A Philips célba vette az írható CD-k jogtalan gyártóit

Tóth Kristóf, 2002. június 27. 06:31
A holland szórakoztatóelektronikai óriás Philips Electronics kedden keresetet nyújtott be az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságánál (ITC) 19 írható CD-lemezeket gyártó cég ellen, hogy megakadályozza a licenc nélküli lemezek forgalmazását az USA-ban.
Az Európa legnagyobb szórakoztatóelektronikai társaságaként ismert Philips azzal vádolja a 19 gyártót, hogy azok megsértik a CD-R és CD-RW technológiákat védő szabadalmakat, mivel licenc nélkül forgalmazzák a lemezeket az Egyesült Államokban.

"A Philips arra kérte az ITC-t, akadályozza meg a licenc nélküli lemezek forgalmazását az Egyesült Államokban, hogy a több mint 70 licenccel rendelkező gyártó ne kerüljön hátrányos helyzetbe a piacon" - áll a társaság közleményében. A Philips egyik képviselője szerint évente több millió licenc nélküli írható CD-lemez kerül az Egyesült Államokba.

A CD-technológia társfejlesztőjének az utóbbi időben a licenc nélküli CD-gyártók mellett a lemezkiadókkal és filmstúdiókkal is meggyűlt a baja, az utóbbi társaságok ugyanis azzal vádolják a Philipst, hogy a műsoros CD-k és DVD-k másolását lehetővé tévő technológiák kifejlesztésével a cég a kalózmásolás alapjait teremtette meg.

"A társaság komoly figyelmet fordít az innovációk szerzői jogok általi megvédésére" - közölte a társaság, amely viszont a közelmúltban kifejlesztett audió CD-másolásvédeli technológiákat tartja helytelennek, sőt a Compact Disc - Digital Audio (CD-DA) szabvánnyal inkompatibilisnek.

A licenc nélküli lemezeket többnyire tajvani gyártók készítik, mint a Digital Storage Technology, a Gigastore és a KingPro Mediatek.

Kulcsszavak: jog Philips CD-R CD-RW

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50