A Lenovo rekordot döntött az első negyedévben, megduplázva nettó bevételét

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 13. 11:20

A Lenovo Csoport bejelentette, hogy a Csoport rekordmagas első negyedéves eredményt ért el. A  felgyorsult digitalizáció, az okos átalakulás és a számítógépes eszközök, infrastruktúra és alkalmazások területén megvalósított globális fejlesztések által teremtett lehetőségek továbbra is hozzájárulnak a Csoport hosszútávú és fenntartható jövedelmezőségének növekedéséhez.

Ezeket a lehetőségeket megragadva, a Lenovo nyeresége éves összehasonlításban jelentős mértékben javult. Adózás előtti eredménye majdnem megduplázódott 650 millió dollárra (96%-os növekedéssel), míg a nettó eredmény ugyancsak több mint kétszeresére nőtt (119%-os bővüléssel), a nettó bevételi marzs pedig elérte  a 2,8% -ot, ami hosszú évek óta a legmagasabb érték. Az első negyedévben a Csoport bevétele továbbra is meredeken emelkedett, és 16,9 milliárd dollárra bővült, ami éves összehasonlításban 27%-os növekedésnek felel meg. 

 

Ami a jövőt illeti, a vállalat további lehetőségeket lát a fenntartható növekedés és a jövedelmezőség javítására üzleti tevékenysége minden területén, ezek közé tartoznak például vertikális és infrastrukturális megoldások, a prémium PC-k és a kapcsolódó, nem PC-s eszközök, úgymint táblagépek, okostelefonok, beágyazott számítástechnikai megoldások és egyéb okoseszközök. Emellett az innováció továbbra is hozzájárul a nyereséges, fenntartható növekedéshez. A Lenovo az első negyedévben 40%-kal növelte a K+F ráfordításait, és a vállalt tovább folytatja befektetéseit az innováció terén, megduplázva K+F beruházásait a következő három év során.

 

Ez a negyedév az első alkalom, hogy a vállalat az év elején bejelentett, Solutions and Services Group (Megoldások és Szolgáltatások Csoport) (SSG), Infrastructure Solutions  Group (Infrastrukturális Szolgáltatások Csoport) (ISG)  és Intelligent Devices Group (Okoseszközök Csoport) (IDG) elnevezésű vállalatokból álló új üzleti csoportstruktúra szerint számol be.  

 

Főbb pénzügyi eredmények: 

 

 

Yuanqing Yang, elnök-vezérigazgató: "A felgyorsult digitális és okos átalakulás világszerte komoly piaci lehetőségeket teremtett. A Lenovo sikeresen megragadja ezeket, miközben a vállalatot fokozatosan az eszközgyártó szerepből szolgáltatóvá és megoldások szállítójává alakítjuk át. A bizonyíték a teljesítményünkben rejlik – éves összehasonlításban már ebben a negyedévben is megdupláztuk nyereségünket, miközben nettó bevételi árrésünk a hosszú évek óta látott legmagasabb értékre nőtt" - mondta Yuanqing Yang, a Lenovo elnök-vezérigazgatója.  "A jövőben tovább fogjuk növelni K+F beruházásainkat, és célunk, hogy a következő három évben megduplázzuk. Ezenfelül tovább fogjuk  javítani működési kiválóságunkat;  és elkötelezettek maradunk a zöld innováció és a vállalati társadalmi felelősségvállalás mellett a hosszútávon fenntartható nyereségesség növelése érdekében."

 

Solutions and Services Group (SSG): a gyorsan növekvő szektorokban járul hozzá a Csoport jövedelmezőségéhez

Az iparág átalakul, mert az ügyfeleknek kifinomultabb informatikai szolgáltatásokra van szükségük, ami hatalmas lehetőségeket teremt a megoldás-szolgáltatások és a felügyelt szolgáltatások terén, beleértve az előfizetéses alapú szolgáltatási modellt is. Becslések szerint az informatikai szolgáltatások piaca  2025-re több mint 1 trillió dollárt fog érni. 

