Közlekedéstudomány: rangos díjakat kaptak a Széchenyi István Egyetem oktatói

forrás: Prím Online, 2023. február 19. 17:28

A győri Széchenyi István Egyetem aktív részese a hazai közlekedésszakmai életnek, amit Magyarország egyik legnagyobb országos műszaki-tudományos civil egyesülete, a Közlekedéstudományi Egyesület rangos elismerései is bizonyítanak. A szakmai szervezet az intézmény öt munkatársának és egy mesterképzéses hallgatójának tevékenységét díjazta.

A Közlekedéstudományi Egyesület minden év februárjában tartja éves díjátadó ünnepségét. Az idei rendezvény fontos szereplői voltak a Széchenyi István Egyetem munkatársai is. Az esemény rámutatott, hogy a hazai szakmai közélet az intézmény Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karán folyó munkát ismeri és elismeri.

 

Többéves kiemelkedő tudományos és tudománynépszerűsítő tevékenységéért dr. Horváth Balázs, a kar dékánja Jáky József-díjban részesült. Ezt 1959 óta adják át minden évben három személynek az egyesület egyik legrangosabb kitüntetéseként.

 

Gaál Bertalan, dr. Horváth Balázs és Kovács Gergő az elismerések átadását követően

 

A Közlekedéstudományi Szemle folyóiratban megjelent cikkéért Gaál Bertalan, a Széchenyi-egyetem Közlekedési Tanszékének tanársegédje Irodalmi díjat vehetett át. A zsűri a Gaál Bertalan és Somfai András szerzőpáros „Javaslat a közterület témakörének komplex kutatására” című cikkét tartotta rendkívül értékesnek a rangos elismerés odaítéléséhez.

 

A Közlekedésmérnök mesterképzést a közelmúltban sikeresen lezáró Kovács Gergő első helyezést ért el a Közlekedéstudományi Egyesület által kiírt diplomamunka-pályázaton. Dolgozatának témája a budapesti trolibuszhálózat technikai és szervezési megújítása volt. 

 

A Közlekedéstudományi Egyesület és az Okos Válaszok Alapítvány közösen kiírt Innovációs Díj 2022 pályázaton való részvételéért Nagy Viktor, a Közlekedési Tanszék tanársegédje elismerő oklevélben részesült. Nagy Viktor pályázatában közlekedéstervezési feladatok automatizálásához kapcsolódó algoritmusokat dolgozott ki.

 

Ugyanezen a pályázaton való részvételéért Jóvér Vivien, a Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszék tanársegédje is elismerő oklevélben részesült. Ő pályázatában a vasúti alépítmények vizsgálatával és avulásával összefüggésben dolgozott ki vizsgálati módszereket.

 

A Széchenyi István Egyetem immár nyugdíjas munkatársa, dr. Petőcz Mária örökös tagsági megtiszteltetésben részesült. A díjakat és elismerő kitüntetéseket a Közlekedéstudományi Egyesület elnöke, dr. Fónagy János korábbi közlekedési és vízügyi miniszter, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes adta át.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50