Újabb felhős ERP érhető el a magyar cégekre szabva

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 15. 12:40

Minden magyar vállalat előtt megnyílt a lehetőség, hogy erőfeszítések nélkül, mindig a legfrissebb, legmodernebb felhő alapú ERP rendszert használhassák miután a Deloitte elérhetővé tette a NetSuite ERP rendszer magyar „verzióját”.

Mit tud a NetSuite ERP?

A NetSuite a világ vezető felhő alapú ERP rendszere, mely immár biztosítja a magyar jogszabályi előírások (pl. adó és számviteli szabályozás) által előírt funkciókat és a jogszabály megfelelést is. A NetSuite rugalmas és testreszabható, lefedi a vállalati folyamatok széles skáláját, emellett lehetőséget ad egyedi testreszabási/fejlesztési igények megvalósítására is. Az ERP rendszerekben az egyedi testreszabási és fejlesztési igények egy részét az országonként eltérő szabályozási környezet indokolja, az eltérő számviteli előírások, különféle adózási szabályok és a hatóságokkal kialakítandó speciális adatkapcsolatok (pl: kötelező adatszolgáltatások) miatt, melyek folyamatosan változnak.

 

A magyar verzió

A Deloitte szakértői csapata elkészítette a NetSuite rendszerhez a magyar lokalizációs bővítmény csomagot, így a Deloitte minden ügyfele megfelelőségi kockázatok nélkül használhatja az ERP rendszert és élvezheti a rendszer által kínált előnyöket. Ilyen például a testreszabási eszköztár, melynek segítségével a fejlesztői feladatok jelentős részét átvehetik a felhasználók, ezzel rugalmasabbá, költséghatékonyabbá és fenntarthatóbbá téve a vállalat működtetését. A lokalizáció jogszabálykövetését a Deloitte NetSuite szakértői csapata az adószakértői csapattal szorosan együttműködve biztosítja.

 

 

Mi van a csomagban?

A Deloitte szakértői csapata megvizsgálta a NetSuite megoldásait a lokalizációs követelményekre és az ERP sztenderdizációs elvek mentén alakította ki a lokalizációs csomag tartalmát, mely a következő megoldásokat tartalmazza:

  • Online számla adatkapcsolat (valós idejű adatszolgáltatás NAV felé)
  • Adóhatósági adatszolgáltatás (XML formátumú adatexport NAV felé)
  • Magyar előírásoknak megfelelő tartalmú és formátumú számla és egyéb bizonylatok (adószám, ÁFA, devizaárfolyam, bank adatok és egyéb a számlán kötelezően megjelenítendő adatok automatikus kezelése)
  • A magyar követelményeknek megfelelő speciális adatok és adatrögzítési felületek, valamint az azokhoz kapcsolódó logikák (pl. az EU-s és EU-n kívüli adószámok) automatizált kezelése
  • ÁFA analitika és ÁFA riportok 
  • MNB árfolyam letöltés

 

Valós idejű számlaadatok 

„A VATOnline jelentősen megkönnyíti a vállalkozásoknak, hogy eleget tegyenek a törvényi kötelezettségeiknek, hiszen a számlázási adatok egyszerűen, gyorsan és naprakészen elérhetők a hatóságok számára is. A valós időben megjelenő adatok elemzése azonban komoly lehetőséget is jelent a vállalkozásoknak, hiszen ezek alapján fejleszthetik tevékenységüket, amelyhez most komoly szakértői segítséget is kapnak” – mondta el Simonyi Dénes, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

 

A valós idejű számlaadat szolgáltatás a Deloitte VATOnline rendszerén keresztül történik, melynek jelentős hozzáadott értéke van a hagyományos adatkapcsolatokhoz képest:

  • Elérhetővé teszi a társaságokra kiállított számla adatok kvázi azonnali automatizált letölthetőségét is, így már közvetlen a számlakiállítást követően rendelkezésre áll az összes üzleti partnerünk által kiállított akár teljeskörű számla adat, melyek felhasználhatók a számla iktatás, a számlákról történő adatkinyerés, a könyvelés, vagy éppen a havi áfa bevallás folyamatának automatizált támogatására. 
  • A VATOnline más hasonló szolgáltatásra nem jellemző addicionális elemeket is tartalmaz, úgymint a számla adatok mellett a könyvelési adatok folyamatosan bővíthető variációjú hozzárendelhetősége, vagy az adatszolgáltatásból automatikusan kiszűrhető levonási tiltás alá eső számla tételek szűrése.
  • 2020-tól a vevő közösségi adószámának érvényessége ügylethez kötötten jelenik meg jogszabályi elvárásként. A Deloitte által fejlesztett adószám-ellenőrző eszközzel gyorsan és hatékonyan végezhető el a közösségi adószámok folyamatos ellenőrzése, illetve dokumentálható a lekérdezések megtörténte és eredménye.
  • Az adóhatóság elvárása alapján, a belföldi üzleti partnerek ellenőrzése is szükséges a kellő körültekintés fogalmának kielégítése céljából. Ez alapján a Deloitte adóperes csapata több, mint 20 olyan vizsgálatot azonosított, melyek automatizáltan futtathatók a partnertörzs vonatkozásában, így az elvárható körültekintő magatartás is biztosítható.
  • 2021. január 4-étől lehetőséget van egy új, korszerű elektronikus számlázási megoldásra az Online Számla rendszerén keresztül, amire a VATOnline-ban is lehetőség van.

 

„A NetSuite egy rendkívül egyszerűen skálázható és alakítható ügyviteli rendszer, melyet jól kiegészítenek a VATOnline népszerű és teljesen személyre szabható számlakezelési funkciói. Így a nemrégiben megvalósított rendszerintegráció komoly versenyelőnyhöz juttattja a társaságokat azáltal, hogy a rugalmas felhő alapú szolgáltatáscsomag most már naprakész jogszabályi működést és olyan a hatékonyságnövelési elemeket is tartalmaz, mint a számlafeldolgozást vagy az adatszolgáltatásokat érintő automatizmusok. A társaságok igény esetén, a bevezetés keretén belül adójogi és számviteli tanácsadást is kérhetnek az egyes rendszerfunkciók kialakítását illetően, amely egyedi a piacon, továbbá jelentősen csökkentheti a későbbiekben felmerülő adatszolgáltatási kockázatokat is” – tette hozzá Sík Richárd, a Deloitte adó- és jogi tanácsadási üzletágának szenior menedzsere.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05