Hogyan jegyezd meg könnyen az idegen szavakat?

forrás: Prím Online, 2022. július 3. 15:50

Az ismétlés a tudás anyja – tartja a régi bölcsesség. De vajon hogyan, hányszor és milyen módon kell ismételni, hogy stabilan rögzüljenek a fejünkben az idegen szavak? Nyelvtanároktól megtudhattunk: ennek külön tudománya van, és közben számos érdekes trükköt alkalmazhatunk.

Hogyan jegyezzünk meg minél több szót és kifejezést, ha idegen nyelvet tanulunk? Kezdjük a kevésbé lelkesítő hírrel: tudomásul kell vennünk, hogy az ismétlést nem lehet megúszni. Ráadásul nagyon következetesen kell végrehajtanunk, hogy a szavak a hosszú távú memóriánkba is bekerüljenek.

 

“Közismert tény, hogy egy szót átlagosan csak nyolc találkozás után jegyez meg az ember. Szerencsére viszont azt is megállapították a kutatások, hogyan tudjuk a leghatékonyabban rögzíteni az új szavakat. A titok, hogy 2-3 hónapig rendszeresen elő kell venni őket” – mondja Juba-Nagy Ágnes, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője.

 

A tanulmányok rávilágítottak, eleinte minél rövidebb időközönként, akár egy nap, majd két nap elteltével érdemes feleleveníti a szavakat. Ahogy azonban az idő halad, elég egyre ritkábban felidézni őket – hetente, két hentente és így tovább.

 

“Éppen ezért kevésbé hatékony az a kurzus, ahol teljesen egymásra épülnek az órák. Ehelyett érdemes használni az előző órán tanultakat is, hiszen egy alkalom kevés a tudás rögzítésére. A feladatok során ezért nem csak az aktuális leckéből, hanem a teljes korábbi anyagból merítünk. A tudás átadása jó esetben nem lineáris, inkább spirális folyamat” – teszi hozzá a szakértő.

 

 

A merész dáma, aki kutyát sétáltat

De vajon mennyi időbe telik elsajátítani az angol nyelvet, és összesen hány szóról beszélünk? Varga Brigitta angoltanár, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat angoltanulási szakértője elárulja: a középfokú tudás megszerzése minimum 360-440 óra tanulást igényel, ami anyanyelvi környezetben lehet egy év, egyébként pedig ennél hosszabb idő is.

 

Az angol nyelv több mint egymillió szóból áll, ám az átlagember ebből nem használ többet 12-14 ezernél. A középfokú vizsgához elegendő mintegy 3 ezer szót megjegyezni. Ehhez létezik még egy jól bevált trükk: az agyunk könnyebben memorizál történeteket, vicces dolgokat, főleg, ha kép, hang, mozgás is kapcsolódik az adott szóhoz.

 

“Ezzel én gimiben kísérleteztem a franciaórán. Képtelen voltam például megjegyezni a hebdomadaire szót. Ezért elképzeltem egy kutyát az “eb” részhez, a “doma”-hoz pedig egy dámát, aki nagyon merész – ugyanis a daire az angol dare, azaz merni szóra emlékeztet. Így megjelent a szemem előtt egy merész dáma, aki egy kutyával sétál az utcán, a kezében egy hetilappal, mivel a szó egyébként azt jelenti: hetente. Erről a képről már könnyen eszembe jutott a szó. Érdemes tehát képeket, gondolattársításokat alkotni, ha nehéz szavakat tanulunk, mert ha eleinte zagyvaságnak tűnnek is, mindig segítenek” – zárja Brigitta.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50