Teljes a Friss Kakas programja, elindult a jegyelővétel

forrás: Prím Online, 2022. április 12. 21:18

Idén áprilisban első alkalommal jelentkezik a Friss Kakas Animációs Filmnapok, a MOME Anim és a Friss Hús közös rendezvénye. Az április 22-24. között a Toldi Moziban zajló vetítésekre és szakmai programokra már elindult a jegyelővétel.

2022-ben megújult formában tér vissza a Kiskakas! A MOME Anim és a Friss Hús csapata által újragondolt, szakmai és retrospektív programokkal színesített Friss Kakas Animációs Filmnapok április 22. és 24. között várja az animációs filmek kedvelőit a Toldi moziban.

 

Az idei Friss Kakason a korábbi hagyományokhoz hűen a MOME 2020-ban és 2021-ben készült diplomafilm-premierjeit láthatja a közönség. Négy olyan alkotás is szerepel a programban, amelyek az egyik legrangosabb nemzetközi animációs seregszemlére, az Annecy Nemzetközi Filmfesztiválra kaptak meghívást. Kádár Melinda diplomamunkája, A forrás és a torony 2020-ban versenyzett, Mostoha Marcell Avant című kisfilmje tavaly kapott díjat Annecy-ban, Hárshegyi Vivien Felhők felett, valamint Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME-diplomafilmje pedig az idei mustrán mutatkozik majd be a nemzetközi közönség előtt. 

 

 

A Friss Kakason ezek mellett sem lesz hiány fesztiválsikereket elért filmekben. Darabos Éva Pá kis panelom!-ját az Ottawai és Barcelonai Filmfesztiválokon is díjazták, de látható lesz Szakály Réka Anna Reduction című, Szarajevóban és Bukarestben is versenyzett MOME-diplomafilmje és a Helfer, melyért Szöllősi Anna a legjobb animációs filmért járó díjat kapta a Hong Kong Art House Filmfesztiválon. A friss alkotások mellett az elmúlt évek legjobb diploma- és vizsgafilmjeit is be lehet majd pótolni a Toldi Moziban. A MOME Anim Klassz vetítéssorozat keretében olyan korábbi sikereket láthatunk újra a nagyvásznon, mint az Oscar-shortlistes Symphony No. 42 (Bucsi Réka), a Cannes-ban Cinéfondation-díjat elnyert A nyalintás nesze (Andrasev Nadja) vagy a több mint 300 fesztiválon vetített, összesen mintegy 120 elismerést begyűjtő Nyuszi és őz (Vácz Péter). 

 

A Friss Kakas szervezői idén a 2020-ban elhunyt Richly Zsoltra emlékeznek: a fesztiválon újra nagyvásznon lesz látható a rendező 1983-ban készült kultikus animációs filmje, a Háry János felújított kópiája. 

 

A filmeken kívül szakmai programok, köztük nemzetközi szaktekintélyek mesterkurzusai várják az érdeklődőket. A meghívottak között van a dán Uri Kranot, aki képzőművészként indulva mára a VR-technológiával történő kísérletezés egyik úttörőjévé vált. A lineáris narratívától az immerzív történetekig című előadása a VR-technológia lehetőségeiről szól. A Toldi Moziban az animációs filmek közösségi finanszírozásáról mesél majd Mikkel Mainz dán filmrendező, aki korábban A tenger dala című Oscar-jelölt alkotáson is dolgozott. A Friss Kakason idén pitchfórumot is rendeznek, a Kakas Pitch keretében előkészületben lévő animációs filmterveket mutatnak be az alkotók.

 

A Friss Kakas célja, hogy összehozza az animációs szakmát és a filmszerető közönséget, és hogy itthon is méltó körülmények között mutassa be a világraszóló sikereket arató magyar animációs filmeket.

 

A rendezvény legtöbb programja ingyenes vagy pedig jelképes árú, 500 Ft-os jeggyel látogatható.

 

A vetítésekre az alábbi linken válthatók jegyek: https://cutt.ly/JFdqMRh

A szakmai programokra pedig itt lehet regisztrálni.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Digitális gyermekvédelmi konferenciát szervezett az NMHH és az ELTE

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé, hogy a bántalmazás önkéntes bejelentése és a monitorozási kötelezettség közösen segítse a gyermekek védelmét az online térben. Többek között ez is elhangzott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar által a gyermekek online bántalmazása elleni védekezésről szervezett konferencián.

2024. május 15. 19:31

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38