Vizsgálják a Hallgatói Információs Központ beruházásait

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 12. 09:43
Tart még az előző kormány által végrehajtott informatikai beruházások célszerűségének és hatékonyságának ellenőrzése a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál (Kehi), a szervezet a vizsgálatok lezárultáig nem ad tájékoztatást - közölte a Kehi nemzetközi és informatikai ügyekért felelős elnök-helyettese.
Gyekiczki Andrást az MTI a Népszabadság szerdai írása kapcsán kereste meg. A napilap értesülései szerint a Kehi vizsgálja a Hallgatói Információs Központ beruházásait. Arra keresik a választ, hogy mennyire volt megalapozott és szabályos a mintegy 2 milliárd forint elköltése. Elmondta: a hivatal a kormányzati informatikai beruházások célszerűségére, különös tekintettel az Informatikai Kormánybiztosság kifizetéseinek jogszerűségére vonatkozó vizsgálatai novemberben indultak el. A vizsgálatok jelenleg az adatgyűjtés fázisában tartanak. Hozzátette: a Kehi a vizsgálatok ideje alatt, azok lezárultáig nem ad tájékoztatás. Eredmények a jövő év első negyedében várhatók.

Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) közpénzügyekért felelős államtitkára az MTI érdeklődésére közölte: a Hallgatói Információs Központ az a kivételes eset volt, amikor az oktatási tárca tárta fel a történteket. Az államtitkár utalt arra, hogy a MeH megkérdezte az egyes tárcákat a náluk folyó vizsgálatok állásáról. Az oktatási tárca ezt az esetet jelezte vissza még a nyár folyamán.

Hriczu Anita, az oktatási tárca kabinetfőnöke az MTI-nek elmondta: a vizsgálatról a minisztérium eddig semmilyen tájékoztatást nem kapott a Kehitől. Hozzátette: a szaktárca egy külső ügyvédi irodát bízott meg a Hallgatói Információs Központtal kapcsolatos anyagok áttekintésére. A tárcánál elsősorban a beruházást érintő döntések jogi szabályozásával, a beruházást felügyelő szervezettel kapcsolatban merültek fel kérdések.

Hriczu Anita közölte: az anyagok összeállítását követően úgy döntöttek, a Kehihez fordulnak, hogy a szervezet folytassa le a vizsgálatot. A Hallgatói Információs Központtal kapcsolatos anyagokat októberben adták át a Kehinek. A kabinetfőnök jelezte: mivel a minisztérium külön feladatra nem kérheti fel a Kehit, mert a szervezet kormánymegbízás alapján dolgozik, a tárca a Kehi féléves feladatkörére vonatkozó kormányhatározatra hivatkozva kezdeményezte a vizsgálatot.

Hriczu Anita szólt arról is, hogy a beruházásért felelős Multinova Kft. ügyvezetőjének megbízását a hiányosságok miatt Magyar Bálint oktatási miniszter visszavonta, és Horváth Ádámot bízta meg a feladatok ellátásával. A Kempelen Farkasról elnevezett Hallgatói Információs Központot egyébként csütörtökön avatja fel az oktatási miniszter.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50