Stúdióminőség amatőr fényképekből

Szabó Hédy, 2002. május 20. 09:59
Melyikünknek ne lenne otthon néhány "majdnem" tökéletes fényképe egy vakációról vagy családi eseményről, ahol a pillanat szépségét - amit szívünkben sikerült megőriznünk - a háttérbe belógó ismeretlen arc, a fotós ujja, a nagymama csukott szeme vagy éppen egy volt barát(nő) jelenléte tesz tönkre. Egy amerikai cég szerint ez ma már mind a múlté. A digitális fényképezőgépek, valamint az egyre olcsóbb fotószkennerek megjelenése lehetővé teszi, hogy ezeket a korábban elveszettnek hitt pillanatokat megőrizzük, megszépítsük, sőt átalakítsuk.
A San Franciscó-i székhelyű Digital Custom Group (www.digitalcustom.com) egy internetmenedzselt, világméretű produkciós iroda, amely mind hobbi-, mind professzionális fotósok számára elérhetővé tesz olyan digitális fotószolgáltatásokat, amelyeket magasan kvalifikált művészek segítsége nélkül nem lehetne megvalósítani. Ráadásul mindezt olyan áron, gyorsasággal és garantált minőségben, hogy a jövőformáló trendeket követő Wired magazin májusi számában a cég amatőr fotósoknak szóló termékét (www.image-edit.com) kategóriájában "az internet legjobbjának" nevezte. Hasonlóan vélekedtek a MacWorld Magazine és sok más szakmai, valamint kereskedelmi folyóirat újságírói, az ABC televízió és a CNET rádió riporterei is. A Digital Custom Group kutatási és fejlesztési igazgatója dr. Takács Barnabás, akinek a nevét Marlene Dietrich digitális klónjának megalkotása kapcsán néhány évvel ezelőtt már megismerhették az Inkternet Kalauz olvasói. ő és Jeffrey Makoff, a Szilikon-völgyben dolgozó ügyvéd-menedzser 2000 tavaszán alapította meg a céget, amely az amerikai és kanadai piac folyamatos kiterjesztése után jelenleg Japánban és Ausztráliában bővíti fogyasztóinak körét. Kérdéseinkre Takács Barnabás válaszolt.

- Az internet előnyeit felhasználva sikerült olyan újszerű, globális cég- és menedzsmentstruktúrát kialakítanunk, amely egyrészt képes minden velünk dolgozó művészt motiválni, és belőlük a legjobbat kihozni, másrészt minőséget és határidőket garantálni a megrendelők felé. Jelenleg több mint 75 digitális művész áll rendelkezésünkre a világ minden pontján - Nepál, Thaiföld és India távoli vidékeitől Amerikán keresztül egészen Magyarországig és Ukrajnáig. Cégünk több szabadalommal védett technológiája lehetővé teszi, hogy a Los Angelesben helyi idő szerint este beérkező megrendelésen egy európai iroda azonnal dolgozni kezdjen. A képen dolgozó művész által befejezettnek tekintett munkát egy helyi menedzser pontos és objektív minőségi szempontok szerint értékeli, és esetleg javíttatja, majd a nap végén átküldi egy ázsiai irodának, ahol újra ellenőrzik, s szükség szerint javíthatják, majd visszakerül a központi közönségszolgálathoz, Cincinnatiba, ahol apróbb hibákat még mindig ki tudnak javítani, mielőtt a nap újra felkel Los Angelesben. A képen tehát 3 művész és 3 magasan kvalifikált menedzser dolgozik, mielőtt az visszakerül a fogyasztóhoz. Ez a látszólag egyszerű folyamat nagy mennyiségű kép esetén igen bonyolulttá válik, különösen akkor, amikor különböző kultúrák és mentalitások találkoznak.

- Nepáltól Magyarországig... Vagyis a Los Angeles-i példa akár budapesti is lehetne?

- A szolgáltatások hivatalos európai bevezetését a Kölnben szeptemberben megrendezésre kerülő PhotoKina kiállításon tervezzük, ám ennek ellenére már most is jelentős professzionális európai megrendelőink vannak. Magyarországon a VerAnim Bt.-vel állunk szakmai kapcsolatban. Rajtuk keresztül vagy az interneten bárki megtalálhat minket.

- Ki és hogyan veheti igénybe a cég szolgáltatásait?

- Hobbifotósok és professzionális cégek egyaránt igénybe vehetik, legkönynyebben az interneten vagy Budapesten a VerAnim Bt.-n keresztül. Mindkét esetben az első lépés egy megfelelő felbontású digitális fájl létrehozása. Hagyományos (analóg) fényképek esetén egy szkenner segítségével ez akár otthon is elkészíthető. A képet ezután amatőr felhasználók esetében az Image-Edit honlapon keresztül lehet hozzánk eljuttatni, és a kért műveleteket megadni. Erre a rendszer a kívánt határidőtől függően három különböző árajánlatot tesz, amelynek elfogadása után a képet ugyancsak digitális formában küldjük vissza a megrendelőnek. Az amatőrfotós-honlap egyszerű, könynyen átlátható, sok példával és bemutatóval. Professzionális munkák esetén a Digital Custom rendszerét javaslom, amely lehetőséget nyújt igen nagy felbontású - akár 50 vagy 100 MB feletti - képek kidolgozására is.

- Említene néhány példát az érdekes szolgáltatások palettájáról?

- Szolgáltatásaink állandóan bővülnek, hiszen megpróbáljuk a különböző kultúrák adta lehetőségeket ápolni, és beépíteni termékeink közé. Az én szívemhez legközelebb talán a "fotórestauráció" áll, amely régi fényképeket állít vissza eredeti állapotukba. Ezek az emlékek - legtöbbször régi családi fotók - a mi munkánk nélkül néhány éven belül örökre eltűnnének. Igen népszerű még a "hollywood glamour" stílus, amely az átlagos arcot a magazinok címlapján látható fotómodellekéhez hasonlóvá alakítja át, vagy egy kimondottan amerikai védjegy, a "digitális kézi színezés". Megrendelőink többsége ajándékba szánja a képet, így gyakran találkozunk különleges igényekkel is.

- Mi a jövő, és hogyan látja a digitális fotográfia/média jövőjét?

- A most bemutatott szolgáltatások csak az első lépései egy hosszú innovációs folyamatnak, amely a fogyasztók széles rétegei számára is elérhetővé tesz olyan stúdióminőségű fotó-, film- és 3D-animációs technológiákat, amelyekhez korábban egyáltalán nem, vagy csak igen drágán lehetett hozzájutni. A digitális fényképezés nagy előnye, hogy a képeket utólag szerkeszteni és javítani lehet. Hasonlóan ahhoz, ahogy egy mozifilmben a felvett képanyag csak az első lépés egy bonyolult speciális effektus létrehozásában, a digitális fénykép szintén csupán a kezdet, nem pedig a végeredmény. Ahogy ez a gondolat általánosan tért hódít, egy új, kreatív gondolkodás fog kialakulni.

Kulcsszavak: kamera =dig

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17