Tudományos alapokra helyezi klímacéljait a Raben

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 10. 10:04

Csatlakozott a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezéshez (SBTi), és meghatározta rövid távú dekarbonizációs céljait a Raben Group. Ezek szakértői jóváhagyása igazolja, hogy a cégcsoport által kijelölt szén-dioxid-csökkentési pálya összhangban van a jelenlegi tudományos ismeretekkel, és ténylegesen hozzájárul ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti időkhöz képest az évszázad végére 2 Celsius-fok alatt maradjon.

Az SBTi egy globális testület, amely arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy ambiciózus kibocsátáscsökkentési célokat határozzanak meg az éghajlattal kapcsolatos legutóbbi ismeretek fényében. Világszerte arra összpontosít, hogy a cégek 2030-ig megfelezzék a kibocsátásukat, 2050-re pedig elérjék a teljes emissziómentességet. Az SBTi a globális környezeti közzétételi rendszert működtető CDP, az ENSZ Globális Megállapodás, a World Resources Institute (WRI) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) együttműködése.

 

A hőmérséklet-emelkedés mértékének 2 Celsius-fok alatt tartása egy világszintű cél, amely által megfékezhető az éghajlatváltozás. A Világgazdasági Fórum Globális Kockázati Jelentése a következő évtized egyik legsúlyosabb veszélyforrásaként tekint a klímavédelmi intézkedések esetleges kudarcára. Mindeközben a 2020 végéig kinyilvánított és jóváhagyott klímapolitikákban foglalt vállalások szintje alapján az várható, hogy a globális átlaghőmérséklet mintegy 3 Celsius-fokkal emelkedik az iparosodás előtti időkhöz képest. Ez valamennyi szereplőt, beleértve a vállalatok képviselőit is, arra int, hogy ez az utolsó pillanat, és sürgősen részt kell vállalniuk a légköri emisszió visszaszorításáért és a klímaváltozás megállításáért vívott küzdelemből.

 

 

Csatlakozni azokhoz a vállalatokhoz, amelyek tudományos alapon tűzték ki kibocsátáscsökkentési céljaikat nem csupán megtiszteltetés, hanem mindenekelőtt óriási elkötelezettség. Hiszem, hogy mindannyian, de különösen a vállalatok, felelősséggel tartozunk a bolygónk jövőjéért. Azzal, hogy célokat tűzünk ki, és hitelesíttetjük azokat az SBTi szakértőivel, folyamatosan azért dolgozunk, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat, és továbbra is a Párizsi Megállapodás által kijelölt utat szeretnénk járni a klímaváltozás elleni harcban – mondta Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója.

 

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 2022-es jelentésének megjelenése után a vállalat új, a korábbinál is ambiciózusabb célokat tűzött maga elé, amelyek immár a teljes értéklánc számára emissziócsökkentést irányoznak elő. Ezeknek a jóváhagyásával az SBTi megerősítette, hogy összhangban vannak a 2015-ös Párizsi Megállapodás éghajlatvédelmi törekvésével, azaz a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fok alatt tartásával.

 

A csökkentés mértékének az SBTi módszertana szerinti meghatározása csak a kezdet. Ahhoz, hogy teljes mértékben elérjük a céljainkat, nemcsak saját magunk, hanem az ellátási láncunkban szereplő valamennyi partnerünk bevonására is szükség van. Együttműködés nélkül az értékközösségen alapuló párbeszéd, a globális célok és megállapodások kidolgozása lehetetlen – fejtette ki Ewelina Jabłonska-Gryżenia, a Raben fenntarthatóságért felelős vezetője.

 

A Raben Group új rövid távú céljai a közvetlen (Scope 1) és közvetett (Scope 2) kibocsátás 38,7 százalékos csökkenésével számolnak 2030-ig (az azonos szinteken mért 2020-as értékekhez képest). Ez a Raben Group saját flottája által végzett szállítási feladatokkal, valamint az épületek és a raktári infrastruktúra fenntartásával kapcsolatos emisszió mérséklését tartalmazza. Ezenfelül, a Párizsi Megállapodásban foglaltak elérése érdekében a Raben Group elkötelezte magát amellett is, hogy állandó fuvarozó alvállalkozóit – akik együttesen az egyéb közvetett kibocsátás (Scope 3) 77 százalékáért felelősek – 2026-ig szintén bevonja a klímaváltozás elleni küzdelembe, és számukra is a tudományos ismeretekkel összhangban álló emissziócsökkentési célokat tűz ki.

 

A célok meghatározásához átfogó szemléletre és az üzleti folyamatok, azok éghajlatra gyakorolt hatásának alapos elemzésére volt szükség. Ennek érdekében a Raben Group a folyamat során mindvégig igénybe vette a Deloitte támogatását.

 

Az SBTi-hez ma olyan vállalatok csatlakoznak, amelyek tisztában vannak az azonnali cselekvés igényével, és tudják, hogy átfogó megközelítésre van szükségük a saját kibocsátásuk visszaszorításához, beleértve a teljes ellátási lánc bevonását is. Egy nagyra törő, tudományos alapokon nyugvó dekarbonizációs stratégia megalkotása számos belső érdekelt részvételét igényli, és nagyon gyakran olyan célok meghatározását, amelyek a jelenlegi technológiai fejlesztéseket figyelembe véve nem érhetők el egykönnyen – mondta Tomasz Gasiński, a Deloitte fenntartható fejlődéssel foglalkozó csapatának igazgatója, a klímaváltozás és az ESG kockázatok terén vezető tanácsadója.

Kulcsszavak: Raben Group

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59