Szingapúrban díjazták a magyar techcég famentő megoldásait

forrás: Prím Online, 2022. december 9. 11:24

Szingapúr környezetvédelmi és fenntarthatósági miniszterétől vett át rangos környezetvédelmi elismerést a magyar hátterű greehill vezetése a városi növényzet digitális eszközökkel történő tervezésében használt úttörő megoldásaiért. A magyar gyökerű, az intelligens városi megoldások globális piacán meghatározónak számító techcég évek óta jelen van a városi erdészet (urban forestry) terén a világ legfejlettebb régiójának számító városállamban, a Szingapúri Nemzeti Parki Igazgatóság technológiai partnereként, a közelmúltban pedig a budapesti Népligetben is megkezdte a fák egészségének felmérését.

Mintha egy Mars-járó szállt volna a földre: a növényeket pásztázó, szokatlan külsejű járműre figyelhettek fel a közelmúltban a Népligetben járók. A marsi párhuzam nem csak a külsőségekre igaz – a Mattro Rover hasonló digitális szemmel van felszerelve, mint amilyen a vörös bolygón járt önjáró szondán is megtalálható. A greehill Mattro Rovere természetesen nem életjelek után kutat (mint a Mars-járó lézerspektrométere) Budapest legnagyobb közparkjában: a Terrestrial Laser Scanning (TLS) a fák állományát és egészségi állapotát méri fel a csúcstechnológia segítségével, minimális emberi közreműködéssel. Bármennyire futurisztikusnak tűnik, az eljárást a világ egyre több nagyvárosában használja a magyar hátterű greehill, amelynek vezetői a napokben vehettek át egy rangos környezetvédelmi díjat (EuroCham Sustainability Awards 2022 – Start- Up Rising Star Award) Ms Grace Fu-tól, Szingapúr környezetvédelmi és fenntarthatósági miniszterétől.

 

 

Szingapúr egyebek mellett arról nevezetes, hogy olyan várostervezési módszereket használ, amelyek a legmagasabb szintű összhangot biztosítják a természettel. A magyarországi gyökerű, a nemzetközi terjeszkedés ellenére a kutatás-fejlesztést továbbra is Magyarországon végző greehill története erős szálakkal kapcsolódik a városállamhoz: a gyorsan fejlődő technológiai vállalkozást a Szingapúri Nemzeti Parki Igazgatóság K+F-projektjeként alapította meg Goertz Gábor és Fekete Gyula. Bár a vállalat azóta Új-Zélandtól Franciaországig, az Egyesült Államoktól Németországig és Magyarországig a világ számos országában megjelent a növényzet egészségi állapotát fejlett eszközökkel (robotokkal drónokkal, mesterséges intelligenciával, adatelemzéssel) vizsgáló különösen hatékony, fenntartáshoz és a tervezéshez és nélkülözhetetlen információkat biztosító megoldásaival, a szingapúri kapcsolat változatlanul erős maradt, aminek eredményeit a mostani díj is igazolja. 

 

 

A greehill küldetése, hogy fejlett digitális eszközei révén a városok a fák segítségével képessé váljanak a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség és az emberi életminőség javítására. A techcég megoldásai világszerte proaktív karbantartással csökkentik a városi fákat érintő külső – rovarkártevők, betegségek, szennyezések vagy fizikai hatások általi – kockázatokat, és növelik a fák által nyújtott ökológiai szolgáltatások értékét. A nagy pontosságú adatgyűjtés révén számszerűsítik és tudatosítják a növényzet által a városi területek számára nyújtott szolgáltatásokat és előnyöket; időben jelzik, ha beavatkozásra van szükség a fák védelmében, és hozzájárulnak, hogy a városok kevésbé legyenek kitéve a klímaválságnak. A vállalat egyik zászlóshajó-projektje a szingapúri városi fagazdálkodás digitalizálása volt, jelentősen javítva a városállamban a városi erdészet hatékonyságot, és átfogó információkat biztosítva a stratégiai tervezéshez.

 

“Minél többet tudunk a fákról, annál világosabb, hogy a szolgáltatásaik nélkül lehetetlen megfelelni azoknak a fenntarthatósági kihívásoknak, amelyeket a népességnövekedés, a klímaváltozás, illetve a jobb életminőség iránti igény támaszt a jelen és a jövő városaival szemben. Ugyanakkor az is egyre egyértelműbb, hogy a városi növényzet csak akkor tudja ezeket a feladatokat ellátni, ha naprakész adatokkal rendelkezünk a fák egészségéről, az esetleges károsító hatásokról, és ha megfelelő minőségű és mennyiségű adatállományra támaszkodva tudjuk elvégezni a városi erdészettel kapcsolatos tervezési teendőket. A városban élő embereknek szükségük van a fákra, a fáknak pedig arra a gondoskodásra, amelyet hatékonyan, minimális élőmunka ráfordítással kizárólag a fejlett digitális technológiák révén lehet biztosítani. A Szingapúrban kapott díj azért különösen értékes számunkra, mert demonstrálja, hogy megoldásaink ott is kitűnnek a versenyben, ahol talán az egész világon a legtöbb figyelmet fordítják a városi növények jólétére” – nyilatkozta Goertz Gábor.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36