IT Fitneszteszt – október végéig tart a V4-országok digitális készségeinek felmérése

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 16. 09:57

Tovább folytatódik a visegrádi országok fiataljai digitális készségeinek felmérése, az IT Fitneszteszt. A Visegrádi Alap támogatásával létrejött, október végéig kitölthető felmérés eredményeiből nem csupán a résztvevők kaphatnak képet digitális készségeik szintjéről, az országos és régiós statisztikák jelentős segítséget nyújthatnak az oktatási szektor és a munkaerőpiac fejlesztésén dolgozó kormányzati szereplőknek is.

Tavasz óta zajlik és egészen október végéig folytatódik a V4-es országokban élő diákok és fiatal felnőttek digitális készségeit feltérképező online felmérés, a négy országban mostanra több mint 80 ezer kitöltőt számláló IT Fitneszteszt. Magyarországról az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért csatlakozott a projekthez annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet kaphasson a fiatalok digitális készségeiről.  

 

A négy országban zajló projekt elsődleges célja az, hogy kiderítse, mennyire fejlett digitális készségekkel rendelkeznek a V4-országok diákjai. A felmérés készítői kifejezetten a mindennapi élet, tanulás, munka, ügyintézés során szükséges készségeket vizsgálják a projekt keretében, nem pedig az iskolai informatikaórák tananyagát kérik számon a kitöltőkön. A felmérés hitelesített része Magyarországon április 6. és október 31. között zajlik, de ezt követően is tesztelhetik magukat az érdeklődők az IT Fitneszteszt honlapján. A V4-országokban elvégzett kompetenciateszt eredményei jövő év elejére lesznek elérhetőek: a négy országban zajló, egységes lebonyolítás révén az IT Fitneszteszt megalapítása óta idén először az eredmények régiós összevetésére is mód nyílik majd.

 

A teszt kitöltése nagyjából 45 percet vesz igénybe. Az 50 százaléknál jobb eredményt elérő diákok, tanárok és speciális feltételeket teljesítő oktatási intézmények nyereményjátékban vesznek részt, ahol értékes ajándékokra számíthatnak.  A legszerencsésebb diák fődíjként például egy Xbox konzolt kap, egy szerencsés iskola pedig egy Maker's Red Box alkotópedagógiai csomagot nyerhet meg 1,7 millió forint értékben. A fődíjakon kívül további értékes nyereményekért is versenybe szállhatnak a diákok, a tanárok és iskoláik.

 

 

Gyakorlati készségeket tesztelnek

Mivel az IT Fitneszteszt elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszál, ennek megfelelően összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmaz az általános, a kitöltőre vonatkozó demográfiai kérdéseken felül.  Külön 20 kérdéses online feladatsor készült az általános iskolák felső tagozatos diákjainak, míg a középiskolásoknak és egyetemistáknak egy fokkal összetettebb, 25-ös kérdéssort kell megoldaniuk. A középiskolai kérdőívet nem csak diákok, hanem bárki kitöltheti, aki kedvet érez ahhoz, hogy 25 összetettebb feladatot digitális készségei segítségével megoldjon.

 

A kérdések az internethasználat, az IT biztonság, a csoportmunka-szoftverek és közösségi hálózatok, illetve az irodai alkalmazások témakörét érintik. A kitöltők a válaszok beküldését követően a rendszertől egy elektronikus tanúsítványt kapnak arról, hogy elért eredményeik alapján milyen szintűek ezeken a területeken az ismereteik, illetve esetleg milyen témákban lenne szükségük fejlesztésre, gyakorlásra. 

 

Az IT Fitneszteszt története

A 2022-es IT Fitneszteszt a Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően az összes visegrádi országban megvalósul a helyi digitális iparági szervezetek – Magyarországon az IVSZ – közreműködésével. A megvalósításban az Európai Bizottság által kezdeményezett "Digitális készségek és munkahelyek koalíciójának” nemzeti tagjai vállalnak vezető szerepet. 

 

Az első IT Fitnesztesztet Szlovákiában rendezték meg 11 évvel ezelőtt az Európai Bizottság “eSkills Week” kampányának keretében. Az elmúlt 10 évben több mint 300 ezer ember vett részt a felmérésben, 2014-ben pedig az Európai Bizottság díjazta is a projektet az európai fiatalok digitális írástudásának növelését célzó, átfogó és innovatív megközelítéséért.

 

Az IT Fitneszteszt magyarországi gazdája az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért. Az IVSZ az informatikai, távközlési és elektronikai iparágak közös platformja, a digitális gazdaság fejlődésének előmozdítója, evangelistája, a közvetlen üzleti célok felett álló ügyek, iparági és társadalmi érdekek képviselője. A szervezetnek több, mint 300 tagja van jelenleg. A digitális készségek mindennapi életben és a munkahelyszerzésben és megtartásban betöltött szerepére az IVSZ hosszú évek óta folyamatosan hívja fel a figyelmét a fiataloknak, az idősebbeknek és a munkavállalóknak különböző szemléletformáló kampányok révén. A piac által igényelt készségek oktatása érdekében stratégiaalkotási munkában vesz részt, míg a vállalkozói szektor oktatásban való bekapcsolása érdekében ugyancsak kulcsszerepet vállal.

 

A projektet Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányai támogatják a Visegrádi Támogatás révén a Nemzetközi Visegrádi Alapból. Az Alap küldetése, hogy segítse a fenntartható regionális együttműködést szolgáló kezdeményezések megvalósítását Közép-Európában.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05