Cseh fejlesztésű interaktív játék tarolt az idei Ország Játéka versenyen

forrás: Prím Online, 2021. november 16. 19:54

Gyerekzsűri is részt vett a 2021-es Ország Játéka verseny győzteseinek kiválasztásában. A kilenc, különböző életkorú gyerekből álló zsűri a versenyen induló játékokat kipróbálta, és személyes játékélmények alapján tettek javaslatot a nyertesekre a szakmai zsűrinek. Tavalyihoz képest 20.000-rel több, összesen 78.000 szavazat érkezett a 7 kategóriában pályázó 62 játékra. Idén az Interaktív kategóriában volt közös nyertes, a zsűri és a közönség részéről is a Tolki: Játékos tanulás interaktív foglalkoztató könyv lett a befutó. A Családi/parti társasjátékok kategóriában holtverseny alakult ki, ezért két zsűrinyertes is született: a kitüntető minősítésen a Rumini hajónapló és a Szörnyek bandája társasjáték osztozott.

Az idei – immár kilencedik alkalommal megrendezett – Ország Játéka versenyen gyerekzsűri is segítette a szakmai zsűri munkáját. A kilenc tagból álló gyerekzsűri 4-11 éves korosztályból képviseltette magát.

 

„Idén a különböző életkort képviselő gyermekekből álló zsűrivel teszteltük a játékokat. Minden pályázó játékot kipróbáltak és javaslatot tettek a nyertesekre, így az idei Ország Játéka minősítést elnyerő játékokat már a legautentikusabb csapat javaslatait is figyelembe véve díjazta a szakmai zsűri.” – mesélte Őri Gergely, az Ország Játéka versenyt életre hívó JátékNet webáruház ügyvezető igazgatója.

 

A nagy márkák az idei versenyen is pályáztak olyan játékokkal, amik vagy zsűri, vagy közönség díjasok lettek. A Pozsony Pagony kiadónak mindkét társas kategóriában sikerült nyernie, és egy ritka helyzet is adódott a Családi/parti társasjátékok kategóriában a zsűri pontozása alapján, holtversenyben két nyertes született: a kitüntető minősítésen a Rumini hajónapló és a Szörnyek bandája társasjáték osztozott.

 

 

Az Interaktív kategóriának pedig a zsűri és a közönség szavazatát is elnyerte a Tolki: Játékos tanulás interaktív foglalkoztató könyv.

 

Arra a kérdésre, hogy miért az interaktív foglalkoztató könyv nyerte el a tetszését a legjobban, Geri, a gyerekzsűri 4 éves elnöke elmondta, hogy “Azért, mert ez egy mikrofon, és tudjátok, ebben beszélnek”. (Az interaktív játék tartozéka egy toll, ami MP3 lejátszóként és diktafonként is használható. Csak hozzá kell érinteni a tollat a könyv valamelyik képéhez, és azonnal meghallgatható az ahhoz tartozó szöveg, zene, vagy hanghatás.) Ennek a játéknak a véleményezésében a 4 éves Geri volt a leghitelesebb zsűritag, hiszen a foglalkoztató könyv az iskolába készülő és az óvodás korban lévő gyermekek számára készült.

 

A gyerekzsűri „munka közben”:

 

 

A kategóriák nyertesei:

Bébijátékok

A zsűri a főzős tematikájú pancsijátékot, a Tomy Toomies: Buborékkészítő konyha szettet kiáltotta ki a bébijátékok győztesének. A közönség kegyeit pedig az első éveket végigkísérő Fisher-Price: 4 az 1-ben tanuló robotpajti nyerte el.

 

Egyéb lány

Egyéb lány kategóriában a nyári mókát idéző építőjáték, a Playmobil: Bungaló medencével vitte el a zsűri első díját. A közönség szíve szintén egy építőjátékért dobbant meg, ugyanis ebben a kategóriában a LEGO Friends: Heartlake City Bio Café kapta a legtöbb szavazatot.

 

Egyéb fiú

A zsűrit a LEGO Technic: Jeep Wrangler vette le leginkább a lábáról, a közönség választása pedig egy másik járgányra esett, hiszen Sam, a tűzoltó: Jupiter, a tűzoltóautó 2 figurával és megafonnal lett a győztes.

 

Készségfejlesztő

A készségfejlesztő játékoknál a zsűri és a közönség eltérő korosztály szemszögéből figyelte a játékokat. A zsűri ugyanis egy nyolcéves kor felettieknek ajánlott varázslakot emelt a dobogó tetejére: a Brick Trick: Harry Potter Great Hall XL építőjátékot. A közönséget viszont a kisebbeket megcélzó Play-Doh: Csokoládégyár illatos gyurmacsodái ejtették rabul.

 

Interaktív játékok

Az interaktív játékok kategóriában volt a legnagyobb az egyetértést a zsűri és a közönség között. Ebben a kategóriában ugyanis mindenkinek a Tolki: Játékos tanulás interaktív foglalkoztató könyv tetszett a legjobban.

 

 

Társasjátékok kicsiknek

Dániel András mókás figurái bevették a társasok kicsiknek kategóriát, legalábbis ami a zsűri ítéletét illeti. A piciket sokféle feladattal szórakoztató A kuflik és az esőtánc társasjáték lett az első helyezett. A közönség viszont a népszerű társasjáték fiatalabbaknak szóló változatát, a Castle of Mind for Kids-et juttatta az Ország Játéka címhez.

 

Családi/parti társasjátékok

Minden kategóriában szoros volt a küzdelem, de a családi és parti társasok izzasztották meg legjobban a zsűrit. Az első helyen végül a szakmai díjon a Rumini hajónapló és a Szörnyek bandája társasjáték osztozott. A közönség választása pedig a friss dizájnnal jelentkező Jumanji társasjátékra esett.

 

Az Ország Játéka szakmai és közönség díja mellett idén két játék Különdíjban is részesülhetett. A Little Live Pets: Pinki a kismalac a Kicsomi különdíját kapta meg, a JimJam kegyeit pedig Play&Fun: Secret Pocket - Titkos zseb alakzatkereső fejlesztő játék nyerte el.

 

Az idei rajzversenyen induló, 50.000 Ft értékű ajándékcsomagot megnyerő bölcsőde a Halimbai Hársfa Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha, a nyertes óvoda pedig a Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda lett.

 

„A karácsony közeledtével az Ország Játéka minősítés útmutató lehet a tudatos szülőknek, hogy milyen játékot érdemes a gyerekeknek vásárolni. A szállítási problémák sajnos a játékiparba is begyűrűztek, ezért idén nem érdemes sokáig halogatni a kinézett játék megvásárlását.” - tette hozzá Őri Gergely, a JátékNet ügyvezető igazgatója.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05