3D modellezés, robotika, VR a pedagógusképzésben az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

forrás: Prím Online, 2022. március 26. 13:50

Egyedülálló, 3D tanulás pedagógus szakirányú továbbképzés indult az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. A hallgatók a képzés során elsajátíthatják a 3D modellezés és nyomtatás, a robotika és a virtuális valóság (VR) használatát. A képzésen résztvevők többek között magabiztos tárgyalkotásra is képesek lesznek, gyakorlatias önállóságot szerezhetnek, ami megkönnyíti munkájukat, képzési és fejlesztési lehetőségeket nyitnak meg számukra. 

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola pedagógusképzésében eddig is folyamatosan reagált az oktatásban mutatkozó igényekre, változásokra. Már egy ideje markánsan érezhetővé vált, hogy a 21. századi technikák: a 3D modellezés, a 3D nyomtatás, a robotika és a VR a gyerekek, a diákok mindennapi életének része, ezért nem hiányozhatnak az iskolából sem. Az intézmény 3D tanulás pedagógus szakirányú továbbképzése erre a felmerülő igényre ad választ.

 

 

A 3D tanulás azt jelenti, hogy a hagyományos tanulási környezet kiegészül speciális digitális módszerekkel (3D modellezés, robotika, VR) és eszközökkel (3D nyomtató, robotok, VR eszközök), aminek köszönhetően a tanulási folyamat érdekesebb, szemléletesebb, kézzelfoghatóbb és sokkal eredményesebb lesz. A képzésen résztvevők elsajátítják a CAD/CAM modellezést, gyakorlott tárgyalkotásra lesznek képesek, amelyek megkönnyítik munkájukat, és új képzési, fejlesztési lehetőségeket nyitnak meg számukra. A hallgatók képesek lesznek műszaki rajzokból 3D modelleket és kész tárgyakat létrehozni, valamint saját kreatív projekteket megvalósítani.

 

 

"A 3D tanulás szakirányú továbbképzési szakot azért fejlesztettük, hogy felkészítsük a résztvevőket a 21. századi technikák közül a 3D modellezés és nyomtatás, a robotika és a virtuális valóság (VR) magabiztos használatára. Ennek segítségével képessé válnak az adott tanulói kör számára megfelelő eljárásokat alkalmazó tanulási környezet kialakítására. Emellett gyakorlatias önállóságot tudnak szerezni, amely hasznos tulajdonság az oktatásban és a hétköznapi életben egyaránt.” – fejtette ki Dr. Gyarmathy Éva, a képzés szakfelelőse, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatója.

 

 

A kurzusokat modern és jól felszerelt tanteremben tartják. A felszerelést az RKS Hungary vállalat biztosítja, amely elkötelezett abban, hogy a 3D nyomtatás és VR technológia felhasználásának eszközei és módszere eljusson az oktatásba – nemzetközi színtéren is. 

 

   

„Az emberi gondolkodás alapját képező három dimenzióban lehet hatékonyan tanulni, gondolkodni, ezért a 21. században a papír és képernyő alapú kétdimenziós világ mellett a mozgás és tevékenység alapú háromdimenziós világot kell és lehet kialakítani. A digitális technikák segítik a 3. dimenzió tanulásba történő visszavételét – a 3D-ben végzett exploráció, megismerés és a mozdulatok gyakorlása a tanulási potenciál megsokszorozódásához vezet. Az oktatásügyben ma kulcskérdés, hogy mennyire – tág értelemben – piacképes, amit tanítunk, mennyire valóság-kompatibilis és jövő-álló. Ezek a technológiák a diákok mindennapi életének részei, ezért nem hiányozhatnak az iskolából sem” – emelte ki Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora a képzéssel kapcsolatban.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05