Első Információs Társadalom Szakmai Nap

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 29. 17:33
2001. december 13-án rendezi meg a BME Budapesti Műszaki Egyetem Informatikai Információs Társadalom- és Trendkutató Központ az Első Információs Társadalom Szakmai Napot. A konferencia célja, hogy képet adjon az információs társadalommal kapcsolatos tudományos kutatások és oktatási alkalmazások legújabb eredményeiről.
Az Első Információs Társadalom Szakmai Nap kiemelt témája a World Internet Project (WIP) idei első hazai adatfelvételének eredménye. A WIP egy nemzetközi összehasonlító panel vizsgálat az Iinternet használatának elterjedéséről és annak társadalmi, társadalomlélektani hatásairól. Magyarországon az BME-ITTK és a TÁRKI Rt. (Társadalomkutatási Intézet Rt.) közös kutatócsoportjának nyílt lehetősége a kutatásban való részvételre.

Ugyanakkor aA Szakmai Nap keretében a résztvevők meghallgathatnak az információs társadalom fejlettség mérésével kapcsolatos előadásokat is hallhatnak, valamint különböző, az információs társadalom témaköréhez kapcsolódó szekcióüléseken vehetnek részt. Többek között sor kerül az információs társadalom sikerországok nagyköveteinek kerekasztal-beszélgetésére. Külön szekciók foglalkoznak a politika és az információs társadalom kapcsolatának kérdésével, illetve azzal, hogy hol tart most, 2001 végén Magyarország az információs társadalom kiépítésében. Emellett a szekciók témái között megtalálható az internetpszichológia, az információs társadalom oktatása és a civil információs társadalom is.

A rendezvény során ismertetésre kerül az Információs Társadalom című negyedéves, új társadalomelméleti folyóirat, melynek első száma várhatóan december végén jelenik meg. A lap alapítóinak szándéka az, hogy az online források mellett a témakör reprezentatív kiadványainak - mint például a The Information, Communication & Society, a francia Terminal- magyar „mutációjaként” közvetítse a szakirodalom legfontosabb és legmaradandóbb szövegeit, illetve növekvő mértékben töltse meg majd magyar tartalommal a lapot. A folyóirat az „INFONIA” Információs Társadalomért, Információs Kultúráért Alapítvány gondozásában lát napvilágot.

További információ és regisztráció az Első Információs Társadalom Szakmai Nap honlapján, a www.ittk.hu/ISszakmainap címen.

Virtuális konferenciákon vitathatják meg a kutatók és az érdeklődők a szekciók témáit, melyekre ugyanitt lehet jelentkezni.

A World Internet Project - WIP

A WIP-et az amerikai UCLA (University of California at Los Angeles – www.ucla.edu) és a szingapúri NTU (Nanyang Technological University – www.ntu.edu.sg) 1999. közepén indította útjára. Ez a világon egyedülálló vizsgálat egy tízéves időtartamú, nemzetközi összehasonlító, longitudinális panelvizsgálat, amely az évről évre ismétlődő felvételek során nemcsak a 12-14 évesnél idősebb egyének iInternet-használatáról, az ezzel kapcsolatos attitűdjeikről, hanem az iInternet terjedéséről, a változások sebességéről, a használatot gátló és serkentő tényezők alakulásáról, a szándékolt és nem szándékolt társadalmi és kulturális következményeiről is képes lesz pontos képet adni. A WIP-hez 2000 során csatlakozott országok (Svédország, Olaszország, Kína, Tajvan, Ausztrália és Japán), valamint az idén jelentkező országok ,- köztük Magyarország is-, tovább szélesítik a kutatás lehetőségeit, utat nyitva ezzel egya valóban globális összefüggésekkel dolgozó elemzés felélehetőségét megteremtve. A felmérés magyarországi lebonyolítására az ITTK és a TÁRKI Rt. közös kutatócsoportjának nyílt lehetősége.

A World Internet Project nemzetközi honlapja: http://www.worldinternetproject.net

A BME-ITTK (Budapesti Műszaki Egyetem Informatikai Információs Társadalom- és Trendkutató Központ)

Az információs korszak társadalmi, kulturális, politikai és gazdasági alapkérdéseit kutató független intézetet a Budapesti Műszaki Egyetem Tanácsa alapította 1998. januárjában, a magyar UNESCO -Bizottság támogatásával. A kiadványai, kutatásai és rendezvényei révén mind ismertebb tudományos műhely és szerkesztőség jelenleg 18 munkatárssal és további mintegy két tucat, szerződéses kutatóval dolgozik.

Az ITTK számos magyar és nemzetközi kutatásban vesz részt. Többek között, a UCLA vezetésével indított tíz éves, nemzetközi iInternet-vizsgálat (WIP – World Internet Project) egyik magyar résztvevője, valamintugyanakkor együttműködikő partner a Harvard University szintén nemzetközi iInformációs Ttársadalom felkészültségi („rReadyiness”) kutatásában is. Az ITTK 2001. nyarán befejezett nemzetközi összehasonlító kormányportál-elemzése a McConnell International nevű amerikai kutatócéggel közös anyagként készült.angolul is megjelent 2001. novemberében az Intézet elnyerte az általa kezdeményezett VISERO (Visegrad Countries Information Society and E-readiness Observatory) felállításának lehetőségét, a négy4 visegrádi ország konzorciumát az ITTK vezeti.

Mindezek mellett az ITTK a hazai információs társadalom-politika alakításához szükséges háttérkutatások sorát végezte el különböző kormányzati szervezeteknek (Miniszterelnöki Hivatal, Informatikai Kormánybiztosság, Gazdasági Minisztérium, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma). Ugyanakkor aAz Intézet a Magyar Teleház Szövetség szakosított kutatóintézeti partnere és az Informatikai Vállalkozók Szövetsége számára készülő MIM (Magyar Informatikai Monitor) kutatás egyik állandó résztvevője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59