Rambus Redwood: chipek közötti szupergyors kommunikáció

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán, 2003. február 17. 18:51
A nagysebességű memóriáiról ismert Rambus olyan új technológiát dolgozott ki, mely az egymás szomszédságában levő chipek adatcseréjét gyorsítja fel. A megoldás hasonló a HyperTransport, vagy a Rapid I/O rendszerekhez, de sebessége megelőzi azokét.
Rich Warmke, a Rambus marketingigazgatója szerint a Redwood 6,4 GHz-es sebességű adatcserére alkalmas, míg az Advanced Micro Devices HyperTransportja 1,6 GHz-es adatot képes produkálni. A HyperTransport következő változatát 2004-re várják, ez minden bizonnyal jelentősen gyorsabb lesz a jelenlegi megoldásnál. A Redwood technológia kidolgozása jól szemlélteti a Rambus törekvéseit, a cég szélesíteni szeretné tevékenységi körét, és ki akar törni a memóriagyártás területéről.

A mostani újdonság sebessége többek között a Rambus új megoldásainak köszönhető, melyek más módon kivitelezik az áramköri lapokat. A fejlesztéseket több formában is szeretnék kamatoztatni, a Raser elnevezésű technológia az áramköri lapok egymáshoz kapcsolódását könnyíti meg. A vállalat alapelgondolása a jelek eddig elengedhetetlen szinkronizációjának feladására épül. A szinkronban tartás igen nehéz, precíziós feladat, mivel a jelnek, és a szinkronjelnek szinte pontosan azonos hosszúságú úton kell megérkezniük egyik chiptől a másikig. A Rambus ezért dolgozta ki a FlaxPhase technológiát, mely aszinkron jelküldést is lehetővé tesz, ezzel fölöslegessé téve a körülményes elrendezést az áramköri lapokon. Az még a jövő kérdése, hogy az alaplapgyártók igényt tartanak-e a Redwood-ra, de a Sony már bejelentette, hogy egyes termékeinél alkalmazni fogja a megoldást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05