A valódi fotó varázsa

Color Photo Digital

, 2002. május 20. 10:11
A fényképek többsége idővel fotópapír után kiált. A hobbifotósok a nyaralás legszebb felvételeiből készítenek válogatást, a fotóművészek egy-egy kiállításra készülve rendelnek az átlagosnál nagyobb méretű papírképet. És nemcsak a szokásos méretekben, hiszen a Color Photo Digital Kft. boszorkánykonyhájában - ahol egy Közép-Európában pillanatnyilag egyedülálló digitális fotólaboratórium működik - akár 1,27 méter széles, 80 méter hosszú papírkép is előállítható.
Novák Gábor ügyvezető igazgató nem titkolt büszkeséggel vezet végig a közel 150 négyzetméteres belvárosi laboron, ahol a hagyományos filmkidolgozás mellett egyre nagyobb szerepet kap a digitális fényképezőgépekkel készített felvételek papírkidolgozása. Négy számítógépes munkahelyen profi komputergrafikusok és a hagyományos vegyi eljárás rejtelmeit tökéletesen ismerő munkatársak foglalkoznak az előkészítő és utómunkálatokkal.

A több évtizedes tapasztalat ez esetben nem túlzás: a közel harminc évvel ezelőtt Novák Gábor édesapja által alapított cég hosszú időn keresztül hagyományos fotólaborként üzemelt, az amatőr fotósok megrendelései mellett azonban már a kezdetektől is jelentős arányt képviseltek a profi fényképészek és fotóművészek megbízásai.

Alig két éve a cég egy hosszú távon is meghatározó beruházás mellett döntött: olyan, lézeres technológiával dolgozó berendezést vásárolt, amely mind minőségben, mint pedig kapacitásban egyedülálló lehetőségeket biztosít a CPD Kft.-nek. A Durst Lambda 131 típusú, nagyméretű lézeres fotólevilágító percenként 30 cm fotópapír előhívására képes - de ne feledjük, hogy a papír ez esetben 127 cm széles.

Eddigi legnagyobb méretű megrendelésük az Időképek című kiállításra készített 15 méter hosszúságú "gigantposzter" volt, amelynek információtartalmát jól mutatja, hogy több mint 800 megabájtos állományban tárolták a képet.

Ennél a "képkockánál" Novák Gábor fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy stúdiójukat nem a mennyiség, hanem a minőség jellemzi. A hagyományos vegyi eljárással fotópapírra varázsolt képek 400 dpi-s felbontásban jelennek meg, de éppen a fotópapír miatt a felvételek "élvezeti értéke" össze sem vethető a házilag (tintasugaras vagy lézerprinterekkel) készített képekkel. A nyomtatók ugyanis raszteres eljárással (azaz apró festékcseppek egymásra vagy egymás mellé "pöttyintésével") dolgoznak, a vegyi eljárással pedig úgynevezett "folyamatos tónusú" képek állíthatók elő. Ezeken sem szabad szemmel, sem pedig a fotósok körében a minőség-ellenőrzésre használt lupéval nem fedezhetők fel csíkok, ami a printerrel vagy a LED-es technológiával előállított képek esetében gyakori. Novák összefoglalása szerint a náluk készült nagyítás nem nyomat, hanem valódi fotó, nem fotorealisztikus, hanem igazi fénykép. Mindez egyértelműen látható és tapintható, ha kézbe veszünk egy lézeres technológiával előállított papírképet.

Kívánságra még az előhívást megelőzően elvégzik az esetleg szükséges vagy a megrendelő által igényelt számítógépes korrekciókat is - erre a szolgáltatásra leggyakrabban a profi fényképészek tartanak igényt, akiktől egyre nagyobb arányban érkeznek digitális felvételek. Vevőkörük 95-97 százalékát jelentik a profik, illetve a kiállításokra, bemutatókra szánt nagyméretű képeket megrendelő partnerek.

A Color Photo Digital minden adathordozón (filmkazetta, floppy, CD) fogadja a kidolgozandó felvételeket, idén nyáron azonban már az interneten is eljuttathatók a levilágítandó fájlok. A nyári fotószezonra csatasorba áll az elsősorban hobbifotósok igényeinek kielégítésére vásárolt AGFA DLAB2 típusú digitális printer is, amellyel szintén 400 dpi felbontású fotók készíthetők.

Bizonyára nem véletlen, hogy nemcsak budapesti megrendelések "állnak sorban" a stúdióban, hanem Bécsből, Prágából is visszatérő partnereket szolgálhat ki a CPD Kft. Tény, hogy a külföldi megrendelők számára kifejezetten alacsonynak számítanak az itteni árak, de elsősorban a minőség miatt lettek törzsvendégek.

Kulcsszavak: =dig kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59