Újabb megoldás segíti az áramhálózat digitalizációját

forrás: Prím Online, 2022. május 16. 16:31

Az energiaellátás fenntartható átalakítását segítő moduláris szoftvercsomag legújabb verziójával jelentkezett a Siemens. Az egymással integrált elemekből felépülő, ugyanakkor nyílt, más rendszerekkel is együttműködő grid (áramhálózat) szoftver segítségével a villamosenergia-piac szereplői agilis módon válaszolhatnak a mostani és a jövőbeni kihívásokra.

A Siemens okosmérési adatokat kezelő rendszere immár felhőalapú változatban is elérhető, az átdolgozott kezelőfelületnek köszönhetően pedig a felhasználók közel kétszer hatékonyabban végezhetik feladataikat. A szoftverrel létrehozott digitális ikreken a szolgáltatók az előző verziónál hatszor gyorsabban futtathatnak áramhálózati szimulációkat az energiahálózatok eredményesebb tervezéséhez, fejlesztéséhez, üzemeltetéséhez és karbantartásához. 

 

Közös innovációs projekteken is dolgozik az iparág vezető szereplőivel a Siemens: a hálózattervezés, -üzemeltetés, -karbantartás és -optimalizálás további összekapcsolására keresnek zökkenőmentes és hatékony megoldásokat. A szoftvert használó ügyfelekkel kialakított szoros együttműködés további, csatlakozni kívánó partnerek előtt is nyitott. A Siemens emellett szintén továbbfejleszti partnerhálózatát, hogy a munkafolyamatokhoz a legátfogóbb, végponttól végpontig ívelő támogatást biztosítsa az energiaellátás szereplőinek.

 

 

Sürget a digitalizáció

Ha egy pillantást vetünk az energiaágazat helyzetére, azonnal világossá válik, miért sürgető a gazdaság gerincét alkotó, hatalmas és összetett rendszer okos átalakítása.

 

Az előrejelzések szerint a világ energiafogyasztása 2050-re megduplázódik, miközben az energiahálózatok bonyolultsága is rohamléptekkel növekszik. A Guidehouse Insights prognózisa alapján 2030-ig például évente átlagosan hétszeresére nőhet az áramhálózatra csatlakozó elosztott, lokális energiaforrások (DER-ek) száma – már 2020-ban is ötmillió ilyen végpont jelent meg a termelési és fogyasztói oldalon. Ezek a jellemzően a fogyasztó telephelyén működő, kis, moduláris energiatermelő és tároló eszközök – például napelemek, szélturbinák és akkumulátorok – ráadásul a kisfeszültségű hálózatra csatlakoznak, amelyre a szolgáltatók eleve kevésbé látnak rá, így sokkal nehezebbé teszik az ellátás felügyeletét és a változások előrejelzését.

 

 

Szakértők ezért arra számítanak, hogy a grid szoftverek piaca 2028-ra eléri a 17 milliárd dollárt, a 2019-ben mért 8 milliárd dollár bő kétszeresét. Tavaly egyébként a Siemens áramhálózati digitalizációval foglalkozó Smart Infrastructure részlege is bejelentette, hogy akkori, 750 millió eurós digitális árbevételét 2025-re 1,5 milliárd euróra tervezi növelni.

 

A Siemens már jelenleg is a grid szoftverek vezető szállítója. A világ éves energiafogyasztásának 70 százaléka – mintegy 16 ezer terawattóra – most is a cég szimulációs szoftvereivel felügyelt infrastruktúrán áramlik keresztül. Világszerte az energiahálózatok 1300 irányítóközpontja a Siemens szoftvereivel biztosítja sok száz millió ember áramellátását. Több mint kétszáz áramszolgáltató például az EnergyIP szoftverrel kezeli mintegy 100 millió okosmérő beérkező adatait, így a kisfeszültségű hálózatra is mély betekintést nyer.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05