ESET Research: Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok Ukrajna ellen

forrás: Prím Online, 2023. február 14. 11:20

Kiadta legfrissebb APT Activity Report jelentését az ESET Research. A riport a vírusvédelmi megoldásairól ismert ESET kutatóinak felfedezéseit tartalmazza az Advanced Persistent Threat (APT), vagyis a fejlett és tartós fenyegetést jelentő szervezett csoportok tevékenységét illetően, a 2022 szeptemberétől december végéig tartó időszakban. Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok a vizsgált időszakban folytatták kibertámadásaikat Ukrajna ellen, törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával. Eközben a Kínával kapcsolatban álló Mustang Panda egyre nagyobb érdeklődést mutat az európai országok iránt, míg az Iránnal összefüggésbe hozható csoportok szintén folytatták intenzív tevékenységüket.

Az ESET kutatói észlelték Ukrajnában a hírhedt Sandworm csoport tevékenységét, amely egy korábban nem ismert törlőprogramot vetett be egy energiaipari vállalat ellen. A támadás tavaly októberben történt, ugyanabban az időszakban, amikor az orosz fegyveres erők csapást mértek az ukrán energetikai infrastruktúrára. Fontos megemlíteni, hogy gyakran államilag támogatott szereplők működtetnek APT-csoportokat. Bár az ESET-nek nincs bizonyítéka arra vonatkozóan, hogy összehangolt támadásokról van szó, a történtek alapján feltételezhető, hogy a Sandworm és az orosz katonai erők céljai összefüggenek.

 

 

Az orosz-ukrán háború kezdete óta Magyarországon is megnőtt a kibertámadások száma. Hogy hogyan lehet a veszélyhelyzetekre felkészülni, miként tudjuk kivédeni, hogy támadások áldozataivá váljunk, erről is szól az ESET IT-biztonsági podcastja, a Hackfelmetszők – Veled is megtörténhet! Az adásokban az ESET termékeit forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértői beszélgetnek a legelterjedtebb csalásformákról, adataink védelméről. 

 

Az ESET NikoWipernek nevezte el azt a legutóbb felfedezett törlőprogramot, amely egy már ismert kártékony szoftvercsoporthoz tartozik. A programot 2022 októberében használták egy ukrajnai energiaipari vállalat ellen. A NikoWiper a Microsoft által kifejlesztett SDelete segédprogramon alapul, amely a fájlok biztonságos törlését teszi lehetővé.

 

Az ESET a kártékony adattörlő programok mellett olyan Sandworm-támadásokat is felfedezett, amelyek során zsarolóprogramokat használtak az adatok törlésére. Ezek esetében a végső cél ugyanaz volt: az adatok megsemmisítése. A hagyományos zsarolóvírus-támadásokkal ellentétben egyébként a Sandworm üzemeltetői nem adnak visszafejtő kulcsot még váltságdíj fejében sem. 

 

Az ESET 2022 októberében azonosította a Prestige zsarolóvírust, amelyet ukrajnai és lengyelországi logisztikai vállalatok ellen használtak. Ezt követően novemberben egy új, .NET-ben írt zsarolóprogramot fedeztek fel a kutatók, amelyet RansomBoggs-nak neveztek el. Az eredményekről az ESET Research nyilvánosan is beszámolt a Twitter-oldalán. A Sandworm mellett egyébként más orosz APT-csoportok, például a Callisto és a Gamaredon is folytatták az Ukrajna elleni célzott adathalász támadásaikat, amelyek célja a hitelesítő adatok megszerzése és kártékony programok telepítése volt. 

 

 

Az ESET kutatói egy másik, MirrorFace elnevezésű célzott adathalász támadást is észleltek, amelynek célpontjai japán politikai szervezetek voltak. A jelentés szerint emellett a Kínához köthető csoportok elkezdtek új áldozatokat keresni – a Mustang Panda csoport például egyre nagyobb érdeklődést mutat az európai országok iránt. Vélhetően ez a csoport hajtott végre kibertámadást tavaly szeptemberben egy svájci energetikai és mérnöki ágazatban működő szervezetnél, a Korplug kártékony program telepítésével. A szintén kínai Goblin Panda tavaly novemberben egy TurboSlate elnevezésű backdoor (hátsó ajtó) programmal próbált meg bejutni egy európai uniós kormányzati szervezet tűzfalai mögé.

 

Az Iránhoz köthető hackercsoportok is folytatták a támadásokat – a POLONIUM például az izraeli vállalatok mellett a zsidó államban bejegyzett cégek leányvállalatait is célba vette, a MuddyWater pedig egy biztonsági szolgáltató ellen intézhetett támadást.

 

Az Észak-Koreával kapcsolatban álló csoportok hibákat kihasználó exploitokat használtak a világ különböző részein kriptopénzzel foglalkozó cégek és tőzsdék ellen. Érdekes módon a Konni csoport a megtévesztő dokumentumaiban használt nyelvek repertoárját kibővítette az angollal, vagyis nem csupán a megszokott orosz és dél-koreai célpontokat vette célba.

 

Összességében azt láthatjuk, hogy a világ minden térségében aktívak a különféle motivációkkal rendelkező APT kibertámadói csoportok, így a cégek, vállalatok fontos feladata az ellenük való védekezés és megelőzés megerősítése. 

 

További információk az ESET APT Activity Reportban olvashatók, valamint hallgassák meg az ESET IT-biztonsági podcastjének epizódjait. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50