Kínai világcég a Debreceni Egyetem új partnere

forrás: Prím Online, 2024. március 26. 09:58

Humánerőforrás-képzést, hallgatói ösztöndíjprogramot, közös kutatás-fejlesztési tevékenységet és egy akkumulátorkutató intézet létrehozását érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem az Eve Power Hungary Kft-vel. A világ kilencedik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power Debrecenben építi fel első európai üzemét.

Szilvássy Zoltán rektor az együttműködési megállapodás aláírásakor a kínai partnerségek jelentőségét hangsúlyozta a Debreceni Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszerében.

 

– Amikor 25 évvel ezelőtt Debrecenbe érkeztem, éppen egy kínai intézmény, a heilongjiangi egyetem volt az első partner, akivel megállapodást kötöttünk, mégpedig a hagyományos kínai orvoslás módszertanáról és termékeiről. Azóta már több mint 400 kínai intézménnyel van kapcsolatunk, egyetemekkel, tartományokkal és olyan jelentős cégekkel is, mint például a China Construction Development. Megtisztelő, hogy most újabb meghatározó kínai vállalat lép be az egyetem együttműködési rendszerébe – fogalmazott Szilvássy Zoltán. 

 

Az intézményvezető felidézte, hogy az egyetem első hazai felsőoktatási intézményként csatlakozott az Egy övezet, egy út programhoz és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nemrég megalakult a Zöld Egy övezet, egy út kínai program is, melyben az akkumulátorgyártás, az elektromos energia zöld termelése és tárolása kap hangsúlyt.

 

 

– Az együttműködési megállapodásunk tartalmi elemei között szerepel a humánerőforrás-képzés,  az egyetemmel közös kutatás-fejlesztés is, de mindezek mellett kiemelkedő szempont számunkra, hogy az önök, illetve az önökéhez hasonló, zöld energia-termelésben és -felhasználásban élen járó kínai vállalatok révén világméretű gazdaságfejlesztési programokhoz csatlakozhat a Debreceni Egyetem – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

 

A rektor ezt alátámasztva kiemelte, hogy a kínai vállalatok több elektromos energiát termelnek és tárolnak, mint az utánuk következő tíz ország a világon együttvéve. 

 

Az Eve Power Hungary Kft. képviseletében Anson Chen vezérigazgató idézte fel a kapcsolatfelvétel kezdeti lépéseit. 

 

– 2019-ben jöttem először Magyarországra. Mély benyomást tettek ránk az itteni gazdasági folyamatok, az emberek nyitottsága, illetve a rendkívül intenzív egyetemi kutatási tevékenység. A Debreceni Egyetemen tett első látogatásomon is rengeteg tehetséges emberrel találkoztam – emelte ki Anson Chen.

 

A vezérigazgató különleges jelentőséget tulajdonít a hallgatók támogatásának.

 

– Azért roppant fontos számunkra a sok tehetséges fiatal, mert az az iparág, amit képviselünk, a lítium akkumulátorok gyártása, alapvetően folyamatos és hatékony kutatás-fejlesztési tevékenységet igényel. Termelőegységeink Kínában és Malajziában szoros kapcsolatban állnak a helyi oktatási intézményekkel, egyetemekkel, egyrészt ösztöndíjakat adnak a hallgatóknak, másrészt kutatási projektekbe is bevonják őket. Reményeink szerint ezek a kapcsolódási pontok a Debreceni Egyetemmel is megvalósíthatók, de mindezeken túl bízom abban is, hogy együttműködésünk közös vegyészeti, illetve műszaki kutatásokra is kiterjed majd – bizakodott. 

 

Anson Chen a dokumentum aláírása kapcsán úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy az oktatás támogatása valójában a jövőbe, a jövő generációjába történő befektetés.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50