A MobilCom megszabadult adósságaitól, de UMTS-rendszerétől is

MTI Sajtóadatbank, 2003. március 5. 08:08
Lezárult a MobilCom és renegát főrészvényese, a France Télécom között közel egy éve húzódó vita a harmadik generációs (UMTS) rendszerrel kapcsolatban felmerült adósságokról. A France Télécom aláírta a 7,1 milliárd eurós adósság átvételéről szóló megállapodást. A MobilCom számára így megnyílik az út működési stratégiájának újrafogalmazása előtt. Az elhúzódó vita csődközeli helyzetbe taszította a MobilComot az elmúlt egy év alatt.
A France Télécom és a MobilCom tavaly év eleje óta vitatkozott az UMTS-rendszer kiépítési költségei miatt. A csatározás tavaly júniusban a MobilCom alapítója, Gerhard Schmid eltávolításához vezetett. Decemberben a franciák beszüntettek minden együttműködést a német féllel, és leállították a forgóeszköz-finanszírozást is. A MobilCom ezzel csődveszélyes helyzetbe került. A német kormány közbelépett pénzügyi támogatással, és akkor indultak meg a tárgyalások a cég megmentéséről. A France Télécom ennek eredményeként átvállalta az UMTS-rendszer kiépítésével kapcsolatban eddig keletkezett adósságokat, a MobilCom pedig elállt a rendszer további fejlesztésétől, hogy megóvja a France Télécomot annak többmilliárd eurós költségeitől. Az UMTS-rendszer feladása együtt járt az összesen ötezer fős alkalmazotti létszám 1800 fős csökkentésével.

A MobilCom így ismét saját hálózat nélküli mobilszolgáltatóvá vedlett vissza, amelynek tevékenysége a hagyományos GSM-szolgáltatások értékesítésében merül ki.

Az összesen 7,1 milliárd eurós adósságot az UMTS-licenc megvásárlása érdekében vállalt, 4,8 milliárd eurós bankadósság, 1,3 milliárd euró beszállítókkal szemben fennálló tartozás, valamint a France Télécom egymilliárdos juttatása alkotta. A szerződést egyik részről a hitelező bankok csoportja, valamint a beszállító Nokia és Ericsson cégek, a másik részről pedig a France Télécom ellenjegyezte. A megállapodás adósságkímélő a France Télécom számára, mert a bankoknak és a beszállítóknak France Télécom-részvényre átváltható vállalati kötvényeket adnak.

A France Télécom tulajdonrésze változatlanul 28,6 százalék, de a szerződés értelmében a már kiépített UMTS hálózati infrastruktúra értékesítéséből származó bevétel túlnyomó része őt illeti.

A MobilCom részvénye 3,22 eurón zárt hétfőn a Xetra piacon Frankfurtban, és 3,24 eurón nyitott kedden. A délutánra elért 3,36 eurós árfolyam 4,35 százalékos erősödésnek felel meg. A papír ötvenkét heti árfolyamcsúcsa 18,60 euró, a mélypontja 0,73 euró.

A France Télécom részvénye 20,00 eurón zárt hétfőn Párizsban, és 19,90 eurón nyitott kedden. A délutáni 19,07 eurós árfolyama 4,65 százalékos gyengülésnek felel meg. A papír ötvenkét heti árfolyamcsúcsa 48,16 euró, a mélypontja 6,75 euró.

Kulcsszavak: +fohir UMTS MobilCom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38