 

Első negyedéves teljesítmény

•  Az első negyedéves  bevételnövekedés jelentős mértékű volt (38%-os éves bővüléssel, 1,18 milliárd USD-ra) az SSG három kulcsfontosságú szegmensében (támogatási szolgáltatások, felügyelt szolgáltatások/szolgáltatásként értékesített termékek, vertikális megoldások), ahol 22%-os működési marzsot sikerült elérni, ami jóval magasabb, mint a hagyományos hardver-üzletágakban.    

•  A támogató szolgáltatások nyereségessége közel három ponttal nőtt éves összehasonlításban; míg a felügyelt szolgáltatásokból/szolgáltatásként értékesített termékekből származó bevétel éves összevetésben kétszámjegyű növekedést ért el. Eközben a vertikális megoldások szerződéses értéke három számjegyű növekedést mutatott éves összehasonlításban.

•  A sikert számos új, széles körben ismert okosváros és okos kereskedelmi megoldás hozta meg, a Lenovo IP-t alkalmazó hibrid felhőmegoldásokkal egyetemben.

 

Kitekintés:

1.  Ilyen háttérrel, a Lenovo javítani fogja a támogató  szolgáltatások  penetrációs arányát, és kihasználja a növekvő telepített eszközbázis kínálta lehetőségeket,  különösképpen annak fényében, hogy a kereskedelmi szektor újból növekedési pályára áll. A szolgáltatásként értékesített termékek területén a vállalat agresszív befektetéseket valósít meg a képességek, platformok és eszközök fejlesztése érdekében, továbbá a Lenovo saját IP-jére és stratégiai partnerkapcsolataira támaszkodva megismételhetőbb vertikális megoldásokat fejleszt, ezzel hozzájárulva a vállalat bővüléséhez.  

2.  Az SSG három kulcsfontosságú szegmensének lényegesen magasabb árrései összességében magasabb jövedelmezőséget eredményeznek a Csoport szintjén az elkövetkező negyedévek és évek során.

 

Infrastructure Solutions Group (ISG): a nyereségesség fel gyorsítása és a piac növekedési szintjének jelentős meghaladása negyedévről-negyedévre

Az  informatikai infrastruktúra a digitális és okos átalakulás alapja. Az előrejelzések szerint az informatikai infrastruktúra 2025-ig közel 250 milliárd  dolláros piaccá bővül. Mivel jelentős mértékű befektetéseket valósított meg az alapok megszilárdítása érdekében, a Lenovo jó helyzetben van ahhoz, teljeskörű szolgáltatásokat nyújtó informatikai vállalattá váljon.

 

Első negyedéves teljesítmény:

•  Az ISG rekordbevételt, 1,8 milliárd USD-t ért el, és hat egymást követő negyedéven a piac felett teljesített, az elmúlt öt év legjobb eredményét elérve.

•  Jelenleg harmadik a globális x86 szerver piacon, és második a hagyományos tárhelyszolgáltatások tekintetében.  

•  A magasabb árrésű üzletágak– a tárolás, a szoftverek és a hibrid felhőmegoldások – éves összehasonlításban erőteljes növekedést mutatnak, a hibrid felhőmegoldások területe pedig éves összevetésben kétszámjegyű növekedést produkál. 

 

Kitekintés:

•  A Csoport további befektetéseket valósít meg üzleti tevékenysége bővítése érdekében, azzal a jövőképpel, hogy a legnagyobb adatközponti infrastruktúra-megoldásokat nyújtó szolgáltatóvá váljon, növelve az edge számítástechnikába, a hibrid felhőmegoldásokba és az 5G felhőhálózati konvergenciába történő beruházásokat. A vállalat tovább erősíti a cégen belül rendelkezésre álló tervezési és gyártási képességeket, javítja a hatékonyságot és bővíti a stratégiai partnerségeket, ezzel lehetővé téve több megoldás kialakítását.

•  Az ISG átfogó versenyképességének növelésére irányuló folytatódó beruházások tovább növelik az üzleti csoport jövedelmezőségét és általános versenyképességét. 

