ADSL modemek: komoly piaci verseny van kialakulóban

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 13. 21:04
A nagyobb tajvani gyártócégek reményei szerint a jövőben egyre komolyabb piaci verseny alakul majd ki az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) modemek piacán, ami nagyrészt annak lesz köszönhető, hogy az ilyen modemek forgalmazói a közeljövőben már nem kizárólagosan a telefonos szolgáltatásokat nyújtó cégek lesznek, hanem a számítástechnikai kiskereskedések is megkezdik az ADSL termékek forgalmazását.
Magyarul ez azt jelenti, hogy az ígéretek szerint már nem kell sokat várnunk arra, hogy amennyiben betérünk kedvenc számítástechnikai boltunkba, akkor ott kedvünkre válogathatunk majd a polcokon tucatszámra található ADSL modemek között. Persze ehhez azért még az ADSL internetszolgáltatásnak is el kell terjednie, hiszen például Magyarországon jelenleg még elég kevés helyen vehető igénybe ilyen nagy letöltési sebességet garantáló, normál telefonvezetéken történő internetszolgáltatás. A tajvani gyártók egyébként teljes mértékben egyetértenek abban, hogy az ADSL modemek szabad piaci versenyének kialakulásában nagyon nagy szerepe lesz annak, hogy a piacon felbukkanó új gyártók megfelelő minőségű modemekkel lepik-e meg a vásárlóközönséget, és hát sokan a telefonszolgáltató cégek jóindulatában is bíznak, hiszen e nélkül esetleg minden sokkal nehezebben menne majd végbe.

Manapság egyébként világszerte az a jól bevált szokás, hogy a telefonos szolgáltató cégek különböző ADSL COE (Central Office Equipment), illetve CPE (Customer Premise Equipment) tendereket írnak ki, melyeknek állítólagosan az a célja, hogy a forgalomba kerülő ADSL modemek kizárólag kiváló minőségű és maximális kompatibilitással rendelkező termékek legyenek. Amikor az egyszerű felhasználó úgy dönt, hogy igénybe szeretné venni valamely cég ADSL szolgáltatását, akkor a szolgáltatás igénybevételéhez elengedhetetlenül szükséges modemet az adott cégtől kapja. A modemet a felhasználó megvásárolhatja, de bizonyos esetekben hosszú távú bérletre is lehetőség adódik. Ezen a gyakorlaton szeretnének változtatni az ADSL-piacon érdekelt cégek, amikor azt szeretnék elérni, hogy a felhasználóknak ne feltétlenül az ADSL-szolgáltatótól kelljen megvásárolniuk a modemet. Jó példa erre, hogy Japánban és Ausztráliában bizonyos ADSL-szolgáltatók már nem foglalkoznak ADSL modemek forgalmazásával, ehelyett ugyanis inkább egy a megfelelő minőségű ADSL modemeket tartalmazó listát adnak át az ügyfeleiknek, akik később aztán a számítástechnikai kereskedések polcairól választhatják ki az igényeiknek és pénztárcájuknak leginkább megfelelő ADSL modemet.

Kulcsszavak: ADSL modem

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05