Tarolt az ELTE az ICPC Programozói Verseny magyar fordulójában

forrás: Prím Online, 2023. november 8. 09:57

A legrégebbi és legrangosabb nemzetközi programozói verseny magyarországi fordulóján ELTE-s csapatok végeztek az első öt helyen, a dobogósok vesznek majd részt a decemberi ljubljanai regionális döntőben.  

Az ELTE Informatikai Kar adott otthont a nemzetközi  ICPC  programozói csapatverseny magyar fordulójának, ahol hazai egyetemek hallgatóiból álló 3 fős csapatok mérték össze tudásukat.

 

A versenyen összesen 32 csapat indult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem képviseletében. Az első öt helyezés mindegyikét az ELTE csapatai szerezték meg. 

 

 

Az ELTE-1 elnevezésű csapat (Gyimesi Péter, Noszály Áron, Varga Péter) kilenc megoldott feladattal kiemelkedett a mezőnyből és a dobogó tetejére álhatott. Négy másik ELTE-s csapat egyaránt 7-7 feladatot teljesített, így az időeredmények alapján a második helyet a Rühös állat (Máté Lőrinc, Melján Dávid, Nádor Benedek), míg a harmadikat az Árvíztűrő Tükörfúrógép (Csizmadia Miklós, Dékány Csaba, Makrai-Kis Balázs) szerezte meg.

 

Ez a három csapat képviselheti az ELTE-t december elején a szlovéniai Ljubljanában a közép-európai regionális fordulóban, mely hagyományosan az ICPC versenyek egyik legerősebb etapjának számít. 

 

A magyar forduló szervezéséért, a feladatsor összeállításáért és a technikai lebonyolításért Németh Zsolt adjunktus, Nikházy László, az ELTE IK Informatikai Doktori Iskola hallgatója és Pőcze Barnabás informatikus hallgató feleltek.

A részletes eredmények az ICPC Hungary oldalán tekinthetők meg. 

 

Az International Collegiate Programming Contest (ICPC) az 1970-es évek óta gyűjti össze a világ legjobb fiatal programozóit, a nagy presztizsű versenyen évente mintegy 50 ezer egyetemista vesz részt, a világ 111 országának 3 ezer egyetemét képviselve.  

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50