Szerkesztéshez, archiváláshoz: letölthető iPhoto

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. január 9. 19:20
Az Apple bemutatta az iPhoto-t, a digitális fényképezés "hiányzó láncszemét"; használatával leegyszerűsödik a digitális fényképek tárolása, archiválása és megosztása. A kifejezetten Mac OS X alá tervezett szoftver jelenleg a www.apple.com/iphoto címről érhető el ingyenesen, később azonban már az újonnan vásárolt Maceken előtelepítve is megtalálható lesz.
Az iPhoto új szintre emeli a digitális fényképekkel való munkát. A felhasználók teljes képernyős, keresztáttűnéses diabemutatók során is nézegethetik képeiket, mely eseményt kedvenc zeneszámuk festhet alá, de akár rá is vehetik a szoftvert, hogy az a kijelölt képekkel egyedi weboldalakat készítsen.

"A digitális fényképezőgépek forradalmasították fényképezési szokásainkat és azt, ahogy a fotózásra gondolunk. Az iPhoto pedig a képek nézegetését, tárolását, rendszerezését, megosztását forradalmasítja" - nyilatkozta Steve Jobs, az Apple ügyvezetője. "Ahogyan az iTunes és az iPod hat az emberek zenehallgatási szokásaira, az iPhoto úgy könnyíti meg a digitális fényképek kezelését."

Az iPhoto segítségével egyszerűsödik a digitális fotók letöltése, szerkesztése, archiválása, rendszerezése és nyomtatása. Ha egy digitális kamera csatlakoztatva van egy Mac USB vagy FireWire kapujára, az iPhoto önműködően letölti, katalogizálja, eltárolja és megjeleníti a képeket. Az egér húzásával valós időben nagyítható, kicsinyíthető a kép. A precíz kivágás elkészítéséhez nagy felbontás ajánlott, míg komplett albumok áttekintéséhez egészen apróra is lekicsinyíthetők a fotók a gyors böngészéshez. Az iPhoto nagyban leegyszerűsíti a képek albumokba rendezését pl. születésnapok, nyaralások stb. témakörök alapján, és minden egyes képhez saját cím, visszakereshető és módosítható kulcsszavak sora, illetve egyedi megjegyzés is fűzhető.

Az iPhoto képek gyors és könnyű nyomtatására is képes. A szoftver egyértelmű felülete segítségével a tintasugaras nyomtatók munkába fogásához mindössze a nyomtatási méretet és a kért példányszámot kell megadni.

Az iPhoto ingyenesen letölthető a www.apple.com/iphoto oldalról. Használatához minimum Mac OS X 10.1.2 rendszer és egy beépített USB és/vagy FireWire kapuval ellátott Macintosh számítógép szükséges. Az Apple javasolja a minimum 400 MHz sebességű PowerPC G3 processzorral és 256 MB RAM tárkapacitással ellátott rendszereket. A támogatott kamerák listája a fenti webcímen érhető el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55