Újabb NASA díjat nyert a Puli Space Technologies

forrás: Prím Online, 2022. május 25. 13:26

Két év fejlesztés és prototípuskészítés után a Puli Space Technologies idén májusban elnyerte a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét – a folytatás” verseny második helyezését. A magyar fejlesztésű mérőeszköz képes azonosítani a holdkőzet felső rétegében lévő hidrogént és hidrogéntartalmú illékony anyagokat, így a vízjeget is.

A Puli Holdi Vízszimatoló (Puli Lunar Water Snooper) egy rendkívül kicsi, mindösszesen 10x10x3,4 cm méretű, alig 40 dekagrammos detektor, amely képes felmérni a Hold felszíni rétegében megbújó hidrogénkészletet, amellyel nemcsak az űrhajósok vízellátását lehetne biztosítani, de a vízből kinyert hidrogén és oxigén rakéta üzemanyagaként is szolgálhat.

 

A magyar szakemberekből álló Puli Space Technologies koncepciója már 2020 nyarán elnyerte a NASA „Honey, I Shrunk the NASA Payload” („Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét”) kihívásának 30 ezer dolláros fődíját, idén pedig a csapat a verseny utolsó fordulójában elhozta a második helyezést. A holdi erőforrások felderítésére alkalmas eszközök kategóriájában egyedül a Puli Space Technologies vízszimatolója került be a megvalósítás fázisába. A siker kulcsa, hogy egy éven belül holdi éles bevetésre kész eszközt tudtak megtervezni, legyártani és a NASA pasadenai laboratóriumának, a Jet Propulsion Laboratory-nak három darab működő példányt tesztelésre bocsátani.

 

 

„Büszkék vagyunk az eddig elért eredményekre. Fontos számunkra a nemzetközi elismerés, amely előre lendíti számunkra a tervezhetőséget és a kutatások validálását: izgatottan várjuk, hogy a NASA jóváhagyást adjon a Puli Holdi Vízszimatoló elindulására egy következő misszió keretében. Ezzel egyidejűleg jelenleg is zajlik a műszaki egyeztetés egy másik küldetésen való részvételről, itt a cél, hogy már egy éven belül elérjük a Hold déli sarkvidékét, és egy úgynevezett „állandóan árnyékos területen”, mínusz 200 fokos hidegben is végezzünk méréseket.” – mondta dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója és vezetője.

 

A magyar sikert komoly felkészülés és versenyzés előzte meg, mivel a NASA 2020 tavaszán meghirdetett „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét” kihívásban 29 országból 132 nevezés érkezett; ezek mind miniatűr tudományos műszerek koncepciói, amelyek a holdi környezet monitorozását és erőforrások felderítését segíthetik.

 

 

2021 januárjában a második fordulóban 10 csapat adott be pályamunkát a kihívás folytatására, ahol részletesen kidolgozott projekttervvel kellett a NASA-t meggyőzni, hogy az ötlet egy éven belül megvalósítható. 4 projekt kapott lehetőséget a megvalósításra, a Puli Holdi Vízszimatoló a második helyen végzett.

 

A Puli Space Technologies csapatát számos önkéntes, valamint hazai és nemzetközi vállalatok: a PCB Design Kft., Szántó Péter (FPGArt Kft., BME MIT oktató), a Nanosensors Lab (Energiatudományi Kutatóközpont), az Elektromont Kft., a Kiskutya Kft., a Concorde MB Partners és a CERN Radiation to Electronics (R2E) csoportja támogatta. 

 

A „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét” kihívás tapasztalatairól a győztes csapatok, így a Puli Space Technologies mérnökei is, 2022. május 25-én, szerdán, magyar idő szerint  este 8 órakor számolnak be egy, az egész világ számára nyitott webinarium keretein belül.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05