Antitröszt per indult a Rambus Inc. ellen

Tóth Kristóf, 2002. június 20. 21:24
Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szerdán antitröszt pert indított a Rambus ellen, mivel a társaság becsapta az ipart, amikor nem hozta nyilvánosságra DRAM technológiákkal kapcsolatos szabadalmait.
A Federal Trade Commission (FTC - Szövetségi Kereskedelmi Bizottság), amelynek képviselői egyhangúlag a per megindítása mellett döntöttek, többek között azzal vádolják a társaságot, hogy amikor az még a JEDEC Solid State Technology Association (JEDEC Félvezetőtechnológiai Szövetség) tagja volt, törvénytelenül hallgatott el a szövetség elől több DRAM technológiával kapcsolatos szabadalmat.

A JEDEC szabályai kötelezik a tagokat, hogy felfedjék és/vagy licenszeljét a fejlesztésekhez kapcsolódó szellemi tulajdonukat.

A per szerint a JEDEC SDRAM specifikációjába olyan részek is kerültek, amelyek átfedésben vannak a Rambus szabadalmaival. Ezek a szabadalmak törvénytelenül biztosítottak lehetőséget a társaságnak, hogy 50 millió - 100 millió dollár közötti licenszdíjat szerezzen a Samsung és Toshiba gyártóktól, illetve számos más DRAM gyártó ellen pert indítson.

A Rambus többek között az Infineon Technologies, Micron Technology, és Hynix Semiconductor gyártókat perelte be a társaság szabadalmainak megsértéséért. Az Infineon egyébként megnyerte a pert a Rambus Inc. ellen, de az ítélet egyes részeit az utóbbi cég megfellebbezte. A Micron és Hynix per jelenleg függőben van, és a Rambus - Infineon fellebbezés végeredménye után folytatódik.

"A fő probléma az, hogy a társaság jelentős kárt okozott a fontos technológiai piacoknak, és megpróbálta aláaknázni az ipari szabványosítás folyamatát" - mondta Joseph J. Simons, az FTC versenyhivatalának igazgatója. "A mostani perrel az FTC nem csak a Rambus Inc. számára küld üzenetet, de más társaságoknak is" - tette hozzá. "Az üzenet így szól: Amennyiben részt veszel egy szabványosítási procedúrában, tartsd meg az alapszabályokat, és jószándékúlag cselekedj."

Az FTC a Rambus elleni perrel azt kívánja elérni, hogy a társaságnak ne legyen lehetősége pert indítani a kérdéses szabadalmak állítólagos megsértése miatt, illetve a jelenleg jogdíjat fizető DRAM-gyártók mentesüljenek a Rambusnak fizetendő jogdíj alól. A bizottság több mint egy éve folytat vizsgálatot a Rambus Inc. ellen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05