AKO: a világ legnagyobb intranethálózata

Tóth Kristóf, 2001. november 16. 23:35
Az Egyesült Államok szárazföldi haderejének képviselői a napokban bejelentették, hogy a hadseregnél a közelmúltban beüzemelték a világ legnagyobb intranetét, mely hálózat arra hivatott, hogy a több mint egymillió katona, civil személy és veterán számára egy minden eddiginél komolyabb számítógépes rendszert biztosítson.
Az AKO (Army Knowledge Online) névre keresztelt hálózat nem egyszerűen csak egy helyi hálózat, hiszen számos olyan szerverszámítógépet is magába foglal, melyek a hadsereg külsős internetes szolgáltatásait és website-jait üzemeltetik. A hadsereg informatikusai szerint az AKO hálózaton pillanatnyilag összesen 70 terabyte adatot lehet tárolni, mely adattároló kapacitás több mint háromszor akkora, amekkorával az Egyesült Államok kongresszusának könyvtára, a világ legnagyobb bibliotékája rendelkezik.

Kijelenthetem, hogy az AKO hálózaton az összes olyan információ, adat és dokumentum megtalálható, mely jelenleg az amerikai hadsereg tulajdonában van - nyilatkozta Ryan Samuel, az AKO kifejlesztésében és kivitelezésében segédkező Appian Corporation cég PR-igazgatója.

Samuel elmondása szerint a washingtoni tábornokok és a Tádzsikisztánban állomásozó gyalogosok, sőt még a veterán katonák is hozzáférhetnek majd azokhoz az AKO-n tárolt adatokhoz, melyekhez jogosultságuk van. Az előzetes becslések szerint az AKO-t mintegy 1-3 millió felhasználó fogja naponta használni, ami nagyon komoly számítástechnikai hátteret igényel. A fejlesztők szerint az óriás méretű katonai számítógépes rendszer lelke mindössze hat általános szerver és három dokumentumkezelő szerver, mely kilenc gép egyfajta átjárót biztosít a haderő több száz számítógépes alrendszere között.

A fejlesztők a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az AKO integrált IM (Instant Messaging) rendszerrel is rendelkezik, melynek segítségével a harctéren egymástól több kilométerre állomásozó katonák tarthatják egymással a kapcsolatot. Ezenkívül a katonáknak arra is lehetőségük nyílik, hogy lényegében a világ bármely pontján értesüljenek az aktuális időjárási helyzetképről, vagy akár arról is információt szerezhetnek, hogy hogyan kell vezetni egy helikoptert, ha egy Stinger rakéta közeledik felé, a veterán katonáknak pedig adott a lehetőség, hogy az AKO segítségével ellenőrizzék, mennyi nyugdíjra számíthatnak.

Kulcsszavak: NATO hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50