Hét éremmel és három különdíjjal tértek haza a magyar diákcsapatok a RoboCup Junior Európa-bajnokságról

forrás: Prím Online, 2023. június 15. 12:45

Hazatértek a magyar csapatok az idén Horvátországban megrendezett RoboCupJunior Európa-bajnokságról: a rangos ifjúsági robotikai versenyen Baptista Szeretetszolgálat minden Rescue csapata dobogós helyezést szerzett, a legkisebbek kategóriáján belül pedig egy szegedi diákcsapat robotszínháza bizonyult a legjobbnak.

A Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság Magyar Ifjúsági Robot Kupáján minősített csapatok az elmúlt napokban egy fontos nemzetközi versenyen, a 14 év alatti gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior Európa-bajnokságon bizonyították tudásukat. Magyarországról összesen tizenkét csapat vett részt az Eb különböző versenykatóriáiban, közülük heten szereztek érmet, további három csapat pedig különdíjban részesült.

 

Abán Csaba és tanítványai

 

A robotikai bajnokságok (Eb és Vb) hazai előválogatóit tizenhat éve Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke koordinálja, aki az idei szereplés kapcsán a következőket mondta el: „Nagy örömünkre szolgál, hogy idén minden korábbinál több magyar csapat indulhatott a RoboCup Junior Eb-n. Tapasztalataink szerint a hazai diákok már jóval 10 éves koruk előtt érdeklődnek a robotika iránt, így örvendetesnek tartjuk, hogy idén már 5-9 évesek számára is külön ligát indítottak a horvát szervezők, amelyet épp az egyik magyar, a szegedi csapat nyert meg. A már ilyen fiatalon rutint szerző diákjaink néhány év múlva nagyobb eséllyel indulhatnak a 14 évesnél idősebb gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior világversenyen is.”

 

Özvegy Judit és tanítványai

 

Dobogós az összes magyar mentőrobotos csapat

 

A Rescue robotok kategóriában versenyző csapatok robotjai katasztrófaszimulációs helyzetekben, kizárólag szenzorjaikra és programozásukra hagyatkozva, autonóm módon mentenek áldozatokat. 2023-ban a Baptista Szeretetszolgálat minden e kategóriában induló csapata dobogós helyezéssel zárta a versenyeket – mentoruk Abán Csaba, a Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke volt.

 

 

A Rescue Line Entry U14-es kategóriában a Fazekas Kristóf, Tuka Ákos összetételű, 2022-es Európa-bajnok Sensor csapat magabiztos teljesítménnyel, a versenyt végig vezetve szerezte meg az újabb Eb I. helyezést. A Rescue Line liga I. helyezettje lett az AGORA Tudományos Élményközpont A.S.C nevű csapata Debrecenből. Csapattagok: Eigner Bendegúz, Ráthonyi Levente. Mentor: Soha Rudolf Ferenc.

 

A haladó Rescue Line ligában az idei évben először induló, a kategória élmezőnyét tekintve nagyon rövidnek számító, egy évnél kevesebb robotfejlesztési időszakkal rendelkező Szilágyi Jázmin és Cs. Kiss Zsófia Panna összeállítású Lightning csapat vett részt. Végig az élmezőnyben versenyezve végeztek a kategória előkelő Eb II. helyén. A Rescue Maze Entry U19-es versenyszámban a még csak 11-13 éves Bagi Péter és Szél Nikolett alkotta Lightning_E csapat tagjai szerezték meg a kategória Eb III. helyét. 

 

 

Szegedi csapat robotszínháza volt a legjobb

 

A bajnokságon OnStage First Steps kategória is indult az 5-9 éves versenyzők számára a Robotszínház mezőnyében: ezt egy szegedi csapat nyerte meg,  Özvegy Judit tanítónő diákjai, a Ritmikus byte-ok végeztek az élen. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapatának tagjai: Nagy Iringó Villő, Molnár-Eiserle Mirella Kira, Soós Izabella Nóra, Takács Angelika Júlia és Sándor Bence.

 

Az Irinyi Károly Általános Iskola Ve-Do csapata Esztárról a Soccer Entry ligában a II. helyen végzett. Csapattagok: Szilágyi-Nagy Veronika és Zsiga Dóra Eszter. Mentor tanár: Czár Krisztián A CoSpace Preliminary kategóriában a II. helyet szerezte meg a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Dinos nevű csapata. A csapat tagjai: Papik Dalma, Kovács Gréta és Vegera Letícia. Mentor : Pacsuta Tibor.

 

 

A különdíjas csapatok

 

A budapesti Eötvös Gimnázium Kreatív Műhelyének Roboteam csapata OnStage First Steps ligában: Best Innovation különdíjban részesült, míg a Nyíregyházi Egyetem Robotintelligencia Diákkörének BLM-Starters csapata Soccer Entry ligában Best Hardware Solution különdíjat kapott. Ugyanezzel a különdíjjal ismerték el a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont Agóra Robotics nevű csapatának szereplését is, amely a Rescue Maze ligában indult.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50