A Neumann Társaság konferenciája a társadalom és a technológia jövőjéről

forrás: Prím Online, 2021. október 19. 11:14

A járványhelyzetre tekintettel a Neumann Társaság november 10-én online rendezi meg szokásos éves konferenciáját, amely idén a Deep IT alcímet viseli, és  elsősorban az életünk jövőjét befolyásoló technológiákra, trendekre fókuszál. A regisztráció után ingyenesen követhető eseményen egyaránt szó esik majd arról, milyen technológiai veszélyek (például a deepfake videók) fenyegetik társadalmunkat, illetve milyenek segítik azt: például a 3D-nyomtatás elterjedése hogyan alakítja át az egészségügyet, a digitális ikrek használata az ipart, és miként fog áttolódni a gépekkel való kommunikációnk az írottról egyre inkább a beszédalapú kommunikációra.

19-re lapot kérni? Ne engedjünk a 21-ből! Kitekintve a kutatások mélységeiből: merre tovább, hogyan lehet elősegíteni egy élhetőbb, biztonságosabb világ megteremtését? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi majd a választ a Neumann Társaság 2021-es Deep IT konferenciájának előadói. Az online közvetített konferencia 2021. november 10-én 14 órakor  kezdődik és 18 óráig tart.

 

Az eseményre előzetes regisztrációt követően bárki díjmentesen becsatlakozhat az interneten keresztül. A  szervezők azért választották a délutáni időpontot a rendezvénynek, hogy minél több érdeklődő diák, egyetemi hallgató is be tudjon kapcsolódni az előadásokba,  hiszen az interaktivitás jegyében a nézők kérdéseket is felhetnek majd az előadóknak.

 

Lakatos Dávid

Egyenesen a világ egyik legjelentősebb, 3D-nyomtatókat gyártó cége, a Formlabs  bostoni központjából jelentkezik majd be a Deep IT konferenciára Lakatos Dávid, a cég termékfejlesztési vezetője, aki a 3D-nyomtatás következő tíz évéről tart előadást, kitérve arra, hogy milyen jelentős változásokat hoz majd a technológia a fogászatban és az orvoslás egyéb területein. Előadásából az is ki fog derülni, hogy a nemrég 150 millió dolláros befektetést kapó, kétmilliárd dolláros értékűre taksált cég szerint miben jobb Budapest Berlinnél, vagyis miért budapesti irodájuk kibővítésével hozzák létre legnagyobb európai fejlesztési központjukat.

 

Horváth Zoltán – Fotó: Májer Csaba József, Széchenyi Egyetem

Dr. Horváth Zoltán, a Széchenyi István Egyetem professzora a valóság digitális leképezése, az úgynevezett digitális ikrek felhasználási lehetőségeibe avatja be a nagyérdeműt. Előadásából kiderül majd, hogy napjainkban miként alkalmazzák a hazai fejlesztésű fejlett digitális modelleket, szimulációkat, illetve gépi tanulási módszereket a mezőgazdaságtól az egészségügyig. A digitális leképezés jelentősége napjainkban hatalmas, hiszen a digitális modellek rengeteg valós idejű információt szolgáltathatnak egy-egy tervezett tárgyról, rendszerről anélkül, hogy abból fizikai próbapéldányokat kellene előállítani.

 

Dr. Veszelszki Ágnes

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, újmédia-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi docense a vizuális manipuláció témakörével foglalkozik. Ezen belül is azt vizsgálja, hogy az új technológiák (mint például a deepfake) aláássák-e az interneten megjelenő információk hitelességét: kinek-minek hihetünk, ha már a szemünknek és fülünknek sem?

 

Prószéky Gábor

Prószéky Gábor matematikus, nyelvész, a MorphoLogic cég alapítója, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatójának előadásából abba nyerhetnek betekintést a nézők, miként alakul majd a nyelvek gépi feldolgozásának a jövője, és a mesterséges intelligenciák hogyan befolyásolják a beszédfelismerő, gépi hanggal kommunikáló rendszerek működését.

 

Török Ákos – Fotó: Qubit

Török Ákos, informatikus, a Suppress19 tudóscsoport ötletgazdája arról fog beszélni, milyen lehetőségeket nyújthat a tömeges tesztelés a COVID-19 járvány visszaszorításában, és milyen algoritmusokkal lehet támogatni a folyamatot.

 

Bakk József

Az informatikai világa egészen másként alakult, mint ahogy azt húsz éve elképzeltük, és minden jel arra mutat, hogy a jövője is máshogy fog alakulni, mint ahogyan azt akár két-három éve is gondoltuk - Bakk József, az IDC tanácsadó cég country managere előadásában az információtechnológia világának jelenlegi helyzetéről ad majd precíz helyzetképet a hallgatóságnak.

 

A Neumann Társaság a Deep IT konferencián fogja átadni hagyományos éves díjait, az informatikai készségek széleskörű elterjesztéséhez tevékenyen hozzájáruló szakembereket elismerő Neumann-díjat, a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén nagyot alkotóknak odaítélt Kalmár-díjat, valamint a társaság életműdíját is. (Utóbbival a hazai IKT-szektorban végzett több évtizedes munkáját ismerik el évente egy-egy szakembernek.)

 

Ugyancsak a konferencián fogják átadni a  35 év fiatalabb szakembereknek járó Kemény János-díjat, az oktatók, tanárok munkáját elismerő Tarján-emlékérmet, illetve az Infotér és az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért iparági szervezetekkel közös “Az év informatikai újságírója” díjat is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09