ISS: források a cybertér védelméhez

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. február 28. 10:20
A Noreg Kft. mint az ISS magyarországi forgalmazója bejelentette, hogy az Internet Security Systems több mint 14 000 munkaórára kötelezte magát 2003-ban az öt prioritás támogatására, amelyeket az amerikai President’s National Strategy to Secure Cyberspace (NSSC - nemzeti stratégia a cybertér védelmére) körvonalaz.
A nemzeti stratégia felismerte, hogy a veszélyeztetett infrastruktúra védelme közös erőfeszítést igényel mind a közszféra, mind a magánszektor részéről, figyelembe véve, hogy a veszélyeztetett infrastruktúra nagy részét az USA-ban a magánszektor ellenőrzi.

"Mi az ISS-t ajánljuk a nemzeti on-line infrastruktúra védelmében tanúsított együttműködése miatt, továbbá az időre és a forrásokra tett kötelezettség vállalása miatt, amivel támogatják azt az öt prioritást, amelyeket a biztonságos virtuális tér nemzeti stratégiájában körvonalaztak" - mondta Howard Schmidt, Bush elnök infrastruktúravédelmi bizottságának elnöke. "Minden privát szektorbeli szervezetet arra bátorítunk, hogy kövesse az ISS útmutatását a saját virtuális terének védelmére."

A stratégia öt nemzeti prioritást elemez, mindegyik széles körű önkéntes részvételt vár el a közszférától, a magánszektortól és az egyénektől is. Az első prioritás azt tárgyalja, hogyan reagáljanak a virtuális támadásokból származó potenciális károkra. A második, harmadik és negyedik prioritás csökkenteni próbálja azt a sebezhetőséget, amely lehetőséget ad a virtuális támadásokra, ugyanakkor az ilyen támadások elleni védelemre irányítja a figyelmet. Az ötödik prioritás célja az, hogy az USA infrastruktúrájának veszélyeztetett részét óvja és megelőzze a virtuális támadásoktól, továbbá szorgalmazza, hogy az ilyen támadások után nemzetközi ellenlépéseket tegyenek.

"Az ISS fenntartja, hogy infrastruktúránk veszélyeztetett részének védelme nem csupán eszménykép: kiemelt fontosságú, hogy az üzleti élet irányításához megőrizzünk egy biztonságos helyet" - mondta Tom Noonan, az ISS elnöke, az elnöki nemzeti infrastruktúra tanácsadói testület tagja.

Az ISS intenzíven részt vesz a fent említett tevékenységek mellett abban, hogy hozzáférhetővé teszi a Dynamic Threat Protection nevű biztonsági szoftvert és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, az öt prioritás támogatása érdekében.

Néhány példa az ISS kötelességeire és tevékenységeire:

Bush elnök nemrégen kinevezte az ISS elnökét, Tom Noonant a nemzeti infrastruktúra tanácsadói testületébe, ahol az elnököt tanácsokkal látja el az infrastruktúra biztonságával kapcsolatos kérdéseiben. Ezenfelül elősegíti az információáramlást a köz- és a magánszféra szervezetei között. Az ISS vendégül látja az Information Sharing and Analysis Centert a Global Threat Operations Centerben (GTOC), ahol megosztja a sebezhetőséggel, valamint a fenyegetettséggel kapcsolatos információit a számítástechnikai (IT) kereskedőkkel és a nemzetbiztonsági hivatallal.

Az ISS különleges csoportját (X-Force) azért hozták létre, hogy a számítástechnikai kereskedőkkel és a nemzetbiztonsági erőkkel együttműködve csökkentsék a lehetséges on-line kockázatokat, és hogy megvédjék az on-line felhasználókat.

Az ISS különleges csoportja több ezer betolakodási kísérletet és tűzfalat figyel meg a nap 24 órájában, továbbá összegzi a hat operációs központ eseményeit 4 kontinensen. A "korai figyelmeztető rendszer" előre jelzi az USA infrastruktúráját fenyegető újonnan fellépő veszélyeket. Példának okáért, az SQL Slammer hibrid fenyegetését az X-Force a GTOC-n megfigyelt tevékenységéből vette észre, majd riasztotta a hírszerzési ügynökségeket, ügyfeleket, IT-értékesítőket és a nyilvánosságot a kockázat csökkentése érdekében.

Mivel az ISS fontosnak tartja a biztonsági tényezők megértetését, ezért már közel 8000 embert részesített oktatásban az "Are You Vulnerable" (Sebezhető vagy-e?) című előadás-sorozatán keresztül, a világ 60 városban. A következő előadások ütemterve az alábbi címen érhető el: http://sdm3.rm04.net/servlet/MailView?ms=ODY1MTcS1&r=NTk4NTk0ODgS1

Kulcsszavak: security kormány Noreg ISS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55