Jól vizsgázott az SAP raktárirányítási rendszere a Hungaropharmanál

forrás: Prím Online, 2022. január 8. 11:56

Ma már szinte természetes, hogy a gyógyszertárban délelőtt megrendelt gyógyszert akár már aznap délután át is vehetjük. A fogyasztónak óriási könnyebbség, a kereskedelem szereplőinek azonban komoly szervezési feladat, amely mögött összetett folyamatok állnak. Ennek egyik kulcsfontosságú összetevője a Hungaropharma esetében az SAP EWM (Extended Warehouse Management) raktárirányítási rendszere, melyet 2020-ban az új budapesti raktárcsarnokában is telepített a gyógyszer-nagykereskedő.

A Hungaropharma Zrt. Magyarország legnagyobb gyógyszer-nagykereskedelmi vállalata, tevékenysége lefedi a teljes gyógyszerellátási lánc működtetését. A cég mintegy 2400 gyógyszertárba és még több, mint 200 kórházi intézeti gyógyszertárba, s egyéb intézménybe szállít naponta legalább egyszer, de előfordul, hogy akár háromszor is. A forgalom fele az ország legnagyobb gyógyszerlogisztikai bázisán, a Budapesti Logisztikai Központon keresztül fut át, ahol nemrég egy új logisztikai csarnok is épült. A fővárosból átlagosan napi 340 ezer dobozt szállítanak ki, ami 120-150 ezer raktári rendelést jelent – vagyis ennyiszer kell hozzányúlni egy tárhelyhez. Az év végi forgalmasabb napokon azonban akár 4-500 ezer dobozzal is meg kell birkózni a raktári dolgozóknak a helyszínen. A tárolás különleges körülményeket igényel, több esetben, – például egyes koronavírus-vakcináknál is – mínusz 70 Celsius fokos hőmérsékletet kell biztosítani a készítményeknek. A Hungaropharma 5 Logisztikai Központjában összesen 18 ezer, Budapesten 12 ezer cikkszámot kezelnek – tehát ennyi készítményből, illetve kiszerelésből választhatnak a megrendelők.

 

Új megoldást keresve

A Hungaropharma Zrt. már több mint 20 éve dolgozik együtt az SAP-val, de a folyamatos növekedésnek és portfolió bővülésnek köszönhetően idővel egy modernebb szoftvermodulra volt szükség, ami kezelni tudja a teljes raktári komplexitást. 

 

“Nyugodtan mondhatjuk, hogy az SAP-ban otthon vagyunk, saját fejlesztési csapatunk van, belső tanácsadók segítenek a munkában, így igazából az SAP önmagában egy természetes választás volt számunkra. 2014 környékén ráadásul iparági sztenderddé kezdett válni – pont akkor, amikor döntenünk kellett a telephelyek digitális rendszereinek frissítéséről, így nem volt kérdés, hogy a legújabb telephely esetében is velük dolgozunk tovább” – mondta Nagy Andor a Hungaropharma informatikai igazgatója.

 

A bevezetés elején a fejlesztő csapatra számos orvosolandó probléma, kísérletezés, elemzés várt. Szerették volna automatizálni a korábbi manuális erőforrást igénylő munkának egy részét, elkerülni a papírpazarlást, megteremteni az utólagos ellenőrzés lehetőségét, mindezt hatékonyan, és egyúttal megfelelve a frissen bevezetett gyógyszerhamisítás-elleni ellenőrzési rendszereknek is. A szakemberek először a Miskolci Kereskedőházban vezették be a megoldást, majd a többi vidéki helyszín, végül az igazán “nagy falat”, a fővárosi központ következett.

 

„Nagy büszkeség nekünk, hogy egy ilyen komoly múlttal rendelkező együttműködésben folyamatosan támogathatjuk az ügyfelünk fejlődését. A Hungaropharma innovatív gondolkodása és folyamatos fejlesztésre való igénye mindig kihívás elé állít minket, de ez természetesen egyúttal egy pozitív visszaigazolás is számunkra, hogy a megoldásaink valódi hosszútávú értéket és segítséget jelentenek az ügyfeleknek.” – mondta el az együttműködés kapcsán Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

 

A fejlesztést mindenütt úgy kellett megvalósítani, hogy időközben az üzletfolytonosság ne kerüljön veszélybe. Párhuzamosan kellett tesztelni az új logisztikai eljárásokat és azok informatikai hátterét, így a két terület munkatársainak szorosan és jól kellett együttműködnie, miközben tekintettel kellett lenni a vevőkre, és a megszokott minőségben helytállni az átállás napjáig.

 

Automatikus, villámgyors és okos

A budapesti csarnokban a rendszer fontos része az automata komissiózó gép és annak irányítása. Az EWM azonosítja, hogy a mely termékeket szükséges összeszedni az adott vevő rendeléséhez, és ezeket a gyógyszereket rendelésenként külön ládákba gyűjti, csoportosítja. A gyógyszertár által a nap folyamán megrendelt termékeket az új adagoló másodpercek alatt a futószalag segítségével a hajtott pályán érkező ládákba tölti. A folyamat gyakorlatilag emberi érintés nélkül zajlik, manuálisan csak a komissiózó gép tárainak utántöltésről kell gondoskodni. A rendeléseket a rendszer térfogat alapján is szétválogatja, előre kiválasztva a megfelelő méretű egységládát, hogy helytakarékos legyen a szállítás. 

 

„Az SAP EWM-mel folyamatosan naprakész a leltár, állandó követéssel, így az esetleges hibákat is lényegesen egyszerűbb megtalálni. Előfordulhat például, hogy a manuális komissiózás során véletlenül nem egy doboz, hanem egy egész gyűjtő kerül a ládába. A rendszer azonban ismeri minden egyes készítmény tömegét, így a végső ellenőrzésnél a tévedésre hamar fény derül. A szállítás utáni átadás-átvétel is megváltozott az elmúlt időben, ugyanis ezt a gyógyszertári dolgozók immáron digitálisan, kártyaérintéssel teszik meg a papíralapú aláírás helyett.” – tette hozzá Nagy Andor.

 

Az új budapesti csarnoknál kihívás volt az is, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén kellett megoldani a raktárépítést és a szoftver kiterjesztését. A már kipróbált rendszernek és persze a munkatársak felkészültségének köszönhetően végül az átállást egy hétvége alatt oldották meg. A Hungaropharma Zrt. jelenleg összesen öt telephelyen működteti logisztikai rendszerét az SAP raktárirányítási moduljával, aminek köszönhetően – a szokásos feladatok mellett - az év végi influenza szezonban tapasztalható napi több százezer megrendelést is gyorsan és pontosan tudja teljesíteni a vállalat.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05