 

Intelligent Devices Group (IDG): rekordnyereség, tovább növekvő nem-PC üzletágak

A világjárvány megváltoztatta az emberek életét és munkavégzését, amelynek részeként a személyi számítógépek visszakerültek a digitális élet középpontjába. A  személyi számítógépeket hamarabb cserélik le, nőtt a  penetráció,  és a várakozások szerint a személyi számítógépek iránti kereslet 2025-ig legalább a jelenlegi szinten marad, miközben az vállalkozások részéről mutatkozó kereslet is gyorsan a korábbi szint felé tart. Ugyanakkor az IoT („dolgok Internete”) piacának összetett éves növekedési rátája (CAGR) a várakozások szerint 11%-kal fog növekedni 2025-ig. Emellett a nem PC-s üzletágban is gyorsan jelennek meg új lehetőségek.

 

Első negyedéves teljesítmény:

•  Az első negyedévben a vállalat rekordnagyságú nyereséget és bevételt ért el. A nyereség 1,1 milliárd USD-t ért el, amely éves összehasonlításban 43%-kal emelkedett, míg az éves bevétel 14,7 milliárd USD-ra rúgott, amely éves összevetésben 28%-os bővülést mutat. Ez a teljesítmény elsősorban a személyi számítógép üzletág erős, valamint a nem-PC szegmens javuló teljesítményének köszönhető, amelyek mostanra az IDG teljes bevételének 18%-át teszik ki.   

•  Az átlagos eladási ár és a nyereségesség továbbra is emelkedik, köszönhetően az olyan prémium és erősen növekvő PC-s szegmensekbe történő befektetésnek, amilyen pl. a Gaming, Workstation és a Thin & Light.

•  A Lenovo megerősítette második helyét a  globális Android  táblagép-piacon, míg az okostelefon üzletág több mint 60% -os bevételnövekedést ért el éves összehasonlításban, és mára már  egy önfenntartó, egészségesen fejlődő üzletág, amely közel 5%-os, rekord marzsot ért el a negyedévben.

 

Kitekintés:

•  A Lenovo folytatja az okoseszközökbe, alapkomponens technológiákba és újgenerációs számítástechnikai platformokba történő befektetéseit.

•  A Lenovo széles ügyfélkörére támaszkodva nem PC-s termékeket is szélesebb körben értékesíteni kíván, ezzel hozzájárulva a fenntartható nyereségesség növeléséhez.

 

 

 

Főbb operatív adatok és befektetés a jövőbe

•  Az első negyedévi K+F költségek 40%-kal növekedtek éves összehasonlításban, és a vállalat elkötelezte magát az iránt, hogy a következő három évben K+F beruházásait megduplázza. 

•  A cég a közelmúltban 65 helyezést ugrott a ranglétrán, és ezzel a Fortune Global 500 listáján a 159. helyre került, amely minden idők eddigi legjobb helyezése.

•  A Csoport működési kiválósága és globális  ellátási lánca továbbra is a legjobb a kategóriájában, amely segíti abban, hogy jobban tudjon alkalmazkodni a jelenleg tapasztalható globális alkatrészellátási problémákhoz. 

•  A csoport mind tudományosan megalapozott éghajlatpolitikai célkitűzésein, mind pedig a zöld innováció ösztönzésén keresztül továbbra is arra összpontosít ESG-szerte, hogy támogassa a COVID okozta problémák okán arra rászoruló közösségeket és vállalkozásokat, valamint lehetőségeket kínáljon az alulképviselt közösségek számára a technológiákhoz és a reál tárgyak oktatásához való hozzáférés biztosításával, a Lenovo Alapítványon keresztül. A Csoport éves  ESG-jelentését 2021 szeptemberében teszik közzé. A Lenovo-t ezenfelül a Disability:IN 2021 egyenlőségi index a közelmúltban a fogyatékossággal élők integrációja szempontjából legjobb munkahelynek választotta.

Kulcsszavak: +céginfo Lenovo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05