Növekvő igény mutatkozik a mértékegységek online átváltására

forrás: Prím Online, 2022. május 12. 14:47

Az emberiség történelme során már a civilizáció kezdeteinél megjelent az igény arra, hogy egységesítésre kerüljenek a különböző mértékegységek, mégis több évezrednek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez többé-kevésbé megvalósuljon.

Hazánk és az SI mértékegységrendszer

 

Manapság a kontinentális Európában élve teljesen magától értetődőnek vesszük a saját mértékegységrendszerünk használatát, pedig csak az Egyesült Királyságba kell kitekintenünk, és máris egy teljesen más rendszerrel találkozhatunk.

 

A Magyarországon is használt SI mértékegységrendszer ugyan kiváló megoldást jelent a mindennapi és a tudományos kihívásokra is, azonban a fejlett világban a már említett Egyesült Királyságon túl az Amerikai Egyesült Államok is teljesen eltérő utakon jár.

 

Eltérő űrtartalomjelzések

 

Különösen az utóbb említett ország esetében van szó arról, hogy a mai világban egy seregnyi területen egész egyszerűen megkerülhetetlen tényező, hogy ismerjük Amerika mértékegységrendszerét is. Az amerikai filmek, a zene, az online hírportálok cikkei, akár utazási vagy más tudományos leírások tele vannak számunkra jórészt ismeretlen, szinte egzotikusnak hangzó kifejezésekkel, amelyek pl. a hosszúság vagy a térfogat mérésére utalnak.

 

A térfogattal, vagy más néven űrtartalommal kapcsolatban különösen nehéz precízebb adatokat beszerezni és utána még számolgatni is, hogy mi mennyi is pontosan, pedig a műszaki életben itthon is tevékenykedők vagy éppen az amerikai cégeknek távmunkában dolgozók könnyen találkozhatnak a gallonnal, a köbhüvelykkel és társaikkal. Ez utóbbi kifejezéssel jó eséllyel összekerül bárki, aki pl. amerikai autót szeretne vásárolni.

 

És akkor még nem is beszéltünk a repülés, a repülőgépek világáról, ahol például a fogyasztás vagy az üzemanyag-elszámolás területén is bevett gyakorlat az amerikai és nem az SI mértékegységrendszer használata.

 

Itt van a naprakész segítség!

 

Az atvaltas.com weboldal hallatlanul nagy segítséget jelent, ha egy ilyen feladattal állunk szemben, ugyanis olyan okosan van megszerkesztve, annyira magától értetődő és felhasználóbarát a szerkezete és a felülete, hogy a legkisebb megterhelést sem jelenti a különféle átváltások végrehajtása.

 

Az oldalon a térfogat átváltás is rendkívül egyszerű, lehetőség van külön a brit és az amerikai mértékegységek, valamint az elterjedt SI mértékegységek között űrmértéket konvertálni. Átváltás közben természetesen a származtatott mértékegységek is választhatók és ezenkívül kívánság szerint beállítható, hogy milyen tizedesjegy pontossággal szeretnénk a kapott eredményt megjeleníteni.

 

Az atvaltas.com weboldal konkrét matematikai példákkal is alátámasztja a kiszámítások helyességét, mely számítások segítségként is szolgálnak az átváltások megértésében. Az oldal iskolásoknak is kitűnő gyakorlási lehetőségeket teremt, hiszen már alsó tagozatban, amikor megjelennek az átváltásokkal kapcsolatos feladatok, sokak szemében emiatt válik mumussá a matematika amúgy nagyon szép és fontos tantárgya.

 

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50