A Microsoft lebuktatta a Zloadert

forrás: Prím Online, 2022. április 24. 13:09

Egy viszonylag jól ismert és rendkívül szofisztikáltan működő trójai programot, a Zloadert sikerült azonosítania és működésképtelenné tennie a Microsoft kiberbűnözőkre szakosodott részlegének  (Digital Crimes Unit) a közelmúltban.  

Felfedték a rosszindulatú, adattolvaj program pontos működési módját, sőt megnevezték azt a konkrét személyt is, aki a bűncselekmények hátterében áll. Egy Denis Malikov nevű, a jelenleg Oroszországhoz  tartozó, Krím félszigeten élő férfihez köthető a Zloader terjesztése, aki minden bizonnyal egy nagyobb bűnbanda tagja lehet. 

 

 

A Zloader 2015 óta ismert. Bankok, vállalkozások, kórházak, iskolák, illetve egyéni felhasználók számítógépeit fertőzték meg vele a világ szinte minden táján. A célja kezdetben az volt, hogy banki  azonosító adatokat megszerezve kifossza a felhasználókat. A Zloader sokáig képes volt kicselezni az antivírus programokat is. Idővel a Zloader már szolgáltatásként terjesztett olyan szoftvert, amely a Ryuk néven azonosított víruson keresztül támadott elsősorban egészségügyi intézményeket, amelyektől szintén pénzt tulajdonított el, miközben magukat a pácienseket is veszélybe sodorta. 

 

A Zloader rosszindulatú programokkal megfertőzött szerverek egész hálózatát, egy botnetet hozott létre és tartott az ellenőrzése alatt: ilyenkor az eszközök a kiberbűnözői hálózat részeként viselkednek, anélkül, hogy felhasználóik tudnának erről. A hálózat bővítésére, irányítására és az eszközök közötti kommunikáció fenntartása érdekében a kiberbűnözők számos internetes domain címet vettek az ellenőrzésük alá. 65 ilyen domaint sikerült eddig azonosítani, amelyeket a Microsoft ún. sinkholing technológiát alkalmazva kapcsolt le. A Zloader-be egy domaingeneráló algoritmus (DGA domain generation algorithm) volt beágyazva, amely újabb és újabb domaineket hozott létre, amelyeken keresztül a botmaster (a botnet irányító központja) a zombivá tett számítógépekkel tartotta a kapcsolatot.  Az Egyesült Államokban bírósági végzés adott felhatalmazást a Microsoftnak, hogy a fizikailag kódolt domaineken túl, további 319, nemrégiben regisztrált DGA domaint is az ellenőrzése alá vonjon.

 

A Microsoft most azon dolgozik, hogy a további DGA domainek regisztrációját is megakadályozza. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50