4 tipp az adatmaszkoláshoz

forrás: Prím Online, 2022. november 29. 11:25

Lassan minden hétre jut legalább egy olyan hír, ami arról számol be, hogy feltörték valamilyen nagyvállalat rendszerét, és érzékeny adatokat tulajdonítottak el. Általában csak a nagyobb vállalatoknál történt incidensek szivárognak ki, de kisebb és közepes méretű szervezetekkel szintén napi szinten történik ilyen. A Micro Focus szakértői szerint minden cégnek érdemes maszkolva tárolni az adatait, megelőzve az adatszivárgási eseteket. Elsőre úgy tűnhet, az állandó és általános maszkolás lassítja az üzletmenetet, ám fejlett technológiákkal ez a probléma is elkerülhető.

Az adatszivárgások folyamatosan napirenden vannak, az elmúlt időszakban például az American Airlines és a Revolut rendszerét is feltörték. Ezek mindig intő példaként szolgálnak arra, hogy a szervezeteknek érdemes felkészülniük az ilyen eshetőségekre. A Micro Focus szakértői szerint csökkenti az adatszivárgással járó kockázatokat, ha valamilyen módszerrel maszkolják az adatokat. Így a támadók akkor sem jutnak hozzá értékes információkhoz, ha sikerül betörniük a rendszerekbe. 

 

A maszkolás során álnevesítik vagy egyéb módon felismerhetetlenné teszik az érzékeny adatokat, például a személyazonosításra alkalmas adatokat, a fizetési információkat, a bizalmas egészségügyi információkat vagy a szellemi tulajdont. Ez a folyamat védelmet biztosít az adatoknak, miközben lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy biztonságos módon felhasználják azokat elemzésekhez és jelentések készítéséhez, illetve fejlesztési vagy tesztelési célokra. Nem mindegy azonban, hogyan végzik ezt a folyamatot a szervezetek, ha nem szeretnék, hogy lelassítsa az üzleti folyamatokat. A Micro Focus szakértői szerint öt fontos területre érdemes fókuszálni ahhoz, hogy fennmaradjon az egyensúly a biztonság és a hatékonyság között. 

 

1. Nézzük meg, mit is kell maszkolni

 

Első lépésként azt érdemes feltérképezni, pontosan mi szorul védelemre. Célszerű érzékenység alapján osztályozni az adatbázisok oszlopaiban található információkat. A hitelkártyaszámok például nagyon érzékenynek számítanak, míg a keresztnevek önmagukban nem azok. Az adatok azonosítása és besorolása után sokkal gördülékenyebb lesz maga a maszkolási eljárás. Ez azért is hasznos, mert így a jövőben is rendelkezésre állnak majd a folyamatok ahhoz, hogy létrehozunk friss, maszkolt másolatot az adatbázisról, amikor szükség van rá.

 

Micro Focus

 

2. Gondoskodjunk a hasonlóságról

 

Bármilyen maszkolási technológiát is használunk, a végeredménynek hasonlítania kell az adatbázisra. A maszkolt adatoknak hasonló jellemzőkkel kell rendelkezniük, mint az eredetieknek. Például az olyan információknak, mint a hitelkártyaszámok ugyanolyan hosszúnak kell lenniük, mint az eredeti adatnak, különben megnehezítik a felhasználást az elemzések készítésénél. Ilyenkor hasznos a formátummegőrző titkosítás (Format-Preserving Encryption – FPE), amely a Micro Focus Voltage megoldásában is elérhető. A megoldás például egy igazolványszámban a számokat más, véletlenszerű számokkal, és a betűket is más, véletlenszerű betűkarakterekkel helyettesíti, így hasonló marad a formátum, de a bizalmas információk védve vannak. 

 

3. Frissítsünk gyakran

 

Az adatbázisok is képesek „öregedni”, méghozzá egész gyorsan. A szakemberek új típusú adatokat adnak hozzá, módosításokat hajtanak végre és frissítik a folyamatokat. Ezért érdemes már az elején arra készülni, hogy az adatbázisok maszkolt másolatait nem csupán egyszer fogjuk elkészíteni. Hasznos, ha kéznél van egy olyan eljárás, amellyel rendszeresen és lehetőleg automatizáltan előállítható a maszkolt másolat.

 

4. Használjunk megfelelő technológiát

A döntéshozóknak mérlegelniük kell, mi számít kritikusnak a saját adataik és felhasználási területeik közül, és milyen technológiák alkalmazhatók sikeresen a vállalati környezeteikben úgy, hogy azok ne zavarják az üzleti folyamataikat, de az előírások teljesítését segítsék. Akadnak olyan módszerek, amelyeknél szükség esetén visszaállíthatók az adatok, ilyen lehetőséget kínál például a Voltage-ban elérhető FPE. Ez a megoldás úgy titkosítja az éles üzleti információkat, hogy a felhasználók nagy része csak a kódolt karaktereket látja a bizalmas adatok helyén, ám a rendszer képes dekódolni ezeket azon kiemelt jogosultsággal rendelkező személyek számára, akiknek erre szükségük van a munkájukhoz. A másik oldalon a Voltage Format-Preserving Hash technológia úgy kódolja az adatokat, hogy azok semmilyen módon nem állíthatók vissza utána. Ez olyan esetekben hasznos, amikor külső fejlesztőknek biztosít tesztadatbázist a szervezet, vagy úgy kell tárolnia az adatait, hogy azok megfeleljenek a GDPR követelményeinek. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50