új kezdeményezése, a „Lehetőség 100 napja” abban segíthet, hogy jövőre jóval később jöjjön el ez a nap. 

A Global Footprint Network évtizedek óta határozza meg, hogy mikor érkezik el az az időpont, amikor az emberiség felélte a Föld egy év alatt megújuló erőforrásait. Az idei, július 29-i dátum egyébként nem a legkorábbi, 2018-ban július 25-re, majd a következő évben július 26-ra esett ez a nap, tavaly pedig a COVID-járvány hatása miatt ez augusztus 22-e volt. A helyzet azonban az elmúlt évtizedekben drámai mértékben romlott, hiszen 1990-ben csak október 10-én, 2000-ben pedig szeptember 22-én jött el a túlfogyasztás napja. 

 

A Schneider Electric, a Global Footprint Network (GFN) és a Skót Környezetvédelmi Ügynökség (SEPA) idén elindította a „Lehetőség 100 napja” (100 Days of Possibility) kezdeményezést, melynek célja olyan megoldások bemutatása és népszerűsítése, amelyek segítenek az éghajlatváltozás és a biológiai diverzitás csökkenésének kezelésében. A program július 29-én indult, a 100 nap pedig az ENSZ 26. klímacsúcsáig (COP26) tartó időszakra utal, amit Glasgow-ban rendeznek majd október 31. és november 12. között, és amelyen a világ minden részéről érkező politikusok az éghajlatváltozás elleni fellépésről egyeztetnek majd. 

 

 

A „Lehetőség 100 napja” kezdeményezés elindítói arra akarják felhívni a figyelmet, hogy nem kell megvárni, milyen döntések születnek majd Glasgow-ban, már addig is bárki – a magánszemélyektől a vállalkozásokon át az intézményekig – sokat tehet annak érdekében, hogy megvédjük a Földet. A program keretében a COP26-ig hátralévő időszakban naponta mutatnak majd be a kezdeményezés honlapján olyan jó gyakorlatokat, amelyek segíthetik a klímaváltozás elleni küzdelmet. 

 

A Corporate Knights által a világ legfenntarthatóbban működő vállalatának választott Schneider Electric hat klímavédelmi megoldását is bemutatja majd a százas listán. Így többek között felkerül a megoldások közé egy marylandi buszpályaudvar példája, ahol a mikrohálózat és az elektromos járművek (EV) töltőinfrastruktúrájának integrálását valósítják meg. Ezzel a fejlesztéssel 62 százalékkal csökkentik a buszállomás CO2-kibocsátását. Egy másik példa a Schneider Electric IntenCity nevű irodaháza a franciaországi Grenoble-ban, ami azt mutatja be, hogyan foghat össze eredményesen a közszféra és a magánszektor annak érdekében, hogy tisztább és egészségesebb legyen környezetünk. Az épületet úgy tervezték, hogy évente négyzetméterenként mindössze 7 kilowattórát fogyaszt, ami tizede egy átlagos európai épület fogyasztásának. Ezt a tetőtéri napelemek, két helyszíni szélturbina, a talajvíz felhasználása és az intelligens technológiai megoldások teszik lehetővé, amelyeknek köszönhetően a komplexum egy év alatt annyi villamos energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Egy egyedülálló, a mikrohálózatra vonatkozó együttműködés pedig megkönnyíti az energia megosztását a környező közösséggel.

 

A Schneider Electric számításai szerint globális szinten a jelenleginél 3-5-ször több erőfeszítésre lenne szükség, hogy az átlaghőmérséklet-emelkedést 1,5 C fok alatt tartsuk. Ennek érdekében szükség van a legjobb gyakorlatok minél szélesebb körű bemutatására és arra is, hogy egyre több vállalkozás lépjen a fenntartható működés útjára. 

 

A Schneider Electric az év elején úgy döntött, hogy tovább gyorsítja fenntarthatósági stratégiája megvalósítását. Ennek érdekében a vállalat el akarja érni, hogy 2025-ra a bevételének 80 százaléka zöld megoldásokból származzon. Az idei első félév végén ez az arány 70 százalék volt a társaság „Sustainability Impact” jelentése szerint. Emellett összesen 800 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előznének meg ügyfeleiknek, és idén június végéig ez az érték elérte a 302 millió tonnát. Az ezer legnagyobb beszállítójuk CO2-kibocsátását felével csökkentenék, a „The Zero Carbon Project” idén áprilisban indult és már az érintett beszállítók 91 százaléka regisztrált, jelezve ezzel, hogy részt vesz a kezdeményezésben. 

 

A Schneider Electric a hatékony erőforrás-gazdálkodás érdekében a termékeikben 50 százalékra növelnék a zöld anyagok arányát, míg a csomagolásokban teljes mértékben megszüntetnék az egyszer használható műanyagok alkalmazását, illetve újrahasznosított kartonnal dolgoznak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05