Minden eddiginél olcsóbb mobiltelefonok?

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 23. 20:44
Miközben a mobiltelefon-piacon világszerte némi visszaesés tapasztalható, a Qualcomm cég a napokban olyan új, mobiltelefonokba szánt chipeket jelentett be, melyek alkalmazásával minden eddiginél olcsóbb, bár szegényesebb tudású mobilok lesznek majd előállíthatóak.
A Qualcomm ezeket az új generációs chipeket állítólag több mint negyven, mobiltelefonok gyártásával foglalkozó cégnek fogja majd folyamatosan szállítani, mely gyártók ezeket a chipeket a belépőszintű modelljeikben fogják majd alkalmazni. A Qualcomm szóvivője szerint az új chip kifejlesztésére azért került sor, mert rájöttek, hogy nem mindenkinek van szüksége a legmodernebb technológiákkal rendelkező, akár még MP3 zenefájlok lejátszására is képes mobiltelefonokra, vagyis minden bizonnyal elég nagy kereslet mutatkozik majd a "lebutított" mobilok iránt is.

Anita Hix, a Qualcomm szóvivője az olcsó mobiltelefon-chipek bejelentése kapcsán elmondta, hogy az új chipeket elsősorban olyan low-end kategóriás telefonokban alkalmazzák majd, melyek leendő tulajdonosai elsősorban telefonálni és esetleg SMS-eket küldeni és fogadni szeretnének a mobiljuk segítségével, és egyáltalán nincs szükségük mobil internetre, GPRS-re, MP3 lejátszóra és egyéb, sokak számára haszontalan funkciókra. Hix arra a kérdésre, hogy az olcsó chipekre épülő új mobiltelefonok mennyivel lesznek majd olcsóbbak a ma kapható társaiknál, nem kívánt válaszolni, ugyanis ezen kérdés megválaszolására egyedül csak a mobiltelefon-gyártók képesek. A kérdést a napokban egyébként a Motorola és a Nokia képviselőinek is feltették, ám egyelőre még ők sem tudtak konkrét választ adni azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesznek olcsók az új belépőszintű mobiltelefonok.

Szakértők szerint a Qualcomm által a napokban bemutatott rendkívül olcsó mobiltelefonchip is azt a feltételezést erősíti, miszerint a közeljövőben a piacról nagyrészt eltűnnek majd a középkategóriás mobilok. Amennyiben ez tényleg így lesz, akkor elképzelhető, hogy a szinte csak telefonálásra és SMS-ezésre használható belépőszintű mobilok, és az 500 dolláros áron kapható high-end telefonok között szinte teljesen kihalnak majd a középkategóriás modellek, melynek úgy gondolom senki sem örülne, persze lehet, hogy ebből semmi sem valósul majd meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38