Digitális összefogásra hív fel az idei MENTA konferencián az IVSZ

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 24. 09:58

A digitális fordulat az utolsó esély Magyarország számára, ezért társadalmi összefogásra szólít fel az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért a MENTA konferencián nyilvánosságra hozott kiáltványában. A digitalizáció minden magyar ember életét, minden hazai vállalat és intézmény működését jelentősen megváltoztatja, és a következő években alapjaiban rengeti meg mindennapjainkat – fogalmaz az informatikai és digitalizálódó vállalkozásokat tömörítő szervezet, amely éves nagy konferenciáján a megváltozott üzleti környezetre, az elérhető forrásokra, valamint az exportlehetőségek hatékony kihasználására fókuszál.

Bár a digitalizáció mindennapjaink szerves részévé vált, Magyarország számos területen lemaradt más országokkal szemben. Elsősorban a digitális kompetenciák hiányoznak, de a gazdasági és az állami szféra egyaránt lassúnak bizonyult a hatékony megoldások bevezetésében, alkalmazásában. A nemzetgazdaság és a hazai vállalkozások versenyképessége, az ország teljesítőképessége és a lakosság életszínvonala egyaránt azon múlik, hogy a következő években az elkerülhetetlen digitalizációt sikerül-e a saját javunkra fordítani. 

 

Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a digitalizáció kiaknázásának fontosságára, az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért a MENTA konferencián kiadott kiáltványában a gazdasági szektor és a hazai digitális ökoszisztéma összes szereplőjét – saját tagvállalatai mellett a hazai kis-, közép-, és nagyvállalatokat, diákokat, pedagógusokat, munkavállalókat, szakpolitikusokat – a digitális fordulat végrehajtására, és közös cselekvésre hívja.

 

Ennek gyakorlati megvalósításához a szervezet önkéntes koalíciót, az Összefogás a digitális Magyarország kezdeményezést hívja életre. Ennek keretében az IVSZ koordinálásával cselekvési tervet készítenek a résztvevők, és azt szak- és fejlesztéspolitikai javaslatokká formálva a döntéshozók elé terjesztik. 

 

 

“Hiszünk abban, hogy a gazdaság és a társadalom szereplőinek összefogásával, a kormányzat tevőleges támogatásával a következő néhány évben képesek vagyunk jelenlegi adottságainkat előnnyé kovácsolni és a digitalizáció élcsoportjába kerülni. Eddig a digitalizációt megoldandó feladatnak hittük, most már látjuk: valójában évszázadonként egyszer adódó történelmi lehetőség. Egyben hosszú ideig talán az utolsó esélyünk” – foglalta össze a kezdeményezés célját dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

 

Az idén szeptember 23-án és 24-én, Sárváron zajló MENTA konferencia résztvevői arra keresik a választ, hogy milyen változások mentek végbe a digitális gazdaságban a pandémia alatt. Hiszen az elmúlt bő egy év megmutatta, hogy a digitalizáció és a technológia erősebb lett, mint valaha, az ezekre épülő piac és iparágak olyan utat járhatnak be, amilyet az elmúlt években talán egyszer sem. A várhatóan újra felfutó, megerősödő piaci folyamatok és maga a digitális gazdaság azonban nem mindegy, hogy milyen irányban, erővel és döntések mentén fejlődik, ezért a MENTA szereplői, előadói ebben nyújtanak útmutatást, segítséget.

 

A konferencia csütörtök délelőtti első blokkja azokat a tényezőket, vezetői utakat kutatta és mutatta meg, amelyek az „Újrakódolt üzlethez” elengedhetetlenek. Mikro- és makrogazdasági megközelítésből keresték a választ az előadók, mások mellett Tápai Tamás, a 4iG informatikáért felelős vezérigazgató-helyettese, illetve Pogátsa Zoltán közgazdász, aki a digitális jegybankpénz jelentőségéről és lehetséges hatásairól beszélt. A délutáni blokkban egyebek mellett Tilesch György, MI-szakértő, a Mesterség és intelligencia című könyv társszerzője, Szertics Gergely, MI-szakértő, valamint Tóth Máté, az IVSZ tartalomgyártójának részvételével zajló beszélgetésen a mesterséges intelligencia vállalati alkalmazásával kapcsolatos felelősség témakörét járja majd körül.

 

A péntekig tartó konferencián a gazdaság és a társadalom legkülönbözőbb szegmenseinek a digitalizációhoz kapcsolódó viszonyát veszik górcső alá az előadók. Michelisz Norbert, világkupa-győztes autóversenyző digitális tapasztalatai mellett arról mesél, hogy a karrierjét övező sikerek, és időnkénti bukások hogyan segítik és motiválják az üzleti életben. Súlyponti téma lesz a MENTA-n, hogy a munkaerőpiaci kérdések miként befolyásolják a vállalatok és azon belül kiemelten a kkv-k digitális fejlődésének lehetőségeit. Ugyancsak szó esik majd a szenior munkavállalók IKT-szektorba való reintegrálásáról, illetve a női munkavállalók arányának növelésének lehetőségeiről. Az infokommunikációs szektorban dolgozó nők helyzetének felmérése érdekében az IVSZ csütörtökön egy átfogó kutatást is útjára indított. 

 

Az IVSZ kiáltványának teljes szövegét erről a linkről lehet letölteni.

 

Az IVSZ szerint a digitális transzformáció nem kizárólag gazdasági kérdés, hiszen össztársadalmi jelentősége van: csökkentheti vagy növelheti az esélykülönbségeket, hozzájárul a fenntarthatósághoz és az ellenálló képesség erősítéséhez. A gazdaság szereplői számára a digitális technológiák integrálása létfontosságú, de a technológiák hatékony bevezetése az egészségügyi, oktatási és szociális terület átalakításával a magyar polgárok életminőségét is jelentősen javítja.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05