Beszélő kéziszámítógépek

Tóth Kristóf, 2002. március 30. 21:28
Kezdetekben voltak azok a kéziszámítógépek, melyek képesek voltak a kézírás vagy a névjegykártyák felismerésére, manapság azonban már ott tart a technika, hogy a kéziszámítógépek akár arra is alkalmassá tehetők, hogy automatikusan felismerjék a felhasználók által szóban kiadott szavakat, parancsokat. Ma már az sem elképzelhetetlen, hogy a parányi kéziszámítógépek a szóban kimondott szövegrészeket értelmezés után lefordítsák valamely idegen nyelvre, és ahogy azt a helyzet megkívánja, a lefordított szöveget suttogva, vagy akár kiabálva megszólaltassák az integrált hangszóróik segítségével.
Az ilyen, rendkívül fejlett tolmácsképességekkel megáldott kéziszámítógépek fejlesztési munkálatai már javában folynak az olyan nagy gyártók, mint például a Hewlett-Packard vagy az IBM boszorkánykonyháiban, és a beszélő kéziszámítógép manapság már olyannyira nem fantazmagória, hogy az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák a napokban kapják kézhez azt a Phraselator névre keresztelt eszközt, mely képes a fent említett feladatok ellátására. A Phraselator egyébként több száz nyelven, így többek közt az Afganisztánban beszélt urdu nyelven is ért, illetve képes is beszélni ezen a nyelven.

A Marine Acoustic cég fejlesztőmérnökei munkájának gyümölcseként létrejött, és az amerikai VoxTech cég által forgalmazott Phraselator az első olyan kéziszámítógépek közé tartozik, melyek úgynevezett beszédtechnológiákkal vannak ellátva. A Hewlett-Packardhoz, illetve az IBM-hez hasonló nagyobb gyártók egyelőre még egy kicsit le vannak maradva a beszélő kéziszámítógépek fejlesztési munkálataival, azonban a jelenleg forgalomban lévő kéziszámítógépekre épülő, kisebb-nagyobb módosításokkal rendelkező parányi beszélő számítógépek hamarosan várhatóan szinte minden nagyobb kéziszámítógép-gyártó cég kínálatában feltűnnek majd. Szakértők szerint az ilyen új generációs kéziszámítógépek közeljövőbeli sikere nem lehet kétséges, azonban egyesek úgy vélik, hogy a teljesen néma kéziszámítógépekhez szokott konzervatív felhasználók eleinte mindenképpen idegenkedni fognak attól, hogy parányi eszközükkel beszélgessenek. Úgy vélem, nem túlzás azt állítani, hogy csak egy-két generáció múlva jutunk el oda, hogy az emberek számára teljesen hétköznapi dolog lesz a kéziszámítógépekkel szóban történő értekezés - mondta az üggyel kapcsolatban a vélhetően kis hazánkból Amerikába szakadt Joe László, a Jupiter Media Metrix cég szakértője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55