Mit fejleszt a MIT Systems?

, 2002. március 24. 20:42
A Psion Rendszerház Kft. a hazai mobilinformatikai és -kommunikációs piac egyik meghatározó szereplője, a Psion-termékek magyarországi disztribútora. A 12 éves termékforgalmazás során több mint 60 ezer különféle Psion-gyártmányú - ipari, kereskedelmi és személyi használatú - kéziszámítógép talált gazdára hazánkban.
A cég vezetése idejekorán felismerte, hogy az alkalmazásfejlesztés nagymértékben elősegíti a termékek piaci elhelyezését. A kéziszámítógépekre írt sokféle program mellett a cég fejlesztői a vállalati/testületi alkalmazásokat támogató telefonmodemes és GSM-SMS kommunikációtechnológiák bevezetése terén is komoly szakmai eredményeket értek el. A széles termékválaszték, a konvergencia, a GSM-szolgáltatások robbanásszerű elterjedése, a szabványosítás, a különféle üzleti csoportosulások (pl. Symbian) egyidejű megjelenése ráirányította a felhasználók figyelmét az iparágra, ezért egyre inkább differenciálódnak az alkalmazói igények is, amelyek több, a korábbiaktól eltérő fejlesztést generálnak.

A hazai Psion-képviselet vezetése a kialakult trendet látva már két éve megalapított egy úgynevezett platformfüggetlen - a mobilinformatikai technológiákra szakosodott - fejlesztőrészleget, az MIT Systems céget. Az MIT Systems korábban a személyi használatú palmtopok (PDA-k) szoftver- és alkalmazástámogató tevékenysége mellett a gyártók által elismert, nemzetközi minősítésű fejlesztő- és oktatómunkát végzett.

A hazai Psion-csoport ez évben a fejlesztői tevékenységet az MIT Systemsbe irányította át. Az MIT működését az alábbiak szerint jellemezhetjük: a Psion-kéziszámítógépek alkalmazásfejlesztése, a meglévő programok gondozása, aktualizálása; a Symbian OS alapú készülékek szupportja, programozása, a készülék-, illetve gyártóorientált oktatás ellátása; Palm OS és Pocket PC alapú szoftverek készítése, forgalmazása; GSM-SMS kommunikáció megvalósításához professzionális alkalmazások fejlesztése.

A fejlesztők által létrehozott alkalmazások színvonalát jól jellemzi a termék- és alkalmazáshű vevőkör, a technológia-, illetve verzióváltást követő felhasználók. Jó példa erre a mérőórák leolvasásánál felhasznált Psion-adatgyűjtők cseréje, hiszen a nagy mennyiségű készüléket használó cégek 10-12 évvel ezelőtt még a Psion Organiser II-vel kezdték, majd többen áttértek a HC-re, napjainkra pedig már szinte kizárólag a Workabout készülékeket használják. Ezenfelül nagy érdeklődés mutatkozik a 2. generációs automatikus leolvasótechnológiák, így pl. az intelligens elektronikus nagyfogyasztóknál az infrás kiolvasás iránt, de hasonló siker koronázta a szintén hazai fejlesztésű, gáz- és vízmérős dataloggeres kiegészítő elektronikájának felhasználását is.

Aki már találkozott a Psion MIT Systems fejlesztőivel, természetesnek találja a sokszor kockázatos, innovációs, mindig új technológiák felhasználását kívánó, nem ritkán k+f tevékenységeket tartalmazó alkalmazásfejlesztéseiket. A sok sikeres alkalmazás közül ízelítőül álljon itt egy pár: Psion-kéziszámítógépek és mintegy 100 programtermék magyarítása: Series 3a, Series 5/5mx, Series 7/netBook; szótárprogramok készítése Psionra, Palmra és Nokia 9210-es kommunikátorra, valamint Pocket PC-re; a Psion Workabout alapú terítőautós alkalmazásukat már egy tucat cég használja, kb. 650 gépjárműre szerelve. Összetett megoldást használ a Magyar Autóklub 80 segélykocsija, hiszen GSM-adatkommunikációt alkalmaznak a központ (diszpécser) és a szerelők között.

A GSM adatkommunikációs technológia attraktív, hasznos termékei: SMS-fal, SMeSter, számos pontgyűjtő tévéjáték stb.

A sokéves színvonalas munkát a külföldi partnerek is elismerik, hazánkban egyedül az MIT Systems Remapper nevű, billentyűzetkiosztást definiáló programja kapta meg a Nokia OK Logo minősítését. Szakembereik felkészültségét, szakmai eredményeit dicséri a minősített partnerkapcsolat, a Symbian Premium Support Developer és a Symbian Minősített Oktató Központ cím, valamint a regisztrált PalmOS- és WinCE-fejlesztői besorolás.

Kulcsszavak: +fohir mobilszolg Psion-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14