A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

forrás: Prím Online, 2024. április 12. 18:50

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

Az előrejelzések szerint a következő években az energiatárolási piacon robbanásszerű növekedés várható: 2024 és 2031 között a piac évente körülbelül kilenc százalékkal fog bővülni, ennek eredményeként a tavalyi 256 milliárd dolláros értékről 2031-re várhatóan meghaladja majd az 506,5 milliárd dollárt. 

 

Magyarországon jelenleg összesen körülbelül 30 MW-nyi ipari akkumulátoros energiatároló működik, ez azonban a Huawei várakozása szerint jelentős mértékben növekedni fog a következő években, különösen a naperőművek terjedésével és a hálózatba kapcsolásuk korlátainak enyhülésével. Ezen felül a lakossági fogyasztóknál, valamint a kisvállalkozásoknál is számítani lehet az akkumulátoros energiatároló rendszerek terjedésére, amelyet az állam is ösztönöz. A kormány tervei szerint 2030-ra Magyarországon már a villamosenergia 90 százalékát zöld, szén-dioxid-semleges forrásból fogják előállítani.

 

 

A napenergiánál az az ideális, ha a fogyasztók azonnal felhasználják a napelemek által termelt energiát. Ebben nagy segítséget nyújtanak az okos rendszerek, amelyek úgy szabályozzák az arra alkalmas eszközöket, hogy akkor fogyasszanak áramot, amikor süt a nap. Azonban erre nem minden készülék alkalmas, valamint napsütés idején a napelemek jellemzően több energiát termelnek, mint amennyit azonnal fel tud használni a fogyasztó. Így a felesleget helyben kell eltárolni vagy be kell tápláni a hálózatba, ha pedig egyiket sem tudják, akkor elvész a többlet, mert a visszwattvédelemmel ellátott inverter már fel sem veszi a napelemekből. „Az energiatárolási megoldások segítségével a fogyasztói profiltól függően akár kétszer annyi napenergiát lehet a termelés helyszínén felhasználni, és akkor is a napelemmel termelt energiával működhetnek az eszközök, amikor nem süt a nap” – mondja Szabó Róbert, a Huawei Technologies napelemes megoldásokért felelős igazgatója.

 

Magyarországon a lakossági átlagfogyasztás a rezsicsökkentésben meghatározottak szerint napi 7 kWh, azaz elméletileg egy napelemes rendszer és egy hozzá kapcsolt 7 kWh-os energiatároló a teljes fogyasztást fedezni tudná, ha napközben végig süt a nap. 

 

 

Tizenöt éves élettartam-garancia, extrém ellenálló képesség

 

A Huawei Technologies legújabb, „Smart String” technológiával ellátott energiatároló rendszere három különböző tárolókapacitással érhető el: 6,9 kWh, 13,8 kWh és 20,7 kWh, így a fogyasztók energiaigényeiknek megfelelően választhatnak méretet. A korábbi rendszernél 40 százalékkal nagyobb teljesítményű energiatárolóra a gyártó akár 15 éves garanciát kínál, csökkentve a karbantartási költségeket, és egyúttal növelve a felhasználói kényelmet. A rendszer moduljait önállóan lehet kezelni, így minden akkumulátormodul gyorsan feltölthető és kisüthető 3,5 kW teljesítménnyel. 

 

Az új energiatároló rendszer rugalmasan skálázható, ami számos előnnyel jár: a felhasználók könnyedén növelhetik a tárolókapacitást egy blokknál akár 20,7 kWh-ig. Emellett a párhuzamos üzemeltetés lehetősége révén akár négy blokk is összekapcsolható, így az egy inverterhez rendelhető maximális tárolókapacitás elérheti akár a 82,8 kWh-t is. Ezáltal a rendszer könnyen alkalmazkodik az egyéni igényekhez és lehetőségekhez, biztosítva a rugalmasságot és hatékonyságot.

 

 

Széles körű védelmi funkciók, intelligens energiamenedzsment

 

A LUNA2000-7/14/21-S1 öt rétegű védelmi rendszert kapott. Nem kell tartani többek között a túltöltéstől, a túlmelegedéstől vagy az elektromos túlterheléstől, továbbá a rendszer ellenáll a külső behatásoknak, ütődéseknek. A rendszer -20°C és +55°C közötti hőmérsékleten is képes működni, mindemellett továbbfejlesztett IP66 szintű vízállósággal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy akár 40 cm-es víz alatti mélységben 72 órán keresztül működőképes maradjon – így biztosítva, hogy biztonságosan működjön extrémebb körülmények között, például árvíz, szélsőséges időjárás vagy hóolvadás idején. Az intelligens tűzészlelő rendszernek köszönhetően pedig a modell képes arra, hogy egy esetleges tüzet 15 másodpercen belül észleljen és hatékonyan eloltson.

 

A Huawei LUNA2000-7/14/21-S1 modelljében továbbá az EMMA energiakezelő asszisztens intelligens kezelést tesz lehetővé, segítségével valós időben követhető az energiafogyasztás, képet ad az energiatermelésről, tárolásról, fogyasztásról.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14