Az ABB 2022. III. negyedéves eredményei

forrás: Prím Online, 2022. október 21. 11:17

„A harmadik negyedévben magas rendelésállomány-növekedést, erős árbevétel-bővülést és történelmien magas árrést értünk el. Nem tapasztaltunk lényeges változást az ügyfél aktivitás terén. Úgy tűnik, hogy a 2023-as árréscélunkat valószínűleg egy évvel korábban fogjuk elérni. Már kezdjük látni az ABB Way működési modell valódi előnyeit.” – mondta Björn Rosengren, vezérigazgató.

• Rendelésállomány: 8,2 milliárd $, +4%; összehasonlító alapon* +16%   

• Árbevétel: 7,4 milliárd $; +5%; összehasonlító alapon +18%   

• Működési eredmény: 708 millió $; marzs: 9,6%    

• Üzemi EBITA*: 1 231 millió $; marzs1: 16,6%  

• Alap EPS: 0,19$; -41%**  

• Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja: 791 millió $

 

 

* A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt az alant található 2022. III. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban.

** Az EPS növekedési ráták számítása nem kerekített összegekkel történt.  

*** Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően). 

**** Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel. 

 

Vezérigazgatói összefoglaló

A 2022-es év harmadik negyedéve során több kedvező fejleményt tapasztaltunk. Az erős, 4%-os (összehasonlítható alapon 16%-os) rendelésállomány-növekedés eredményeként a gyorsan számlázható rendelésállomány aránya már a hetedik egymást követő negyedévben meghaladta az 1,0-et. A bevételek növekedését támogatta az alkatrészellátási nehézségek sorozatos enyhülése, ami megkönnyítette az ügyfeleknek történő szállításokat, de a Coviddal kapcsolatos kínai leállásokból eredő, jelentősen alacsonyabb mértékű lezárások is kedvezően hatottak.

 

Örömmel tapasztaltam, hogy a működési EBITA 16%-kal nőtt az előző évhez képest, a működési EBITA marzs 16,6%-ra emelkedett, és minden üzletágban javulás volt tapasztalható. Ez kiváló eredmény, amely a magasabb értékesítési volumennek és a működési fejlesztéseknek, köztük a jó árképzési politika alkalmazásának köszönhető. Ezek a jó eredmények ellensúlyozni tudták a nyersanyagokhoz, a szállításhoz és a munkaerőhöz kapcsolódó költséginflációt. Fontos, hogy mindez azt jelzi, hogy az új munkamódszerünk, amely nagyobb elszámoltathatóságot, átláthatóságot és gyorsaságot biztosít, valóban kezd érvényesülni. Büszke vagyok arra, hogy valószínűleg már 2022-ben, a tervezettnél egy évvel korábban elérjük a legalább 15%-os működési EBITA árrésre vonatkozó célunkat.

 

Björn Rosengren

 

Örömteli volt látni a működési tevékenységből származó 791 millió dolláros cash flow-t, amely magasabb, mint az előző negyedévben, és a negyedik negyedévben még további növekedésre számítok.

 

A megrendelések minden régióban növekedtek, a legerősebb fejlődést az amerikai kontinensen tapasztalhattunk. Összességében Európa erőteljesen javult, bár Németországban ügyfélbázisunk egyes tagjainál némi készletszint-normalizálódást lehetett megfigyelni. Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika javult, annak ellenére, hogy Kínában gyengülés volt tapasztalható. 

 

Az ügyfélaktivitás magas szintű volt a negyedévben, összességében stabil vagy pozitív növekedéssel a gyártó iparágakon kívüli legtöbb szegmensben. Ez utóbbiak esetében azt tapasztaltuk, hogy egyes ügyfelek normalizálták a rendeléseiket a szállítási korlátok enyhülése miatti rövidebb szállítási határidők reményében. Összességében nőtt a kereslet mind a rövid ciklusú üzletágban, mind a rendszervezérelt kínálat területen. Az árfolyamok változása minden üzletágban negatívan hatott a teljes rendelésállományra, azonban a mögöttes, meghatározó ügyfélaktivitás javult. Összességében a rendelésállományunk továbbra is magas, 19,4 milliárd dolláros szinten maradt. 

 

A működésből származó bevétel 708 millió dollárt tett ki, ami azt jelenti, hogy 17%-kal (változatlan árfolyamon számítva 7%-os) csökkent az előző évhez képest. Ez magában foglalja az örökölt Kusile-projekt fennmaradó ügyeihez kapcsolódó, mintegy 325 millió dolláros nem operatív céltartalékot is, amely a következő negyedévekben várhatóan hasonló cash flow-hatásokkal jár. Ezt az ügyet, amely egy 2015-ben elnyert projekthez kapcsolódik, most oldjuk meg. Az új ABB Way működési modell az üzleti etikai kódexünkre épül, és szerves részét képzi a rendszeres és átlátható üzleti felülvizsgálatainknak.

 

Elégedett vagyok a negyedévben folytatott, többrétegű portfóliókezelési tevékenységgel is. Fontos, hogy a Hajtások üzletág két felvásárlást írt alá – a NEMA motorok és a Vontatás divízióban –, amelyek tovább erősítik vezető piaci pozíciójukat. Szeretném továbbá kiemelni a Folyamatautomatizálás üzletág és a kanadai Hydrogen Optimized közötti 2020-ban elindított, felgyorsuló stratégiai együttműködésbe való befektetésünket. Együtt előmozdítjuk a gazdaságos, nagyüzemi zöldhidrogén-termelő rendszerek bevezetését a nehezen szén-dioxid-mentesíthető iparágak dekarbonizálása érdekében.

 

 

Bejelentettük továbbá, hogy a Hitachi Energy vegyesvállalatban fennmaradt 19,9%-os tulajdonrészünket hamarabb eladjuk a Hitachinak, mivel a Hitachi élt a 2018-ban elfogadott vételi opcióval. Az eladásból nem számítunk jelentős nyereségre vagy veszteségre, és a 2022 negyedik negyedévében várható záráskor hozzávetőleg 1,4 milliárd dollár nettó pozitív készpénzbevételre számítunk. Ez tovább erősíti mérlegünket, és további rugalmasságot biztosít számunkra a tőkeallokációs döntéseink meghozatalában. Ami az E-mobilitást illeti, továbbra is elkötelezettek vagyunk a divízió tőzsdei bevezetésére vonatkozó terveink mellett, bár erre a tőkepiacok jelenlegi volatilitása miatt idén már nem számítunk. Végül, közvetlenül a harmadik negyedév lezárása után az Accelleron részvényeit természetbeni osztalékként kiosztottuk a részvényeseknek. Nagy örömmel jeleztem az Accelleron első kereskedési napját azzal, hogy a vezetőséggel együtt megkongattam a harangot a svájci tőzsdén. Sok sikert kívánok a csapatnak, mint önállóan jegyzett vállalatnak. 

 

Kilátások

2022 negyedik negyedévében összehasonlító alapon alacsony, kétszámjegyű bevétel-növekedésre számítunk, amelyet a tavalyi évben elért magas szintű árbevétel befolyásol. A EBITA marzs jellemző, éves alakulását figyelembevéve, szekvenciálisan alacsonyabb működési EBITA árrésre számítunk.

 

A 2022-es teljes évben valószínűleg hamarabb elérjük a 2023-as célt, azaz a legalább 15%-os működési EBITA marzsot, amit a hatékonyság növelése, a decentralizált működési modell és a teljesítménykultúra divízióknál történő teljes körű kiépítése, valamint az erős, bevételorientált végrehajtás támogat.

Kulcsszavak: ABB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50