Életet menthetnek az új PDA-k

Tóth Kristóf, 2002. június 16. 20:57
A Palm és Handspring gyártók kéziszámítógépeihez a közeljövőben olyan kiegészítők kerülhetnek piacra, amelyek elsősorban az egészségügyi dolgozók, illetve a betegek dolgát könnyíthetik meg jelentősen.
A kéziszámítógépek egészségügyi területen való alkalmazásának legújabb hullámát az a kiegészítő vezeti be, amely egy Handspring PDA kíséretében lehetővé teszi, hogy a felhasználó vércukorszintet mérjen a cukorbetegeken. A kis méretű kéziszámítógépekkel a vizsgálat egyszerűen, gyorsan, és pontosan elvégezhető, ráadásul a mellékelt speciális szoftver eltárolja az egyes betegek vizsgálati eredményeit, amelyekből később grafikont készítve jól követhető a beteg állapotának időbeli változása.

A kaliforniai TheraSense Inc. által kifejlesztett, és a közelmúltban forgalmazási engedélyt nyert eszköz a FreeStyle Tracker nevet kapta, és az egészségügyi dolgozók mellett a cukorbeteg felhasználókat is célozza. A FreeStyle Tracker mellett természetesen számos egyéb kiegészítő is kapcsolható a Handspring PDA-khoz, mint például digitális zenelejátszó, vagy mobiltelefon modul.

A Handspring-rivális Palm Inc. szintén komoly lehetőséget lát a PDA-k egészségügyi területen való alkalmazásában, és a társaság semmiképp nem szeretne hátrányba kerülni a szegmensben. A Palm kedden jelentette be, hogy kétéves megállapodást kötött a McKesson Corporation-nel a Palm PDA-k egészségügyi területen való közös népszerűsítéséről.

Az egészségügy felé való orientálódás egyáltalán nem meglepő, mivel a két PDA-gyártó elsősorban a vállalati piacban, illetve a speciális igényekkel rendelkező felhasználók körében látja a növekedés útját. A társaságok az "átlagfelhasználók" számára kínált eszközökben jóval kevesebb növekedési lehetőséget látnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50