Felgyorsítja a napelem beruházásokat Európa az EIT InnoEnergy vezetésével

forrás: Prím Online, 2022. december 12. 11:21

Az Európai Bizottság döntése értelmében megkezdi a munkáját az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt létrejött, az EIT InnoEnergy irányításával, illetve a SolarPower Europe, valamint az Európai Napelem Gyártási Tanács részvételével működő szervezet legfőbb feladata a napelem-értéklánc mentén megvalósuló beruházások felgyorsítása és kockázatmentesítése lesz. Továbbá, hogy versenyképes pozíciót teremtsenek Európa számára a napenergia iránt mutatkozó globális kereslet fellendülésével párhuzamosan.

A Szövetség az Európai Bizottsággal közösen arra összpontosít, hogy 2025-re 30 GW éves kapacitást biztosító iparágat alakítson ki, amely évente 60 milliárd euró plusz GDP-t jelentene Európa számára, több mint 400 000 új, közvetlen és közvetett munkahely megteremtésével. Ennek elérése érdekében a Szövetség hét részből álló stratégiai cselekvési tervet követ, amelynek mentén beazonosítják a szűk keresztmetszeteket a gyártási kapacitásban, megkönnyítik a finanszírozáshoz való hozzáférést, keretet biztosítanak a fejlesztésekhez, illetve a bevezetésre irányuló együttműködési intézkedésekhez. Mindemellett figyelmet fordítanak a nemzetközi partnerségek kialakítására és a globális ellátási lánc rugalmasságának fenntartására, támogatják a fotovoltaikus kutatásokat, a körforgásos, fenntarthatósági intézkedéseket, illetve partnerkapcsolatokkal és képzési programokkal segítik a napelemes megoldások elterjesztéséhez, gyártásához készségek továbbfejlesztését.

 

„Európának fokoznia kell a fejlesztéseit a tiszta technológiák területén. Befektetésekkel, a szabályozási környezet megfelelő alakításával, hogy ez a szektor dinamikusan fejlődhessen, munkahelyeket létrehozva és a globális versenyben Európa számára is erős pozíciókat szerezve. Ennek a szövetségnek a létrehozása kulcsfontosságú kezdeményezés a napelemes technológia uniós gyártási kapacitásának növelésére, amely a tervek szerint és a teljes értékláncot tekintve 2025-ig eléri a 30 gigawatt teljesítményt.” – emelte ki Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa.

 

freepik.com

 

A Szövetség első lépésben mozgósítja az európai napelemgyártási projektek köz- és magánfinanszírozását a kapacitásnövelés érdekében építve a meglévő és az új európai finanszírozási eszközökre. Nevezetesen az Innovációs Alap tiszta technológiákat érintő támogatásaira, a REPowerEU gazdaságélénkítési terveire, valamint az Európai Beruházásai Bank hozzájárulásaira a REPowerEU programhoz és az EU tiszta energiát előállító technológiai kapacitásainak bővítéseihez.

 

Szintén prioritás lesz a Szövetség számára a fenntartható versenyfeltételek biztosítása, valamint a versenyképes, hatékony és fenntartható fotovoltaikus termékek, rendszerek iránti kereslet ösztönzése. Ezek mellett születhetnének meg a fotovoltaikus rendszerekre és termékekre vonatkozó ökodizájn-követelmények és a közbeszerzési intézkedések keretei is. Nem utolsósorban pedig mielőbb felmérik az új iparág készségigényeit az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség Akadémiájának elindításával.

 

Az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség titkáraként az EIT InnoEnergy az üzleti élet és az ipar együttműködésén fog dolgozni a napelem-értéklánc teljes hosszában. Felügyeli a stratégiai ipari cselekvési terv végrehajtását, miközben gondoskodni fog a tagság kezeléséről, a piaci információk begyűjtéséről és terjesztéséről, a kommunikáció irányításáról, valamint a Szövetség „üzleti és befektetési platformjának” működéséről.

 

Elismerve az iparágban betöltött kulcsfontosságú szerepüket, a Szövetség vezetői bizottságában az EIT InnoEnergy mellett helyet kap majd a SolarPower Europe és az Európai Napelem Gyártási Tanács is. Bizottságuk együttesen felügyeli majd a Szövetség munkáját és az Európai Napelemes Fórumot. Azt a nagyszabású, évente megrendezett eseményt, ami teret ad a magas szintű politikai és szakpolitikai megbeszéléseknek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05