Ismét a Klez volt a legelterjedtebb vírus

Tóth Kristóf, 2003. március 2. 20:20
A Klez "H" varinánsa volt a legelterjedtebb számítógépes vírus az elmúlt hónapban, áll a MessageLabs napokban kiadott jelentésében.
A felhasználók e-mail postafiókjainak vírus- és spamszűrésével foglalkozó brit MessageLabs februárban mintegy 366 ezer olyan elektronikus levél továbbítását blokkolta, amely a Klez-H vírust tartalmazta. Ez a megvizsgált e-mailek hozzávetőleg 0,3 százalékát jelenti, amely ismét a legmagasabb fertőzési arány volt a számítógépes vírusok körében.

Minden idők legelterjedtebb e-mail vírusa egyébként a Love Bug, illetve Goner volt. Ezeket a vírusokat "fénykorukban" a továbbított levelek 3,3 százalékában találta meg a MessageLabs.

A korábbi internetes kártevők közül a Klez-H mellett a Yaha, illetve a SoBig vírusok voltak feltűnően aktívak 270 ezer, illetve 130 ezer fertőzött e-maillel. Az olyan újabb vírusok, mint a hátsó kaput nyitó LovGate.C, illetve a magát Microsoft biztonsági javításnak álcázó Gibe-B a hónapban nem tudtak számottevően elterjedni.

Az antivírus-megoldásokkal foglalkozó Sophos felmérése szerint a viszonylag régebbi vírusok magas elterjedtségi foka elsősorban annak tudható be, hogy a rendszeradminisztrátorok, illetve az otthoni felhasználók csak ritkán veszik a fáradságot a vírusirtó szoftverek vírusdefiníciós fájljainak frissítésére.

A Sophos szerint a nagyobb vállalatok a legtöbb esetben gyakrabban frissítik ezeket az adatbázisokat, mint kisebb társaik, az arány azonban még így sem túl bíztató.

A MessageLabs februári vírus toplistájának élén tehát a Klez-H áll, amelyet a Yaha-K!e2a2, a Yaha-E, a SoBig-A, a BugBear-A, a SirCam-A, a LoveGate-C, a CIH-1049, a Naith-A, és a Yaha-C követ.

Kulcsszavak: +legfontosabb vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36