Sun, Rambus: szabadalmakat titkoltak el?

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 10. 22:27
A Federal Trade Commission vizsgálatot indított a Sun Microsystems, Unocal és Rambus társaságok ellen annak megállapítására, hogy a cégek titkolnak, illetve titkoltak-e el illegálisan szabadalmakat.
A USA Today hétfői számában megjelent cikk szerint a Federal Trade Commission (FTC - Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) vizsgálatot indított a három cég ellen, amelyek feltételezhetően csalást követtek el. Az FTC szerint elképzelhető, hogy a társaságok illegálisan titkolták bejegyzett szabadalmaikat, miközben egyes ipari körökben ezeket az érintett, általuk titokban levédett technológiákat népszerűsítették.

A napilag szerint az FTC vizsgálja, hogy a Sun Microsystems nyilvánosságra hozta-e azon szabadalmait, amelyekre később ipari szabványként elfogadott memóriachipek épültek, és amelyek jogán a társaság licencdíjakat követelt riválisaitól. Az Unocal energetikai társasággal kapcsolatban az a gyanú merült fel, hogy a cég bizonyos speciális üzemanyag-adalékokat védett le titokban, majd pedig azok alkalmazására késztette az olajipari cégeket. A Rambust illetően az FTC azt kifogásolja, hogy a társaság egy olyan memóriaszabvány alkalmazására vette rá az ipart, amely gyártása után a cég licencdíjat követelhet.

Mindhárom társaság szabadalomsértési pereket indított azon cégek ellen, amelyek alkalmazták a feltehetően titokban levédett szabadalmakat. A stratégia azonban csődöt mondott, amikor a társaságok visszaperelték a három céget, törvénytelen tevékenységük miatt, és értesítették az FTC-t. A USA Today szerint az FTC megerősítette az Unocal elleni vizsgálatot, a Sun Microsystems és Rambus Inc. cégek ellen folyó állítólagos vizsgálat azonban nem kapott hivatalos megerősítést.

Kulcsszavak: Rambus Sun jog FTC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05