Azure Machine Learning és AI a környezetbarát szennyvízkezelésért

forrás: Prím Online, 2022. január 22. 10:15

A szennyvízkezelés során egy új Microsoft fejlesztés révén előre jelezhető a víz mennyiségének és ezzel a minőségének hirtelen megváltozása. A Microsoft mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldását a hazai központú, biológiai víztisztító rendszereket fejlesztő Organica Water a világon az elsők között tervezi kipróbálni. A globális vízproblémák enyhítését segítő innováció szervesen illeszkedik a Microsoft – a vállalat saját működését is megreformáló – fenntarthatósági stratégiájába. Az innovatív újítással a Microsoft a hatékonyabb vízgazdálkodáshoz járul hozzá világszerte.

Hatalmas pálmaházakra, illetve akva-floráriumokra emlékeztetnek leginkább az Organica Water természetközeli működési elvű, energiatakarékos biológiai szennyvíztisztítói. A növények és mikroorganizmusok víztisztító munkáját kihasználó létesítményekből több mint 120-at üzemeltet világszerte a magyar központú társaság. Mostantól olyan Microsoft-innovációkat is a környezetvédelem szolgálatába állítanak, amelyek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia eszközeivel teszik lehetővé a víztisztítás ökológiai lábnyomának további csökkentését.

 

Az ilyen összetett vízkezelési rendszerek működtetésében a legkomolyabb kihívást az jelenti, amikor a beállításokat hozzá kell igazítani a megváltozott környezeti paraméterekhez, például a minőséget közvetlenül befolyásoló vízmennyiséghez. Ezt a munkát hagyományosan mérnökök végzik a helyszínen. A Microsoft Azure és Power BI technológiára épülő új megoldás révén ugyanakkor nem csak a sokkal energia- és időtakarékosabb távfelügyeletre és -menedzsmentre nyílik lehetőség, hanem például arra is, hogy a vízmennyiség megváltozását a mesterséges intelligencia előre jelezze. „Az AI segítségével az archív adatok alapján előre jelezhetnénk a kritikus pontokat, ami segítene felkészülni az olyan váratlan helyzetekre, amikor hirtelen megváltozik a vízmennyiség, vagy a szennyezettség mértéke. Ezzel kiválóan tudnánk felhasználni a korábban gyűjtött adatokat. Jelenleg a Power App integrálását tervezzük, illetve kipróbáljuk az Azure Machine Learning és Artificial Intelligence moduljait” – osztotta meg az Organica Water terveit a vállalat technológiai innováció és adatmenedzsment részlegének mérnöke, Bolgár Andrea.

 

 

A Microsoft AI for Earth programjának égisze alatt fejlesztett speciális, kifejezetten az erőforrás-takarékos vízgazdálkodást segítő megoldások szervesen illeszkednek a vállalat tavaly bejelentett fenntarthatósági stratégiájába, amelynek mentén a vállalat 2030-ra el kíván jutni a negatív karbonlábnyomhoz, vagyis ahhoz az állapothoz, amikor a tevékenységei révén több üvegházgázt von ki a környezetből, mint amennyi a működése során keletkezik. A céljaik közé tartozik az is, hogy 2050-ra eltávolítják a környezetből az összes, 1975 óta általuk kibocsátott széndioxidot.

 

Az emberiség minden évben 4,3 billió köbméterrel csökkenti a rendelkezésre álló édesvízkészletet, ezért van nagy jelentősége ezeknek a projekteknek, ezért hasonlóan ambiciózus a vízfelhasználási cél is: 2030-ra több tiszta, biológiailag hasznosítható vizet kívánnak a környezetbe juttatni (például az esővíz gyűjtése és ökológiai hasznosítása révén), mint amennyit felhasználnak. Például, a jövőben locsolásra és hűtésre a vállalat a telephelyein ivóvíz helyett megtisztított szennyvizet vagy esővizet fog használni. Egyedül az új szilícium-völgyi irodaházában a korábbiakhoz képest több mint 16 millió literrel csökkenti a létesítmény hálózati vízfogyasztását a módszer segítségével. Ugyancsak a vállalás részeként járul hozzá a Microsoft a vizes élőhelyek rehabilitációjához, továbbá a telephelyein mindenhol eltávolítja a nem feltétlenül szükséges vízzáró rétegeket, így az aszfaltot és a betont, hogy nagyobb mennyiségű esővíz juthasson a talajba, innen pedig a természetes víztározókba.

 

E törekvés jegyében fejleszt a Microsoft olyan korszerű, fenntartható vízkezelést elősegítő megoldásokat. mint az Organica Waternél használt, adatelemzésre és mesterséges intelligenciára támaszkodó technológia. De a fejlesztők dolgoznak olyan eljáráson is, amely a műholdfelvételek adatait feldolgozva ad képet az ültetvények vízellátásról, ezzel segítve a hatékonyabb öntözést és az alacsonyabb vízfelhasználást a mezőgazdaságban. A világszerte több mint 120 szennyvíztisztító telepet üzemeltető Organica Water innovációjáról, amely az egyik hazai szennyvíztelepen 30 százalékkal csökkentette a létesítmény energiafogyasztását és megfelezte az adatfeldolgozásra szánt időt, itt olvashat bővebben.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09