A 3Com és az új generációs telefónia

, 2002. április 22. 06:50
Ez a telefónia, amelyet gyakran hívnak Ethernet vagy LAN alapú telefóniának is, a helyi hálózatok funkcionalitását terjeszti ki, túlmutatva a számítógépek, nyomtatók megosztásán vagy az internet elérésén, és elérhetővé teszi telefonos szolgáltatások használatát a vállalat belső, illetve külső hálózatán.
A hálózati telefónia során a hang- és adatcsomagok ugyanazon a fizikai hálózaton közlekednek, kihasználva a már létező kábelrendszert, switcheket, hubokat. Minden egyes telefon egyszerűen egy újabb eszköz a LAN-hálózaton, és működése ugyanazon az Ethernet-szabványon alapul (802.3), amely már hosszú évek óta az adatkommunikáció alapjait jelenti. A hangforgalom szabványos Ethernet-csomaggá alakul át, és így továbbítódik a helyi hálózaton, amíg a publikus telefonhálózat felé is rendelkezik szabványos digitális és analóg kapcsolatokkal. Az internet, illetve WAN alapú telefonszolgáltatásoknál azonban már szükség van az IP-hálózati réteg használatára is. Ebben az esetben a helyi hálózatban keletkezett hanginformációt tartalmazó adatcsomag IP-fejlécet kap, és szabványos IP-csomagként közlekedik a WAN-hálózatokon, illetve az interneten, hogy célba érve ismét hanginformációvá alakulhasson.

Az új generációs telefónia kialakítását fontolgató döntéshozók előtt több lehetőség áll. Ha egy telephelyes hálózatban gondolkodnak, akkor a LAN-telefónia az ideális döntés, hiszen semmi értelme, hogy IP-szintre emeljék a kommunikációt, hiszen ez csak bonyolítaná a hálózati kialakítást. Akik azonban több telephelyet kívánnak összekötni routolt hálózaton keresztül, azok számára az egyetlen megoldás a telefónia IP-szintre emelése, hiszen az ilyen kommunikációhoz elengedhetetlen az IP használata. A 3Com vállalati, hang alapú stratégiájának részeként a 3Com NBX kommunikációs rendszer mindkét sémát támogatja, így a cégek is kihasználhatják a hálózati telefónia által nyújtott hatékonyságot és megtakarításokat. A rendszer támogatja a Quality of Service (QoS), IEEE 802.1p/Q, IP ToS és IP DiffServ szabványt, amelynek segítségével a vállalatok besorolhatják és sürgethetik akár a hang-, akár az adatforgalmat a LAN- és WAN-hálózaton. Függetlenül attól, hogy melyik költséghatékony protokoll kerül felhasználásra az adott hívás esetében, az NBX-rendszer a felhasználó számára transzparens, és a beszélgetés ugyanúgy történik a LAN-telefonon, mint a szokványos PBX- vagy hibrid rendszereket használva. A fő különbséget a hagyományos telefonrendszerekkel szemben nem a szolgáltatás színvonala jelenti, hanem annak kedvező ára, valamint az a könnyű kezelhetőség, amely egy ilyen rendszert jellemez.

Kulcsszavak: hálózat 3Com LAN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14