Percenként mérő, folyamatos cukormonitorozó rendszert dob piacra a 77 Elektronika Kft.

forrás: Prím Online, 2022. március 14. 16:53

A cukorbetegek és kezelőorvosaik is részletesebb képet kaphatnak a szervezet cukorháztartásáról annak a folyamatos cukormonitorozási rendszernek köszönhetően, melyet a száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. dob piacra márciusban. 

A mobil applikációval összehangolható glükózszenzor képes a nap 24 órájában percenként új cukorértéket mérni a betegnek, aki azonnal megoszthatja eredményeit orvosával vagy családtagjával. A valós idejű, folyamatos glükózmonitorozásnak köszönhetően a pácines és orvosa is betekintést nyerhet abba, hogy például az étkezés, a sportolás, vagy egyes gyógyszerek hogyan befolyásolják a beteg cukoranyagcseréjét. A készülék képes időben figyelmeztetni a beteget a veszélyes értékekre, akár alvás közben is.

 

Magyarországon az ujjbegy-szúrásos vércukorszint-ellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széleskörűen elérhetővé a cukorbetegek számára.  A Dcont vércukormérő termékcsaládot fejlesztő és gyártó, száz százalékban magyar tulajdonú 77 Elektronika cégcsoport a mai napig vezető szerepet tölt be a magyarországi vércukormérő piacon. Az általuk fejlesztett vércukormérő termékcsalád egyes típusai egyedülálló módon képesek magyar nyelven, szóban is kommunikálni a betegekkel. A Dcont család legújabb típusai elsőként a világon ±8 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Az „okos” vércukormérő készülékeik pedig összekapcsolhatók a szintén a cég által fejlesztett telemedicinás rendszerrel is.

 

 

Valós idejű, folyamatos visszajelzést ad

A magyar hi-tech vállalat 2022. márciustól tovább bővíti a cukorbetegség kezelését megkönnyítő eszközportfolióját és az olasz A. Menarini Diagnostics-szel együttműködve itthon is piacra dobják a GlucoMen Day folyamatos cukormonitorozási rendszert (continuous glucose monitor, CGM). 

 

A bárki számára hamarosan elérhető készülék abban különbözik az ujjbegyes vércukorméréstől, hogy a CGM valós idejű (percenként mér), dinamikus információt nyújt a glükózszint-változás sebességéről és irányáról, míg a hagyományos vércukormérő csak egy rövid „pillanatképet” ad a glükózszintről. A GlucoMen Day-t használó beteg így folyamatosan visszajelzést kap arról, hogy az étrend, a testmozgás és az alkalmazott diabétesz gyógyszerek, vagy az inzulin milyen hatással van a glükózanyagcseréjére. 

 

Mindennek köszönhetően a páciens és a kezelőorvosa is részletesebb képet kaphat a beteg szervezetének cukorháztartásáról, a bőrre helyezett szenzor segítségével kiderülhet, hogy mi okozza a vércukorszint nagymértékű változásait, és így kielemezhető, mit szükséges változtatni az alkalmazott terápiában. 

 

A szenzort fájdalommentesen, tű nélkül a bőr felszíne alá helyezik egy egyszerű eszköz segítségével. A szöveti glükózszintet érzékelő szenzor a nap 24 órájában percenként méri annak értékét, és automatikusan továbbítja azt a ráépített adattovábbító segítségével egy okostelefonra vagy monitorra.

 

Kiknek javasolt a használata? 

A cukorbetegséggel élőket súlyos szövődmények fenyegetik, melyek elkerüléséhez kulcsfontosságú a vércukorgörbék állandó figyelemmel kísérése, és különösképp az ingadozások kiszűrése, elkerülése.

 

A GlucoMen Day használata az úgynevezett „labilis cukorbetegek” esetében is javasolt, mivel az eszköz képes észlelni és értesíteni, ha glükózszint eléri az optimális céltartomány felső vagy alsó határát (hiper- vagy hipoglikémiás fázisba ér), sőt, az adatok alapján képes előre megítélni a trend alapján a veszélyes értékeket és időben figyelmeztetni erre használóját. Az eredmények és trendek ismeretében a páciens orvosa segítségével megoldást találhat a túl alacsony vagy túl magas cukorértékek normalizálására.

 

Emellett akkor is javasolt a CGM használata, ha a kismamáknál gesztációs diabétesz alakul ki – kiváltképp abban az esetben, ha inzulinos terápiát alkalmaznak a várandósság alatt.

 

Előfordulhat továbbá az is, hogy a glükózszint ellenőrzését nemcsak napközben, de éjszaka is el kell végezni. Erre is kényelmes megoldást jelent a 24 órás készülék, hiszen óriási terhet vesz le a betegek válláról.

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Megaerős WiFi egy kompakt adapterben és egy sokoldalú USB hub

A régebbi típusú laptopok és számítógépek csak korlátozott mértékben, lassabb sebességgel vagy egyáltalán nem támogatják a vezeték nélküli hálózatokat. Sőt, sok esetben a laptopok WiFi-moduljának cseréjét tovább nehezíti az esetleges garanciavesztés vagy a kompatibilitás hiánya is. Erre jelent megoldást a Sandberg USB 3.0-ás kompakt WiFi-adaptere, a Mini WiFi Dongle.

2024. április 1. 14:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50