Agresszív zsarolóvírus-taktikákról és tömeges jelszó-feltörő támadásokról számol be az ESET új vírusriportja

forrás: Prím Online, 2021. október 14. 12:27

A kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló vírusriportját, amely összefoglalja észlelőrendszereinek legfontosabb statisztikáit és kutatási eredményeit. Az ESET legújabb vírusriportja több aggasztó tendenciát is kiemel, köztük az egyre agresszívabb zsarolóvírus-taktikákat, az egyre intenzívebb brute-force támadásokat, valamint a gyakori, megtévesztő adathalász-kampányokat, melyek az otthonról dolgozókat célozzák.

Az elmúlt hónapokban több jelentős zsarolóvírus-támadás is történt, köztük minden idők eddigi legnagyobb összegű váltságdíjkövetelésével. Az Egyesült Államok legnagyobb kőolajvezetékét üzemeltető vállalata, a Colonial Pipeline működését leállító támadás és a Kaseya VSA felhős IT-menedzsment szoftver sebezhetőségét kihasználó, ellátási láncot érintő támadás sokkhatása a kiberbiztonsági iparágon túl is érezhető volt. 

 

Úgy tűnik, hogy a kiberkémkedés helyett mindkét esetben az anyagi haszonszerzés volt az elsődleges cél – a Kaseya-támadás elkövetői 70 millió dolláros váltságdíjat szabtak meg, ami az az eddig ismert legmagasabb ilyen követelés.

 

„A zsarolóvírussal támadó bűnbandák ezúttal talán túlzásba estek, ugyanis a bűnüldöző szervek bevonása ezekbe a nagy hatású ügyekbe több csoportot is visszavonulásra kényszerített. Ugyanez viszont nem mondható el a TrickBotról, amely a jelek szerint új erővel tért vissza a  tavalyi megállítása után: idén sajnos megduplázta az észleléseink számát és új kártékony funkciókkal is büszkélkedhet" – mondta el Roman Kováč, az ESET vezető kutatója. 

 

 

Az év második harmadában tovább nőtt a jelszófeltörő támadások száma, amelyek gyakran szolgálnak a zsarolóprogramos támadások kezdeti lépésenként. A május és augusztus közötti időszakban az ESET 55 milliárd brute-force támadást észlelt a nyilvános Távoli Asztali Protokoll (RDP) szolgáltatások ellen (ami 104%-os növekedést jelent az év első harmadához képest). 

 

Az egyedi felhasználókra jutó átlagos napi támadások számában is elképesztő növekedést észlelt az ESET telemetria: míg 2021 első harmadában 1392 volt gépenként a napi támadási kísérletek száma, ez a második harmadra megduplázódott, napi 2756 támadási próbálkozással.

 

Az év második harmadát vizsgáló vírusriport exkluzív kutatásai többek között új jelenségekről is beszámolnak, egyebek közt a rendkívül nagy figyelmet kapó DevilsTongue kémprogrammal kapcsolatban, amelyet az emberi jogok védelmezői, disszidensek, újságírók, aktivisták és politikusok elleni kémkedésre használnak; valamint a Dukes APT csoport új adathalász kampányáról, amely továbbra is elsődleges fenyegetést jelent a nyugati diplomaták, civil szervezetek és agytrösztök számára. A riportban külön fejezet ismerteti az ukrajnai kormányzati szervezeteket célzó, rendkívül aktív Gamaredon kiberbűnöző-csoport által alkalmazott újabb támadó eszközöket.

 

A friss vírusriport emellett egy olyan új, többplatformos APT csoport tevékenységét is bemutatja, amely a Windows és Linux rendszereket egyaránt megcélozza; valamint számtalan biztonsági problémát az androidos zaklatóvírus alkalmazásokban; és terítékre kerültek az IIS szervereket célzó kártevő programok is, amelyek változatos formában jelentenek biztonsági kockázatot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05