Tudós nők – podcasttel népszerűsítik a női kutatói életpályát

forrás: Prím Online, 2022. október 27. 21:20

Az elmúlt több mint száz évben összesen 413 Nobel-díjat ítéltek oda kémiai és fizikai kategóriákban. A többszáz kitüntetésből csupán 12 alkalommal díjaztak nőket, ami azt jelenti, hogy a díjazottak kevesebb mint 3%-a nő. Ahhoz, hogy a tudományos életben növekedni tudjon a nők aránya, olyan programokra van szükség, amelyek megfelelő módon népszerűsítik a női kutatói életpályát. A L’Oréal ezért is hívta életre a Tudós nők nevű podcastjét, hogy bemutassa 5 kiemelkedő magyar kutatónő életútját, beleértve tudományos áttöréseiket, életük kiemelkedő eseményeit.

A Nobel-díj adatai is azt igazolják, hogy a nők helyzete a tudományos életben bár folyamatos javulást mutat, mégis nagyon lassú az arányok növekedésének folyamata. Az elismerés első évtizedeiben még 10 alatt volt a női díjazottak száma, ez a szám a 70-es évek közepétől 2000-ig 15-re nőtt, az elmúlt több mint húsz évben pedig 31-re tornázódott fel. Egyedülálló azonban, hogy Marie Curie kétszer is megkapta az elismerést, méghozzá fizikai és kémiai kategóriában, rajta kívül csupán 3 férfi érdemelt meg ki két alkalommal Nobel-díjat.

 

Az Európai Unióban is ugyanez a tendencia figyelhető meg, bár több százezerrel növekszik a női kutatók száma évente, ez azonban még mindig elenyésző a férfiakhoz képest, Magyarország pedig még mindig sereghajtó az EU országai között.

 

 

Ahhoz, hogy a következő években a nők aránya folyamatosan növekedjen a tudományos életben, olyan ösztöndíjakra van szükség, amelyek támogatják a női kutatókat. Ilyen a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű programjai is, amely immáron 20. éve díjazta a kivételes tehetségű hazai kutatónőket. 

 

Az évforduló kapcsán külön podcast indult, ahol a hallgatók az elmúlt két évtized 5 díjazottjával és történetükkel ismerkedhetnek meg. A magyar nők elsöprő létszámban vannak jelen a gimnáziumokban és később a felsőoktatásban is. Ez a fölény sajnos a tudományos pálya magasabb fokain már eltűnik. A lassú elszivárgás, a rejtett akadályok és az üvegplafonindex miatt kulcsfontosságúak azok a kezdeményezések, amelyek a női kutatók szakmai előmenetelét segítik. Az 5 részes sorozatban megismerkedhetnek Dr. Szondy Zsuzsa, Dr. Reglődi Dóra, Dr. Farkas Eszter, Dr. Kubinyi Enikő, valamint Dr. Spohn Réka életútjával, izgalmas történeteivel örökbefogadásról, a L’Oréal-UNESCO nemzetközi díjáról, dékánhelyettesi pozícióról és a tudomány iránti feltétlen szenvedélyről.

  

A L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért díjról:

Az elmúlt 20 évben 54 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig több mint 74 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. A két évtized alatt díjazottak tanítványai közül is többen kapták meg az elismerést, „A Nőkért és a Tudományért” díj kutatónőket és kutatócsoportokat hozott össze, akik később közös projekteken dolgoztak együtt. A díjazottak pályájának egyik fontos állomása volt az ösztöndíj, amelyet számos más hazai és nemzetközi siker követett. A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

2022-ben az anyag-, és élettudományok mellett új kategóriaként először jelent meg a formális tudományok területe, így háromra bővült a 2022-es díjazottak száma. Az idei díjazottak Dr. Spohn Réka, Dr. Hetényi Anasztázia és Dr. Bajusz-Rácz Anita. Munkásságuk során olyan kérdésekre keresik a válaszokat, mint a miért nem hatnak minden esetben az antibiotikumok és mi köze ennek a tartósítószerekhez, hogyan juthat be a gyógyszerek nagymolekulájú hatóanyaga a gondosan védett sejtbe és hogy mennyivel gyorsítja a mesterséges intelligencia a gyógyszerfejlesztések hosszadalmas tesztelési folyamatait.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50