Egy héten át a világ legtehetségesebb fiatal informatikusait látta vendégül az ELTE és az NJSZT

forrás: Prím Online, 2023. október 30. 12:11

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) rendezvénye, az IOI Study Camp, amely a verseny lezárultával a legjobb eredményeket elérő olimpikonokat látja vendégül magas színvonalú szakmai és szabadidős programokkal egy héten át. 2023-ban az IOI Study Camp Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán (ELTE IK) került megrendezésre, az ELTE IK és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szervezésében, a Huawei támogatásával, október 25-29 között.

Az IOI rangos nemzetközi megmérettetésén a világklasszis informatikai tehetségek versenyeznek a legjobbaknak járó olimpiai érmekért. A versenyt hagyományosan kiemelt figyelem övezi a tech cégek és a felsőoktatás részéről is, akik a tehetségek felkutatásában és támogatásában érdekeltek. Az IOI-ra már bekerülni sem könnyű, a versenyzők felkészítő versenyek sorozatán vesznek részt, ahonnan csak a legjobbak jutnak ki az olimpiára. A magyar felkészítő versenyek az ELTE és az NJSZT több mint 20 éves múltra visszatekintő Tehetséggondozási programja keretében zajlanak, melyeknek köszönhetően az olimpiákon magyar diákok is több ízben szereztek dicsőséget és érmet hazánknak. 

 

 

A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy Magyarországot a fiatal tehetségek felkutatását szolgáló nemzetközi kezdeményezésekbe bekapcsolják. Mind az ELTE IK, mind az NJSZT jelentős eredményként könyveli el, hogy Magyarország 2023-ban elnyerte az IOI és az IOI Study Camp rendezésének jogát.

 

Az IOI Study Camp ünnepélyes zárórendezvényére október 28-án került sor. A résztvevőket köszöntötte, valamint benyomásait, gondolatait a Study Campról megosztotta Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Kozsik Tamás, az ELTE IK dékánja, Benjamin Burton, az IOI elnöke, Beck György, az NJSZT elnöke.

 

 

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy idén van Neumann János magyar születésű matematikus születésének 120. évfordulója, és ehhez is kapcsolódik az esemény, hiszen a diákok, akik a szegedi diákolimpia arany- és ezüstérmesei voltak, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság meghívására érkeztek Budapestre. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Neumann János személye, szellemisége nyilvánvalóan inspirálóan hatott, illetve hat minden résztvevőre. Fábián Gergely kifejtette, hogy nagy jelentősége van annak is, hogy az ideérkező külföldi diákok megismerik, megismerhetik Magyarországot, a magyar kultúrát.

 

Kozsik Tamás az ELTE IK dékánja kiemelte a Kar elkötelezettségét az informatikai tehetséggondozás, az informatikai kutató-fejlesztő szakemberek gyakorlatorientált, munkaerőpiaci igényekhez igazodó képzése mellett. Hangsúlyozta továbbá, hogy az informatikai felsőoktatásban az innovációs képzések szerepe napjainkban egyre jobban felértékelődik: „Az ELTE Informatikai Kara évtizedes távlatban mutat fel jelentős eredményeket a kar körüli innovációs ökoszisztéma fejlesztésében, ami az ipari partnerek számára vonzó együttműködési lehetőségeket, a tehetséges hallgatók számára pedig világszínvonalú ipari innovációkban való részvételt kínál.”

 

Az ELTE IK dékánja a szakmai kulisszák mögé is bepillantást engedett: „Nagy kihívás volt az olimpikonok számára egyszerre szórakoztató és ugyanakkor az ő tudásszintjükhöz mérten új ismereteket átadó programsorozatot szervezni. Főként a gyakorlati feladatmegoldásra, csapatmunkára, a versenyszellemre alapoztunk, és nem a hagyományos előadásokra, ami nagyon nagy tetszést aratott a diákok körében. A szakmai program középpontjában az IK nagy kutatási irányait képviselő számítógépes látás, képfeldolgozás, környezetérzékelő szenzorok, autonóm rendszerek és mesterséges intelligencia álltak.”

 

 

Benjamin Burton, az IOI elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Huawei és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság lebilincselő szakmai programja az IOI Study Camp résztvevői számára nagyszerű lehetőséget kínált, hogy bepillantást nyerjenek a kutatás végtelenül izgalmas világába. Reményét fejezte ki, hogy a Study Camp tovább erősítette a diákok elkötelezettségét, hogy élvonalbeli problémákon dolgozzanak és ezáltal aktívan alakítsák mindannyiunk jövőjét.  

 

Beck György, az NJSZT elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy kiemelkedő lehetőség a világ legkiemelkedőbb IT-diákolimpikonjait Neumann János szülővárosában fogadni a világhírű matematikus születésének 120. évfordulóján. A Neumann Társaság a #neumann120 jubileumi év szervezőjeként is örömmel vett részt a programban, ahol Hargittai István akadémikus az NJSZT gondozásában megjelent Idézhető Neumann János című magyar-angol nyelvű albumot is bemutatta, átadta a résztvevőknek.

 

Beck György hangsúlyozta, hogy a Neumann Társaság a kezdetektől partnere a nemzetközi IOI-közösség képviselőinek – és az olyan hazai versenyek és szakkörök szervezője, amelyek a hazai diákolimpikonok kiválasztásában és felkészítésében nélkülözhetetlenek. Megköszönte az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke, Erdősné dr. Németh Ágnes munkáját az IOI Study Camp szervezésében, amely egy nagyszerű lehetőség volt, hogy a jövő nagy informatikusai jobban megismerjék Magyarországot és az itt folyó tudományos és tehetséggondozó munkát.

 

Wang Lei, a Huawei Európai Kutatási Intézetének HR igazgatója elmondta, hogy "A legértékesebb erőforrás, amivel rendelkezünk, nem a technológia, vagy a tőke, hanem az innovációt tápláló tehetség. Az IOI résztvevőinek szereplése meggyőzően bizonyítja ezt a kijelentést. Bár a verseny és a tábor most véget ért, valójában ez egy új kezdet a fiatal tehetségek számára, hogy még elkötelezettebben vessék bele magukat a tudomány és a technológia nagy problémáinak megoldásába és közösen tegyenek lépéseket egy szebb jövő felé."

 

„Az 1987-ben alapított Huawei az információs és kommunikációs technológiai (IKT) infrastruktúra és intelligens eszközök vezető globális szállítója. A Huawei 207 000 alkalmazottat foglalkoztat, több mint 170 országban és régióban működik, és több mint hárommilliárd embert szolgál ki szerte a világon. A Huawei az egyének és szervezetek számára kínált digitális megoldásai révén elkötelezte magát egy összekapcsolt, intelligens világ létrehozása mellett.” 

 

Napjainkban a magasan képzett, innovatív informatikus kutató-fejlesztők a tudásalapú gazdaság minden szektorában a fejlődés kulcsszereplői. Az IOI Study Camp zárórendezvényén a felszólalók mindannyian egyetértettek abban, hogy a versenyképesség fokozásának záloga a kiemelkedő technológiai tudást és innovációs képzést ötvöző felsőoktatásban, valamint a tehetségek mentorálásában, az informatika társadalmi beágyazottságának növelésében, népszerűsítésében rejlik. Mindezen tevékenységek pedig az érintett szakmai szervezetek, felsőoktatási intézmények és ipari partneri körük hatékony stratégiai partnerségei által vihetőek sikerre.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50